Myndighetene i Magaluf: – Ikke drikk, kle deg naken eller gå på do på offentlig sted

Innbyggerne i Magaluf plages av turistenes dårlige oppførsel.
Innbyggerne i Magaluf plages av turistenes dårlige oppførsel. Foto: Jaime Reina / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik skal Magaluf temme partyturistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er her og varselskilt dukker opp i den kjente feriebyen på Mallorca, men vil europeiske party-reisemål noensinne klare å kvitte seg med sine frynsete rykter?

Summertime, and the livin’ is easy (som Ella Fitzgerald synger i den kjente låta)... med mindre du bor i en av Europas party-byer og lever tett på de daglige utskeielsene til britiske party-turister med kun ett mål for øye – å drikke seg kanakas.

Magaluf har markert feriestarten ved å sette opp skilt som advarer besøkende mot å drikke alkohol, strippe, sloss – til og med mot å gjøre fra seg i offentligheten. Handlingene straffes med bøter på opptil 500 Euro (4700 norske kroner). Skiltene oppfordrer turister til å #havefunwithrespect.

Les også: Central Park blir bilfri

– Skiltene vil ikke gjøre noen forskjell

Det er ikke første gang Magaluf har forsøkt å få slutt på galskapen som utfolder seg på gatene hver sommer. I 2015 annonserte lokale myndigheter en femårsplan til et flertalls millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et håp om å tiltrekke seg en mer kresen kundekrets og kvitte seg med det frynsete ryktet har det blitt etablert flere fine restauranter og luksushoteller i Magaluf.

Likevel det faktum at besøkende må påminnes om ikke å legge toalettbesøkene sine til fortauet, tyder på at prosjektet fortsatt har en vei å gå.

– Skiltene vil ikke utgjøre noen forskjell, sier lederen av Magalluf Rocks, en bar på Punta Ballena, gatestripa som er kjent for å være episenter for det nattlige balubaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har vært her 19 år. Reglene vil håndheves de første to ukene før de ignoreres.

Han kan ha et poeng. Ferievaner forandrer seg: Generasjonen født rundt årtusenskiftet vil ha sunne ferier på Instagram-vennlige steder, ikke cocktails i bøtter langs gater belagt med størknet oppkast – likevel forandrer de seg ikke så fort som Magaluf og andre reisemål ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benidorm har også brukt flere år på å forsøke å bevege seg bort fra sitt party-stempel gjennom femstjerners hoteller og fancy gin-barer. Men bare forrige måned måtte byrådet utstede advarsler rettet mot turister som deltar i «usivilisert adferd».

Les også: Måløy: Rått, vilt og vakkert

Se også: Sjokkerende video viser turister sjokkerende oppførsel på Mallorca (saken fortsetter under):

Forbød bikinier og advarte barer

I fjor sommer så vi en mengde tilfeller av at feriesteder i større grad slo ned på turisters dårlige oppførsel. Marbella forbød bikinier på gata og advarte barer og klubber mot å oppmuntre til dårlig oppførsel. I Malia på Kreta slo bransjen ned på gruppebookinger for å begrense utdrikkingslag, hvorpå hotellene i regionen avslo om lag 10.000 potensielle besøkende briter. De la også ned forbud mot «pub-crawl» arrangementer. En lignende historie utviklet seg på den kroatiske øya Hvar. Her ble bøter for «uvelkommen adferd» introdusert, fra drikking på offentlig sted til besøke byens historiske sentrum iført kun badetøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorvidt feriestedene vil få en reduksjon i rølpete oppførsel er fortsatt tidlig å si. Det er mulig at rølpeferien slik vi kjenner den kan bli en saga blott, men om det markerer slutten på Syden-fylla som fenomen er kanskje å overdrive.

Les også:

Camping og luksus ble til glamping i Sverige

Streikefare ved en rekke flyplasser neste uke

Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited