Måløy: Rått, vilt og vakkert

Folk går mann av huset for festivaler, havfiske og Elvis.

MÅLØY/NORGE (KingGoya.no): Kom sol, kom regn og vind – det være seg en varm sommer eller harde stormer gjennom høst og vinter. For turister er ikke denne øya og byen blant det mest kjente i Norge, men ved nærmere undersøkelse viser det seg at nettopp Måløy har tilbud tilstrekkelig til en aktiv familieferie uten sidestykke eller rett og slett et par dager på et trivelig sted. Her kan du snuble over en rekke festivaler, oppleve naturen både sterk, vill og vakker. Måløy er stedet for dere som ikke vil feriere i flokk.

Naturperle

Byen er Måløy og øya heter Vågsøy – en naturperle i all sin villskap der øya ligger mellom fjorder og mektige Stadhavet. Her er fiske-produksjon, moderne næringsliv og kultur sveiset sammen til et eventyr – og som du kan oppleve uten at reisekontoen blir tømt.

Daniel Henrikson sørger for fersk fisk og hjemmebrygget øl.
Daniel Henrikson sørger for fersk fisk og hjemmebrygget øl.

Om du er riktig heldig, kan du rett og slett høre en eller annen Elvis fremføre «Love me Tender», The King er nemlig fast innslag i Sommer-Måløy.

Festivaler

På denne øya går folk mann av huset for å bli med på ulike festivaler. Havfiskefestival går ut på å fange den største fisken, men samtidig handler dette om kystkultur, god mat og rorbufester. Måløy skal arrangere EM i havfiske i 2020.

Måløydagene er en annen tradisjon med mye musikk, aktiviteter for hele familien og gateparade. The Norwegian Elvis Festival byr på internasjonale Elvis-tribute-artister, konserter og masse moro for store og små.

På ei strand i havgapet arrangeres Strandfestivalen i Refvik, med kjente artister som DDE. Imponerende for ei bygd med kun 100 innbyggere.

Les også: Camping og luksus ble til glamping i Sverige

(Saken fortsetter under)

Byen Måløy ligger skjermet til på Vågsøy og med bro til fastlandet.

Action

Ei øy med så mye vill natur, fjorder og storhavet som nærmeste nabo byr selvsagt på mye action. Kontakt firmaet Storm @ Stad for en tur med en rib-båt, ikke bare om sommeren men også når det er ruskevær. Mest sannsynlig en tur du sent vil glemme.

Strand i havgapet

Hvit sand: Dette er bygda Refviksanden en vakker sommerdag.
Hvit sand: Dette er bygda Refviksanden en vakker sommerdag.

Det meste på Vågsøy er like ved havgapet, det gjelder også Refviksanden. Innbydende, hvit og med så mektige omgivelser at den ved flere anledninger er kåret til ei av Norges fineste strand. Den er bred og 1,5 kilometer lang og har plass både for camping, bobiler og en festival.

For familien

Rundt på øya finnes mange fine fiskeplasser. På Vågsberget, Søholmen eller på Vombaneset kan man vasse i sjøen og lete etter krabber.

For turer ligger den gamle grusveien til bygda Kvalheim. Her er det fine rasteplasser. Et besøk på et av de fire fyrene i Vågsøy blir en sikker vinner.

På Ulvesund Fyr kan barna møte fyrgeitene, leke i hagen og få seg noe godt i kaféen. Ellers har byen både lekeplasser, ballbinger og et utvalg av idrettsanlegg.

Øya har mange enkle og krevende fjellturer som er merket av Turistforeningen.

Les også: Midsommarfest i Dalarna bør oppleves før man dør

(Saken fortsetter under)

Kai Nave driver hjortefarmen Nordfjordhjort på Bryggja.

Første kyss

Kyss en hjort, mest sannsynlig for første gang. Da må du ta turen til Kai Nave som har 17 hjort, lamaer og andre dyr på farmen Nordfjordhjort på Bryggja utenfor byen. Her kan du også drive med paintball, øksekasting og padle på vannet, eller rett og slett arrangere utdrikningslag med innlagt kyssing av hjort.

Kannesteinen

Aldri før har jeg opplevd så stor interesse for en stein, men så er ikke dette en hvilken som helst stein. Kannesteinen er en attraksjon der den majestetisk står ved sjøkanten på vestsiden av Vågsøy – formet og slipt av natur og hav gjennom tusenvis av år.

Kannesteinen har prydet alt fra frimerke til medvirkning i en indisk film. Kjør til bygda Oppedal, her finnes både parkeringsplass og sti til steinen.

Opplev stormen

Kråkenes fyr ligger på et av de mest værharde plasser i Norge, omkranset av fjell og hav på alle kanter – ikke minst utsikt over Stadhavet.

Er du riktig heldig, kan du oppleve storm og at bølgene slår over fyr-huset 45 meter over havoverflaten. Innenfor veggene sørger fyrvokter Bettina Vick for mat, massasje og guida turer i området.

Les også: Minst ti gode grunner til å besøke Hamar

(Saken fortsetter under)

Idyll: Kråkenes fyr fra en idyllisk side. Bygningen ligger vel 40 meter over havflaten.

Krigshistorie

Måløyraid Senteret midt i Måløy er byens nye attraksjon. Sentret handler om det berømte Måløyraiden i 1941, eller «Operation Archery», om kamphandlinger, kaptein Martin Linge, Kompani Linge og historien rundt Shetlandsfarten under andre verdenskrig. Dette er viktig og avgjørende krigshistorie fortalt på en ny og moderne måte.

Fiskerimuseet

Fiskehistorien: Nils Myklebust og noe av det gamle utstyret på Fiskerimuseet.
Fiskehistorien: Nils Myklebust og noe av det gamle utstyret på Fiskerimuseet.

I denne byen har fisk og fiskeforedling alltid vært viktig, og i Fiskerimuseet på havna får du servert hele historien av bestyrer Nils Myklebust.

Få med deg historien om pigghå, haien som forsvant i havet.

Kaibutikken

Først og fremst er dette butikken som har alt, også den minst etterspurte fiskesluk og OL-jakka fra OL på Lillehammer i 1994. Men Kaibutikken til Odd Arne Mulelid er også en stor attraksjon – fordi her finnes en salig blanding av alt fra fuglebur i plast til alt utstyr innen fritidsfiske. En ekte mannfolk-butikk med ventebenk for damer utenfor inngangen.

Silda

Høres ut som en fisk, men er en liten øy mellom Vågsøy og Selje med sommerrestaurant. Hit kommer du med rutebåt for å titte på gamle hus, fiske, bade og nyte stillheten – om du velger sommeren og ikke årstiden med det spennende uværet.

Ut på tur

Landing

Til Måløy reiser man med fly til Sandane, deretter 1,5 time med bil/buss. Eller fly til Florø og bil/hurtigbåt til Måløy. Hurtigruten anløper byen to ganger om dagen. Ekspressbåt fra/til Bergen to ganger daglig. To daglige avganger med buss Oslo - Måløy. Reisen tar 11 timer.

Bo bra

Måløy har to hotell. Jeg bodde på Thon Hotell som er under renovering. Nabobygda Torskangerpoll tilbyr historisk sus, har 50 naust og rorbuer for overnatting og muligheter for fiske i fjorden. Måløy har flere hotell. Jeg bodde på Thon Hotell som er under renovering. Nabobygda Torskangerpoll tilbyr historisk sus, har 50 naust og rorbuer for overnatting og muligheter for fiske i fjorden. For camping kan du trygt satse på Steinvik Camping (steinvik-camping.no)

Spis godt

Havfruen er både fiskebutikk og kafe med lekre retter av og med fisk. Eier Daniel Henriksson brygger også eget smakfullt øl som bør nytes. La Voile er en fusion-restaurant med meny og sushi. Adresse: Gate 1, Nr 40. Kraftstasjonen i samme gate byr på utsøkte fiskeretter. Litt utenfor byen holder Bakeriet hus, ferske brød og kaker hver dag.

Natteliv

Jibben er møteplassen i Måløy – og Jibben er en pub, altså et sted for å treffe lokale og høre en god historie, i Nr 49 – Gate 1.

Mini-Guide

Hovedgatene i Måløy har nummer og ikke navn. Det betyr at første gate heter Gate 1 + husnummer. Altså som i New York.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 EU og Norge bommer på miljømål14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Regjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36 Massiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30 Macron står ved Nato-kritikken10:28 Uendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24 Frp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18 Nå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17 Nato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12 Resultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30 Elever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28 Frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22 Svensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47 Én av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45 Kim Jong-un rir igjen08:43 Manchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16 – Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53 Rivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50 Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43 Økning i selvmord blant menn07:27 – Gir begrenset økning i one night stands07:26 Vegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26 286 narkotikadødsfall i 201807:17 Lungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15 Herrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11 Halvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08 Kongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44 Aske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41 Brann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30 Bø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10 Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01 Mor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00 – Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51 Av-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51 Dette skjer i dag05:30 Årets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30 Flere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29 Dette skjedde i natt05:20 Flere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04 Fregatt-TV ble seersuksess05:03 Ti arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40 Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30 15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55 Italia gir grønt lys for to skip med migranter03:51 Zuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33 Fagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57 NRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45 Jill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13 Elon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38 Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27 Ytterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24 Saudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59 Nordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42 Elleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14 Sian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45 Juklerød scoret i cupdrama23:38 Lie raskest på utfortrening i Canada23:30 Google-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29 Jesus frelste City med måldobbel23:25 Oslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08 Jesus frelste City med måldobbel22:59 Trivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51 Busskonflikten: – Jeg er skuffet over tiltakene som har kommet fra myndighetene så langt21:46 Mann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40 – Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24 Sveriges nest største parti svartelistes til Nobel-fest20:51 Sjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11 Demokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54 Kamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40 Strøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16 Det sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18 Kirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12 Skandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04 Mann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14 Savnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45 Stor snøskredfare i nord og vest15:44 UNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52 Pochettino vil tilbake til Europa14:45 Mourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44 Iran innrømmer drap i demonstrasjoner
Siste nytt
16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeEU og Norge bommer på miljømål14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkRegjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36SportMassiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30VerdenMacron står ved Nato-kritikken10:28NorgeUendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24PolitikkFrp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18PengerNå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17VerdenNato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12NorgeResultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30NorgeElever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28NorgeFrykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22SportSvensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47PolitikkÉn av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45VerdenKim Jong-un rir igjen08:43SportManchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16Verden– Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53KulturRivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50NorgeVenter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43NorgeØkning i selvmord blant menn07:27Helse og livsstil– Gir begrenset økning i one night stands07:26MotorVegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26Norge286 narkotikadødsfall i 201807:17NorgeLungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15SportHerrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11Helse og livsstilHalvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08VerdenKongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44VerdenAske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41NorgeBrann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30SportBø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10NorgePetroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01NorgeMor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00Verden– Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51Helse og livsstilAv-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51NorgeDette skjer i dag05:30NorgeÅrets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30VerdenFlere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenFlere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04NorgeFregatt-TV ble seersuksess05:03VerdenTi arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40NorgePolfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30Verden15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55VerdenItalia gir grønt lys for to skip med migranter03:51SportZuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33NorgeFagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57NorgeNRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45PolitikkJill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13VerdenElon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38NorgeAnsatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27VerdenYtterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24VerdenSaudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59VerdenNordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42NorgeElleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14NorgeSian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45SportJuklerød scoret i cupdrama23:38SportLie raskest på utfortrening i Canada23:30VerdenGoogle-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29SportJesus frelste City med måldobbel23:25NorgeOslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08SportJesus frelste City med måldobbel22:59NorgeTrivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51MotorBusskonflikten: – Jeg er skuffet over tiltakene som har kommet fra myndighetene så langt21:46NorgeMann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40Politikk– Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24PolitikkSveriges nest største parti svartelistes til Nobel-fest20:51NorgeSjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11VerdenDemokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54VerdenKamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40KulturStrøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16NorgeDet sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18KulturKirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12NorgeSkandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04NorgeMann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14VerdenSavnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45NorgeStor snøskredfare i nord og vest15:44NorgeUNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52SportPochettino vil tilbake til Europa14:45SportMourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44VerdenIran innrømmer drap i demonstrasjoner
Populært