Kjentmannens guide til Edinburgh: De 10 beste tipsene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalene i Skottlands hovedstad trekker mye folk, men i byens bortgjemte hjørner yrer det av liv året rundt – med elegante kafeer og spisesteder, stemningsfulle barer og blomstrende kunstgallerier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dovecot Gallery and Tapestry Studio

Infirmary Street Baths ble bygget i 1885, og var byen første offentlige svømmehall. I dag er det Dovecot Gallery som har funnet sitt hjem i det som tidligere var kvinnenes del av svømmehallen, mens Dovecot Tapestry Studio har funnet seg til rett i hovedhallen.

Dovecot Gallery burde falle i smak for alle med et snev av interesse for moderne kunst, spesielt dersom man trekkes mot håndverk og tekstilkunst. Galleriet arrangerer utstillinger innen retninger som veving og smykkekunst, og sommerens hovedutstilling er Liberty Art, Fabrics & Fashion (28. juli – 12. januar 2019), som markerer 140-årsjubileet til varehuset Liberty i London.

Dovecot Tapestry Studio er ikke åpent for publikum, men man kan overvære produksjonen av håndtuftede tepper fra en balkong med innsyn i studioet.

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Her er det ingen bad lenger - Tapestry Studio. Foto: Boon Low
Her er det ingen bad lenger - Tapestry Studio. Foto: Boon Low

Lovecrumbs

Lovecrumbs har opparbeidet seg en kultstatus, etter at de åpnet i området West Port for fem år siden. Bakeriets avhengighetsskapende kaker – man kan som regel velge mellom åtte forskjellige hver dag – er smaksatt med stor oppfinnsomhet: For eksempel sjokolade og appelsin, salt sjokolade og rug, eller kardemomme og hvit sjokolade.

De tilbyr også sandwicher og kaffe, og baserer seg i stor grad på lokale produsenter av råvarer, med surdeig fra Company Bakery, melk fra lokale Mossgiel Farm, og kaffe fra Steampunk , som ligger rett nedi gaten.

Lovecrumb er populært blant studenter, kunstnere og turister, men dersom du synes det høres masete ut, har de nettopp åpnet en mindre avdeling på St Stephen Street i bydelen Stockbridge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Summerhall

Her kan du oppleve konserter og arrangementer de fleste kvelder i uken, fra en utendørs ceilidh (kvelder med skotsk folkemusikk og sang, dans og historiefortelling) til eksperimentell jazz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av Fringe-festivalen (3. til 27. august) vil 120 arrangementer gå av stabelen hos Summerhall: blant annet et ti dager langt artist in residence-prosjekt fra Pussy Riot-medlemmet Maria Alyokhina, med et DJ-sett fra Kevin Rowland (Dexys Midnight Runners).

(Saken fortsetter under)

Fra Summerhall Science Festival. Foto: Lee Simpson
Fra Summerhall Science Festival. Foto: Lee Simpson

Den koselige baren på området, The Royal Dick, var tidligere hjem for Dick Vet School sitt dyrehospital, og interiøret er krydret med utstyr fra veterinærhøyskolen og ben fra forskjellige dyr, noe som gir en herlig sprø atmosfære.

Cafe St Honoré

Hverken ny, trendy eller en fanebærer for magiske eksperimenter innen molekylær gastronomi. Men Cafe St Honoré er helt enkelt Edinburgs beste brasserie.

En kjapp gåtur fra Princes Street skaper Neil Forbes retter med vekt på sesongbaserte, britiske ingredienser. Her får du lysing fra Nordsjøen og knivskjell fra Ayrshire på Skottlands sørvestkyst, asparges fra Wales og tomater fra Isle of Wight. Og Neils fiskekaker er ubeskrivelig gode. For en toretters lunsj må du ut med om lag 160 norske kroner, mens hovedrettene starter på rundt 180 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betjeningen er vennlig, men profesjonell, og stedet har en avslappet atmosfære selv i festivalsesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inverleith Park

Denne parken ligger rett ved Stockbridge, og er ypperlig for den som vil ta seg en joggetur eller bare spasere litt. Parken byr på alt ifra kolonihager til naturlige myrområder, og er behagelig alternativ for deg som er ute etter en tur i grønne omgivelser, uten å måtte slite deg opp Arthur´s Seat.

På dager med klarvær har man fantastisk utsikt over byen, noe som gjør dette til et populært sted å se på fyrverkeriet under byens festivaler, og under nyttårsfeiringen Hogmanay.

(Saken fortsetter under)

Koselig stemning i Inverleith Park i Edinburgh. Foto: Lee Simpson
Koselig stemning i Inverleith Park i Edinburgh. Foto: Lee Simpson

Inverleith Park er også et populært sted å gå tur med hunden. Edinburgh er eksepsjonelt hundevennlig, og mange kafeer, puber og hoteller tar imot hunder med åpne armer. Dersom du har med hunden din, bør du se etter Dugs Welcome-symbolet på vinduet eller inngangsdøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Golden Hare Books

Edinburgh har et rikt litterært landskap, med mengder av gode bokhandlere. Det er likevel en som skiller seg ut:

Golden Hare Books på St Stephen Street arrangerer lanseringsfester og andre arrangement, legger vekt på å fronte uavhengige forlag og lokale forfattere, og spiller inn podcasten Bibliophile i bokhandelen etter stengningstid.

I St Stephen Street finner du også en rekke uavhengige designbutikker, som selger alt fra tekstildesign til minimalistisk barnetøy.

The Last Word

Noen meter unna Golden Hare, i en mørk kjeller, finner du The Last Word Saloon. Her blander de litt røft utseende bartenderne cocktailer og drinker man ikke vanligvis finner på drinkkartet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøv The Botanist Islay gin med Kamm & Sons aperitif og lemonade (snaue femti norske kroner), eller cocktailer som Dead Man´s Legs, som lages med den eneste blanke rommen som produseres i Skottland (drøyt åtti norske kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Foto: The Last Word
Foto: The Last Word

Baren spiller også hele album, hele kvelden – noe som er strålende, vel og merke dersom du har samme musikksmak som bartenderne.

National Library

Nasjonalbiblioteket ser kanskje noe røft ut fra utsiden, men det er absolutt verdt et besøk. Her finner du blant annet gratis utstillinger. Nylig hadde de for eksempel en utstilling av Frank Hurleys fotografier av Sir Ernest Shackleton og mannskapet på Endurance-ekspedisjonen i 1914-1917, side om side med utvalgte, relaterte bøker fra bibliotekets samling.

I Skottland er 2018 «Year of Young People», de unges år, og i sommer vil bibliotekets utstillinger reflektere dette. Detaljer om utstillingene vil bli tilgjengelig snart.

En liten butikk selger bokrelaterte suvenirer, og kafeen har alltid en god suppe å by på (selvfølgelig servert med tradisjonelle havrekaker).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortitude

Det er ingen mangel på kaffebarer i Edinburgh, men Fortitude er et av byens beste steder for spesialkaffe. Kaffebaren ligger like ved Scottish National Portrait Gallery , og er liten, med bare noen få sitteplasser. Her tar baristaene den lettrøstede kaffen på alvor, men uten å bli gravalvorlig.

Stedet byr også på svært gode sandwicher, og kaker fra lokale bakerier og spisesteder som Creamed og Glutteny (sistnevnte er glutenfri).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eden Locke

Edinburgh sliter med å håndtere antallet turister som strømmer til byen, selv om det stadig åpner nye hoteller. Ofte kan det være mangel på hotellsenger i byen, og dette gjenspeiles i prisnivået. Spesielt på sommeren kan gjennomsnittsprisen på hotellrom være svært høy.

Det nyåpnede leilighetshotellet Eden Locke har rom med store vinduer, moderne og stiling innredning, god lagringsplass og en passe stor sofa. Beliggenheten gjør at du aldri er langt unna restauranter, barer og butikker.

Les også: Sjekk inn med spøkelser ... hvis du tør

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited