Biltur i Slovenia: Kjærlighet, bier og retur fra Helvete

<p>Slovenia er et land for øl-elskere.</p>
Slovenia er et land for øl-elskere. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Så grønt at man skulle tro landet ble dekorert med en vibrerende grønn pensel.

LJUBLJANA, SLOVENIA (Kinggoya.no): Det er alltid et første besøk, og mitt første til Slovenia ble en fire dagers tur gjennom deler av et overraskende grønt og skogkledd EU-land med spektakulære grotter og fjell, sjarmerende kyst og kystbyer. Jeg kjørte gjennom et land som er rimeligere enn naboene Kroatia, Østerrike og Italia – faktisk billigere enn de fleste i Europa.

En skjult perle

Slovenia har kun to millioner innbyggere og knapphet på folk betyr at dette er et land med utstrakt fred og ro, selv i hovedstaden Ljubljana oppleves knapt køer.

Som gjest føler man seg veldig velkommen og folk jeg møtte var begeistret over at jeg i det hele tatt kom på besøk. Så langt er slovenerne ikke gått lei av turister, og står frem som et klart alternativ for individuell turisme. Til nå har Slovenia ofte blitt oversett og står for mange frem som en skjult perle – og så grønt at man skulle tro landet ble dekorert med en vibrerende grønn pensel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Verdens eneste utendørs øl-fontene ligger i småbyen Zalec. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya
Verdens eneste utendørs øl-fontene ligger i småbyen Zalec. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Kjærlighet i navnet

Hovedstad Ljubljana har en ung befolkning, masse studenter og enda mer kjærlighet. Selv fire drager på en av de seks broene over elven Ljubjanica handler om kjærlighet. Ljubljana betyr «den elskede» eller «den kjære», og Slovenia er eneste land med Love i navnet.

På vandring er Joze Plecnik mannen du vil legge merke til, eller hans innflytelse som arkitekt i denne byen. Når du vandrer langs elven, i deler av den gamle bydelen, når du går over enkelte broer og passerer andre bygninger. I tillegg satte samme Plecnik også sitt preg på Wien og Praha.

Les også: Sjarmerende Cordoba mest fargerik i Sør-Spania

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Lake Bled og kirken på den lille øya sett fra Bled Castle. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Tilbake fra Hell

Det eksisterer også et Slovenia under overflaten, i mer enn 10,000 grotter. Jeg besøkte to – først grotten Pekel nær landsbyen Sempeter, en lokal variant av St Peter.

De to første kilometerne inn i Postojna Cave drar man med tog. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya
De to første kilometerne inn i Postojna Cave drar man med tog. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Oversatt betyr Pekel rett og slett Hell eller helvete, navn som kan gi skumle ideer der inne i halvmørket under bakken. Etter en time i Pekel returnerte vi alle velberget fra en fin tur, med forståelse at vi hadde lagt helvete bak meg.

Langt større og flottere er Postojna Cave hvor et tog har fraktet turister inn og ut helt siden 1818. Ikke gå glipp av denne opplevelsen, store overraskelser venter. Selv kaklende kinesiske turister ble fort tause etter å ha kommet inn i første del av denne 24 km lange grotten, med tog gjennom trange korridorer til fantastiske haller.

Les også: Slik er Luxembourg - et av verdens minste land

Mange slott

Slovenia har mange historiske steder og jeg besøkte tre slott som alle vil overraske deg. Foran et høyt fjell ligger Predjama Castle 9 kilometer fra Postonja. Slottet ble bygget fra 1202 og ser ganske enkelt uovervinnelig ut.

Det var her den opprørske ridderen Erazem Predjamski holdt seg i sikkerhet fra hæren i ett år og en dag, til han ble forrådt av en av sine egne menn og drept av et skudd fra en kanon mens han satt på toalettet. Døren til toalettet er nå stengt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kanon er gjort klar for å beskrive noe av historien til Predjama Castle. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya
En kanon er gjort klar for å beskrive noe av historien til Predjama Castle. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Mens du er i byen Celje, bør du kjøre opp til slottet for utsikt til hele byen og fjellene – og kanskje besøke en utstilling i torturrommet.

Glem for all del ikke Ljubljana Castle, et symbol på hovedstaden. Turen til toppen går raskt og komfortabelt med kabelbanen. Utsikten er fantastisk, og jeg anbefaler restauranten for et måltid i historiske omgivelser.

Celje

Dette er en blanding av gammelt og nytt og å utforske landets tredje største by er ganske enkelt, med koselig sentrum, elven Savinja, aktiviteter for familier og det restaurerte gamle slottet å besøke.

Området rundt er et sted for turgåere om sommeren og skiløpere om vinteren.

Les også: Vakre Cornwall byr på tonnevis av attraksjoner

Småbyer

Hvis du er glad i småbyer, er biltur gjennom landsbygda perfekt. Stopp i Zalec, byen med det grønne gullet – altså hop eller humle – som gror over alt og er så viktig for å brygge øl her i Savinja-dalen. Besøk øko-museet og stikk innom verdens første ølfontene, der du kan smake på øl som både er rød og grønn.

Grønt øl fra en småprodusent kommer automatisk i ølkruset. De har også rødt øl. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya
Grønt øl fra en småprodusent kommer automatisk i ølkruset. De har også rødt øl. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

En tur innom Bled for å besøke Bled Castle, oppleve utsikten over innsjø og fjell og spise den berømte kaka som serveres der i høyden. I samme område ligger Padovljaica, en sjarmerende småby med hus fra 1500-tallet.

I et av husene finnes bakeriet Lectar som har spesialisert seg på ingefær-brød og kjærlighet i sin alminnelighet. Kong Harald og dronning Sonja besøkte Padovljaica for å se på en konserthall som ble renovert med midler fra blant annet Norge.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Piran er en liten by med lang historie. Den er nærmest bilfri og har en liten havn for båter. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Ny favoritt

Slovenias kystlinje mellom Italia og Kroatia er bare 40 kilometer. Her ligger den historiske byen Piran, og velger du Hotel Piran er du bare fem meter fra å hoppe i Adriaterhavet.

Byen har et nydelig torg, trange gater full av overraskelser, herlig solnedgang og spesielt gode spisesteder for fisk og sjømat.

Les også: Sterk advarsel: Bli hjemme - ikke reis til Santorini

Kjærlighet og bier

Slovenia er et trygt land, men forholdet mellom slovenere er ikke alltid det beste. Det sies at man ikke kan stole på slektninger fordi det ikke vil ende godt. Men med 90,000 biavlere av en befolkning på kun to millioner, er slovenere skjønt enige om at alle elsker bier og honning.

Ut på tur:

Landing: Direkte fly fra København til Ljubljana, 20 km fra sentrum. Et vel utbygget tog- og bussnett til Østerrike, Kroatia og Italia (ikke tog). Fine veier. Leiebil er relativt rimelig og bil er beste alternativ for å komme seg rundt i landet.

Bo bra: Hotel Slon er et Best Western hotell og det beste på flere områder. Ligger i Ljubljana sentrale gågate. med store rom, bar med utsikt til livet utenfor, utmerket restaurant for varm mat og mest sannsynlig den beste frokosten på et 4-stjerners hotell i Europa. Historiske Hotel Piran er et godt alternativ i kystbyen Piran.

Spis godt: Slovensk mat minner noe om italienske spesialiteter, som skinke, dumpling, polenta, mye kjøtt og sjømat. Mange serverer deilige gryteretter. Struklji er den vanligste retten laget av bakverk med forskjellige fyllinger. Kremsnita er en berømt dessert, en kake fylt med vaniljekrem, også kjent som Bled Cake. «Åpent kjøkken» i Ljubljana er marked og et alternativ for å bli kjent med slovensk mat

Natteliv: De lokale fester hardt og helst det meste av natten. Nattelivet ligger i gangavstand i den sentrale delen av Ljubljana. Slovenska Cesta er hovedgate for shopping.

Mini-Guide: Havsalt produsert i Piran er rik på mineraler og gir maten en ekstra aroma. Slovenia har 3 vinregioner, 24 gastronomiske regioner og mer enn 80 småbryggerier. Selv nasjonalsangen er en hyllest til vin.

Spa: Slovenia har helbredende vann og flere spa-anlegg for behandling. Dette er et grønt paradis for turgåere i områder som Kranjska Gora, Bled og Bohinj. Slovenia er et lite land med lang historie – og korte avstander til det meste.

Artikkelen ble først publisert på KingGoya.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill
Siste nytt
20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill
Populært