Frykter at Dronningruta kan bli ødelagt

<p>Dronningruta er navnet på en 15 kilometer lang og svært naturskjønn turløype mellom de to fiskeværene Nyksund og Stø i Vesterålen.  Foto: Sverre Bjørstad Graff.</p>
Dronningruta er navnet på en 15 kilometer lang og svært naturskjønn turløype mellom de to fiskeværene Nyksund og Stø i Vesterålen.  Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Dronning Sonjas favorittrute kan bli ødelagt av for mange turister. Nå kommer Lars Monsen og NRK med et enormt turfølge.

Dronningruta er navnet på en 15 kilometer lang turløype mellom de to fiskeværene Nyksund og Stø i Vesterålen. Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994.

Telleapparat har estimert at 20.000 mennesker kommer til å besøke det populære turistmålet i år. Men populariteten har sin pris. Etter flere år med slitasje må ruta utbedres for flere hundretusener, skriver NRK.

Nå skal Øksnes kommune legge en plan for å bevare det som sies å være dronningens favorittrute. Blant annet ved å søke om å bli nasjonal turisti.

– Vi har nå startet planleggingen, og har fått 300.000 kroner til et forprosjekt. I tillegg har vi søkt staten om å få bli nasjonal tursti, som betyr at staten tar en del av kaka av utgiftene, sier kultursjef i Øksnes kommune, Trond Ståle Mathisen.

Les også: Fem grunner til å besøke Vesterålen

Han ønsker at det blir mest mulig uberørt natur og minst mulig slitasje, slik at ruta også kan bli tatt vare på for etterslekta.

Onsdag får Dronningruta også besøk av NRKs storsatsning Monsen minutt for minutt, der Lars Monsen skal gå frem og tilbake over fjellet og langs havet mellom Nyksund og Stø sammen med et enormt turfølge.

I forbindelse med NRK-sendingen har turlaget hevet seg rundt og utbedret løypa, slik at folk kan gå relativt tørrskodd. I tillegg vil de regulere veien inn til Nyksund og sette opp busser inn fra Myre, samt ordne toalettfasiliteter.

Les også: – Alle nordmenn bør reise til Nord-Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden