Måløy: Rått, vilt og vakkert

Folk går mann av huset for festivaler, havfiske og Elvis.

MÅLØY/NORGE (KingGoya.no): Kom sol, kom regn og vind – det være seg en varm sommer eller harde stormer gjennom høst og vinter. For turister er ikke denne øya og byen blant det mest kjente i Norge, men ved nærmere undersøkelse viser det seg at nettopp Måløy har tilbud tilstrekkelig til en aktiv familieferie uten sidestykke eller rett og slett et par dager på et trivelig sted. Her kan du snuble over en rekke festivaler, oppleve naturen både sterk, vill og vakker. Måløy er stedet for dere som ikke vil feriere i flokk.

Naturperle

Byen er Måløy og øya heter Vågsøy – en naturperle i all sin villskap der øya ligger mellom fjorder og mektige Stadhavet. Her er fiske-produksjon, moderne næringsliv og kultur sveiset sammen til et eventyr – og som du kan oppleve uten at reisekontoen blir tømt.

Daniel Henrikson sørger for fersk fisk og hjemmebrygget øl.
Daniel Henrikson sørger for fersk fisk og hjemmebrygget øl.

Om du er riktig heldig, kan du rett og slett høre en eller annen Elvis fremføre «Love me Tender», The King er nemlig fast innslag i Sommer-Måløy.

Festivaler

På denne øya går folk mann av huset for å bli med på ulike festivaler. Havfiskefestival går ut på å fange den største fisken, men samtidig handler dette om kystkultur, god mat og rorbufester. Måløy skal arrangere EM i havfiske i 2020.

Måløydagene er en annen tradisjon med mye musikk, aktiviteter for hele familien og gateparade. The Norwegian Elvis Festival byr på internasjonale Elvis-tribute-artister, konserter og masse moro for store og små.

På ei strand i havgapet arrangeres Strandfestivalen i Refvik, med kjente artister som DDE. Imponerende for ei bygd med kun 100 innbyggere.

Les også: Camping og luksus ble til glamping i Sverige

(Saken fortsetter under)

Byen Måløy ligger skjermet til på Vågsøy og med bro til fastlandet.

Action

Ei øy med så mye vill natur, fjorder og storhavet som nærmeste nabo byr selvsagt på mye action. Kontakt firmaet Storm @ Stad for en tur med en rib-båt, ikke bare om sommeren men også når det er ruskevær. Mest sannsynlig en tur du sent vil glemme.

Strand i havgapet

Hvit sand: Dette er bygda Refviksanden en vakker sommerdag.
Hvit sand: Dette er bygda Refviksanden en vakker sommerdag.

Det meste på Vågsøy er like ved havgapet, det gjelder også Refviksanden. Innbydende, hvit og med så mektige omgivelser at den ved flere anledninger er kåret til ei av Norges fineste strand. Den er bred og 1,5 kilometer lang og har plass både for camping, bobiler og en festival.

For familien

Rundt på øya finnes mange fine fiskeplasser. På Vågsberget, Søholmen eller på Vombaneset kan man vasse i sjøen og lete etter krabber.

For turer ligger den gamle grusveien til bygda Kvalheim. Her er det fine rasteplasser. Et besøk på et av de fire fyrene i Vågsøy blir en sikker vinner.

På Ulvesund Fyr kan barna møte fyrgeitene, leke i hagen og få seg noe godt i kaféen. Ellers har byen både lekeplasser, ballbinger og et utvalg av idrettsanlegg.

Øya har mange enkle og krevende fjellturer som er merket av Turistforeningen.

Les også: Midsommarfest i Dalarna bør oppleves før man dør

(Saken fortsetter under)

Kai Nave driver hjortefarmen Nordfjordhjort på Bryggja.

Første kyss

Kyss en hjort, mest sannsynlig for første gang. Da må du ta turen til Kai Nave som har 17 hjort, lamaer og andre dyr på farmen Nordfjordhjort på Bryggja utenfor byen. Her kan du også drive med paintball, øksekasting og padle på vannet, eller rett og slett arrangere utdrikningslag med innlagt kyssing av hjort.

Kannesteinen

Aldri før har jeg opplevd så stor interesse for en stein, men så er ikke dette en hvilken som helst stein. Kannesteinen er en attraksjon der den majestetisk står ved sjøkanten på vestsiden av Vågsøy – formet og slipt av natur og hav gjennom tusenvis av år.

Kannesteinen har prydet alt fra frimerke til medvirkning i en indisk film. Kjør til bygda Oppedal, her finnes både parkeringsplass og sti til steinen.

Opplev stormen

Kråkenes fyr ligger på et av de mest værharde plasser i Norge, omkranset av fjell og hav på alle kanter – ikke minst utsikt over Stadhavet.

Er du riktig heldig, kan du oppleve storm og at bølgene slår over fyr-huset 45 meter over havoverflaten. Innenfor veggene sørger fyrvokter Bettina Vick for mat, massasje og guida turer i området.

Les også: Minst ti gode grunner til å besøke Hamar

(Saken fortsetter under)

Idyll: Kråkenes fyr fra en idyllisk side. Bygningen ligger vel 40 meter over havflaten.

Krigshistorie

Måløyraid Senteret midt i Måløy er byens nye attraksjon. Sentret handler om det berømte Måløyraiden i 1941, eller «Operation Archery», om kamphandlinger, kaptein Martin Linge, Kompani Linge og historien rundt Shetlandsfarten under andre verdenskrig. Dette er viktig og avgjørende krigshistorie fortalt på en ny og moderne måte.

Fiskerimuseet

Fiskehistorien: Nils Myklebust og noe av det gamle utstyret på Fiskerimuseet.
Fiskehistorien: Nils Myklebust og noe av det gamle utstyret på Fiskerimuseet.

I denne byen har fisk og fiskeforedling alltid vært viktig, og i Fiskerimuseet på havna får du servert hele historien av bestyrer Nils Myklebust.

Få med deg historien om pigghå, haien som forsvant i havet.

Kaibutikken

Først og fremst er dette butikken som har alt, også den minst etterspurte fiskesluk og OL-jakka fra OL på Lillehammer i 1994. Men Kaibutikken til Odd Arne Mulelid er også en stor attraksjon – fordi her finnes en salig blanding av alt fra fuglebur i plast til alt utstyr innen fritidsfiske. En ekte mannfolk-butikk med ventebenk for damer utenfor inngangen.

Silda

Høres ut som en fisk, men er en liten øy mellom Vågsøy og Selje med sommerrestaurant. Hit kommer du med rutebåt for å titte på gamle hus, fiske, bade og nyte stillheten – om du velger sommeren og ikke årstiden med det spennende uværet.

Ut på tur

Landing

Til Måløy reiser man med fly til Sandane, deretter 1,5 time med bil/buss. Eller fly til Florø og bil/hurtigbåt til Måløy. Hurtigruten anløper byen to ganger om dagen. Ekspressbåt fra/til Bergen to ganger daglig. To daglige avganger med buss Oslo - Måløy. Reisen tar 11 timer.

Bo bra

Måløy har to hotell. Jeg bodde på Thon Hotell som er under renovering. Nabobygda Torskangerpoll tilbyr historisk sus, har 50 naust og rorbuer for overnatting og muligheter for fiske i fjorden. Måløy har flere hotell. Jeg bodde på Thon Hotell som er under renovering. Nabobygda Torskangerpoll tilbyr historisk sus, har 50 naust og rorbuer for overnatting og muligheter for fiske i fjorden. For camping kan du trygt satse på Steinvik Camping (steinvik-camping.no)

Spis godt

Havfruen er både fiskebutikk og kafe med lekre retter av og med fisk. Eier Daniel Henriksson brygger også eget smakfullt øl som bør nytes. La Voile er en fusion-restaurant med meny og sushi. Adresse: Gate 1, Nr 40. Kraftstasjonen i samme gate byr på utsøkte fiskeretter. Litt utenfor byen holder Bakeriet hus, ferske brød og kaker hver dag.

Natteliv

Jibben er møteplassen i Måløy – og Jibben er en pub, altså et sted for å treffe lokale og høre en god historie, i Nr 49 – Gate 1.

Mini-Guide

Hovedgatene i Måløy har nummer og ikke navn. Det betyr at første gate heter Gate 1 + husnummer. Altså som i New York.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:57 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21 Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00 Medvind for motstandere av vindkraft02:28 Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21 Seksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro
Siste nytt
03:57NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21VerdenStore protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00NorgeMedvind for motstandere av vindkraft02:28NorgeSjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21VerdenSeksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro
Populært