Meny

Biltur i Slovenia: Kjærlighet, bier og retur fra Helvete

Slovenia er et land for øl-elskere. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya
Så grønt at man skulle tro landet ble dekorert med en vibrerende grønn pensel.

LJUBLJANA, SLOVENIA (Kinggoya.no): Det er alltid et første besøk, og mitt første til Slovenia ble en fire dagers tur gjennom deler av et overraskende grønt og skogkledd EU-land med spektakulære grotter og fjell, sjarmerende kyst og kystbyer. Jeg kjørte gjennom et land som er rimeligere enn naboene Kroatia, Østerrike og Italia – faktisk billigere enn de fleste i Europa.

En skjult perle

Slovenia har kun to millioner innbyggere og knapphet på folk betyr at dette er et land med utstrakt fred og ro, selv i hovedstaden Ljubljana oppleves knapt køer.

Som gjest føler man seg veldig velkommen og folk jeg møtte var begeistret over at jeg i det hele tatt kom på besøk. Så langt er slovenerne ikke gått lei av turister, og står frem som et klart alternativ for individuell turisme. Til nå har Slovenia ofte blitt oversett og står for mange frem som en skjult perle – og så grønt at man skulle tro landet ble dekorert med en vibrerende grønn pensel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Verdens eneste utendørs øl-fontene ligger i småbyen Zalec. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Kjærlighet i navnet

Hovedstad Ljubljana har en ung befolkning, masse studenter og enda mer kjærlighet. Selv fire drager på en av de seks broene over elven Ljubjanica handler om kjærlighet. Ljubljana betyr «den elskede» eller «den kjære», og Slovenia er eneste land med Love i navnet.

På vandring er Joze Plecnik mannen du vil legge merke til, eller hans innflytelse som arkitekt i denne byen. Når du vandrer langs elven, i deler av den gamle bydelen, når du går over enkelte broer og passerer andre bygninger. I tillegg satte samme Plecnik også sitt preg på Wien og Praha.

Les også: Sjarmerende Cordoba mest fargerik i Sør-Spania

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Lake Bled og kirken på den lille øya sett fra Bled Castle. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Tilbake fra Hell

Det eksisterer også et Slovenia under overflaten, i mer enn 10,000 grotter. Jeg besøkte to – først grotten Pekel nær landsbyen Sempeter, en lokal variant av St Peter. 

De to første kilometerne inn i Postojna Cave drar man med tog. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Oversatt betyr Pekel rett og slett Hell eller helvete, navn som kan gi skumle ideer der inne i halvmørket under bakken. Etter en time i Pekel returnerte vi alle velberget fra en fin tur, med forståelse at vi hadde lagt helvete bak meg.

Langt større og flottere er Postojna Cave hvor et tog har fraktet turister inn og ut helt siden 1818. Ikke gå glipp av denne opplevelsen, store overraskelser venter. Selv kaklende kinesiske turister ble fort tause etter å ha kommet inn i første del av denne 24 km lange grotten, med tog gjennom trange korridorer til fantastiske haller.

Les også: Slik er Luxembourg - et av verdens minste land

Mange slott

Slovenia har mange historiske steder og jeg besøkte tre slott som alle vil overraske deg. Foran et høyt fjell ligger Predjama Castle 9 kilometer fra Postonja. Slottet ble bygget fra 1202 og ser ganske enkelt uovervinnelig ut. 

Det var her den opprørske ridderen Erazem Predjamski holdt seg i sikkerhet fra hæren i ett år og en dag, til han ble forrådt av en av sine egne menn og drept av et skudd fra en kanon mens han satt på toalettet. Døren til toalettet er nå stengt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kanon er gjort klar for å beskrive noe av historien til Predjama Castle. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Mens du er i byen Celje, bør du kjøre opp til slottet for utsikt til hele byen og fjellene – og kanskje besøke en utstilling i torturrommet. 

Glem for all del ikke Ljubljana Castle, et symbol på hovedstaden. Turen til toppen går raskt og komfortabelt med kabelbanen. Utsikten er fantastisk, og jeg anbefaler restauranten for et måltid i historiske omgivelser.

Celje

Dette er en blanding av gammelt og nytt og å utforske landets tredje største by er ganske enkelt, med koselig sentrum, elven Savinja, aktiviteter for familier og det restaurerte gamle slottet å besøke. 

Området rundt er et sted for turgåere om sommeren og skiløpere om vinteren.

Les også: Vakre Cornwall byr på tonnevis av attraksjoner

Småbyer

Hvis du er glad i småbyer, er biltur gjennom landsbygda perfekt. Stopp i Zalec, byen med det grønne gullet – altså hop eller humle – som gror over alt og er så viktig for å brygge øl her i Savinja-dalen. Besøk øko-museet og stikk innom verdens første ølfontene, der du kan smake på øl som både er rød og grønn.

Grønt øl fra en småprodusent kommer automatisk i ølkruset. De har også rødt øl. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

En tur innom Bled for å besøke Bled Castle, oppleve utsikten over innsjø og fjell og spise den berømte kaka som serveres der i høyden. I samme område ligger Padovljaica, en sjarmerende småby med hus fra 1500-tallet. 

I et av husene finnes bakeriet Lectar som har spesialisert seg på ingefær-brød og kjærlighet i sin alminnelighet. Kong Harald og dronning Sonja besøkte Padovljaica for å se på en konserthall som ble renovert med midler fra blant annet Norge.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Piran er en liten by med lang historie. Den er nærmest bilfri og har en liten havn for båter. Foto: Gudmund Lindbæk/KingGoya

Ny favoritt

Slovenias kystlinje mellom Italia og Kroatia er bare 40 kilometer. Her ligger den historiske byen Piran, og velger du Hotel Piran er du bare fem meter fra å hoppe i Adriaterhavet. 

Byen har et nydelig torg, trange gater full av overraskelser, herlig solnedgang og spesielt gode spisesteder for fisk og sjømat.

Les også: Sterk advarsel: Bli hjemme - ikke reis til Santorini

Kjærlighet og bier

Slovenia er et trygt land, men forholdet mellom slovenere er ikke alltid det beste. Det sies at man ikke kan stole på slektninger fordi det ikke vil ende godt. Men med 90,000 biavlere av en befolkning på kun to millioner, er slovenere skjønt enige om at alle elsker bier og honning.

Ut på tur:

Landing: Direkte fly fra København til Ljubljana, 20 km fra sentrum. Et vel utbygget tog- og bussnett til Østerrike, Kroatia og Italia (ikke tog). Fine veier. Leiebil er relativt rimelig og bil er beste alternativ for å komme seg rundt i landet.

Bo bra: Hotel Slon er et Best Western hotell og det beste på flere områder. Ligger i Ljubljana sentrale gågate. med store rom, bar med utsikt til livet utenfor, utmerket restaurant for varm mat og mest sannsynlig den beste frokosten på et 4-stjerners hotell i Europa. Historiske Hotel Piran er et godt alternativ i kystbyen Piran.

Spis godt: Slovensk mat minner noe om italienske spesialiteter, som skinke, dumpling, polenta, mye kjøtt og sjømat. Mange serverer deilige gryteretter. Struklji er den vanligste retten laget av bakverk med forskjellige fyllinger. Kremsnita er en berømt dessert, en kake fylt med vaniljekrem, også kjent som Bled Cake. «Åpent kjøkken» i Ljubljana er marked og et alternativ for å bli kjent med slovensk mat

Natteliv: De lokale fester hardt og helst det meste av natten. Nattelivet ligger i gangavstand i den sentrale delen av Ljubljana. Slovenska Cesta er hovedgate for shopping.

Mini-Guide: Havsalt produsert i Piran er rik på mineraler og gir maten en ekstra aroma. Slovenia har 3 vinregioner, 24 gastronomiske regioner og mer enn 80 småbryggerier. Selv nasjonalsangen er en hyllest til vin. 

Spa: Slovenia har helbredende vann og flere spa-anlegg for behandling. Dette er et grønt paradis for turgåere i områder som Kranjska Gora, Bled og Bohinj. Slovenia er et lite land med lang historie – og korte avstander til det meste.

Artikkelen ble først publisert på KingGoya.no.

Reise
Populært