10 ferietips for deg med hjertesykdom

Tar du forhåndsregler, kan du reise på ferie selv om du er hjertepasient. Foto: Colourbox.com
Tar du forhåndsregler, kan du reise på ferie selv om du er hjertepasient. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor er det trygt å reise på ferie?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bør du reise på hytta i stedet for å fly? Og hvordan er det med bilferie? Her er ferietipsene til deg som er hjertepasient.

Sliter i høyden

– Hjertepasienter kan merke at det er tyngre å gå turer når de er på hytta, som kanskje ligger på omkring 1000 meters høyde. Da bør de ta det litt roligere de første dagene, sier overlege i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Helge Istad.

Overlege Helge Istad i LHL mener at dersom du har hatt hjertesykdom, bør du være i bevegelse - også når du reiser. Foto: LHL
Overlege Helge Istad i LHL mener at dersom du har hatt hjertesykdom, bør du være i bevegelse - også når du reiser. Foto: LHL

Mange hjertesyke vegrer seg for å fly på grunn av den tynne luften i kabinen. Men ligger hytta høyt til fjells, blir du utsatt for nesten samme luftverdier som i et fly.

Opphold i høyden er en påkjenning for hjertet fordi det er lavere oksygeninnhold i luften når man befinner seg i høyden. For hjertepasienter gjelder at de ikke bør oppholde seg i høyder over 3000 meter, og kanskje enda lavere hvis de selv merker at de blir unormalt slitne i den høyden de oppholder seg i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reis deg opp og gå i gangen

– Selv om det i fly er trykkabin så er oksygeninnholdet redusert tilsvarende som om man oppholdt seg i 2000 meters høyde.

Hjertelegen råder deg til å holde kroppen i bevegelse så mye som du kan, for å redusere risikoen ved flyreise.

– Særlig hvis man sitter i setet i mer enn 3–4 timer. Da er blodets tendens til å klumpe seg i blodårene økt. Dette gir større risiko for blodpropp hos hjertepasienter. Det er viktig å reise seg og bevege seg i midtgangen, men ved lengre reiser om natten er ikke dette så lett å gjennomføre. Elastisk strømpe opp til kneet er god beskyttelse mot blodpropp. Det får man kjøpt på apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hjertesykdom og flyreiser

Ta med deg nok medisiner i håndbagasjen, i tillegg til medisiner i den vanlige bagasjen. Flyet kan bli forsinket og bagasjen kan bli borte, forsinket eller stjålet.

* Ha med deg medisinske opplysninger om din sykdom: diagnose, resepter på alle medisinene du tar, informasjon om pacemaker, det siste EKG som er tatt (hvis du har det), etc.

* Ta godt vare på disse informasjonene, f. eks. i innerlomme, hotell safe, osv.

* Ha med tilstrekkelig medisiner og oppbevar disse atskilt fra resepter, slik at du har et backup system dersom medisinene blir stjålet.

* Det beste er å ha medikamentene i dosett. Når du skal passere mange tidssoner, må du tenke gjennom hvordan du vil forskyve medisineringen i forhold til tidssonen du skal til.

* Kontakt flyselskapet i god tid dersom du trenger oksygen, spesiell kost, hjelp til å komme ombord, ønske om plassering om bord.

* Sjekk forsikringen! Har du nettopp vært gjennom forandringer i sykdommen din, er det store muligheter for at forsikringen din ikke gjelder hvis du blir verre av samme sykdom

Kilde: Flylegen.no

Kan reise selv om du ikke tror det

Har du nylig har hatt alvorlig hjertesykdom eller lider av andre sykdommer, og tror at du ikke lenger kan reise ut av landet og kose deg i Syden? Det stemmer ikke helt.

– De fleste kan reise om det tilrettelegges, sier daglig leder og sykepleier Anna Særnmo i Senior Travel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange eldre og hjertesyke kan reise hvor som helst. Men enkelte bør ta forbehold ved lange flyreiser og varme, og andre trenger oppfølging av medisinsk personale.

Senior Travel er en av flere arrangører som tilbyr reiser med oppfølging av sykepleier og avtale med sykehus både i Norge og utenlands.

– Det er ganske utrolig hva som skjer når syke kommer ut på tur. Vi hadde nylig med oss en 98-åring som satt i rullestol, som begynte å danse på sammenkomsten vår om kvelden.

– I Oslo- og Arendalsområdet har vi personale som kommer hjem til deg og hjelper deg å pakke, og som er med på vei til flyplassen. Vi stiller opp med rullestoler, medisinsk utstyr, sykesenger og ellers det som trengs, forteller Særnmo.

Les også:

Varmen kan bli farlig

Særnmo og Istad er enige om at lange flyreiser og varme er like stor risiko for hjertepasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Varme skal man være forsiktig med. 30 grader er for mye. Reis til land som ikke er så varme, og hold deg unna sola hvis du er uheldig og opplever at klimaet er varmere enn forventet. Gå inn i rom med aircondition, og ikke dra på utflukter på dagtid, sier Istad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykepleieren har erfaring med at det kan gå raskt fra man er tilsynelatende frisk, til man er i behov for medisinsk hjelp.

– Derfor har vi valgt å legge reisene våre til Spania. Her har de et godt utviklet helsesystem, og vi har avtaler med sykehusene. Også er klimaet moderat, det er sjelden det blir altfor varmt her.

Les også:

Husk å drikke mye vann

Nyrene ligger på hver side av ryggsøylen bak i bukhulen på høyde med midjen. Jobben til nyrene er å filtrere blodet for næringsstoffer og avfallsstoffer, og skille disse fra hverandre. Når nyrefunksjonen svekkes, svekkes også evnen til å skille ut giftstoffer fra blodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
10 reisetips for hjertepasienter

1. Konsulter med legen din før avreise angående medisinering og klima.

2. Sjekk reiseforsikringen og hva den dekker ved eventuelle behov for legehjelp.

3. Dersom du skal fly, snakk med flyselskapet i forkant. Spesielt hvis du har behov for ekstra oksygen eller andre hjelpemidler.

4. Orienter deg om hvor nærmeste sykehus ligger i forhold til feriemålet.

5. Beveg deg ofte. Ikke sitt stille lenger enn et par timer i strekk.

6. Drikk rikelig med væske, særlig i varmt klima eller hvis du får feriemage.

7. Ikke reis til land med varmt klima, 30 graders vær er uheldig. Rundt 20 er passelig.

8. Hold deg unna solen. Ikke dra på sightseeing i de varme timene på dagen.

9. Vær forsiktig med store måltider og alkohol.

10. Bo et sted der det er aircondition. Da kan du trekke inn dersom det blir varmere vær enn antatt.

– Etter fylte 70 år er nyrefunksjonen avtakende. Det i seg selv kan gi høyere konsentrasjoner av medisiner i blodet. Derfor skal du være ekstra forsiktig i varmen, og drikke mye vann, for når du taper væske blir funksjonen enda mer nedsatt og konsentrasjonen kan bli altfor høy, sier overlegen.

Farligere med feriemage

Dersom du opplever å få løs eller rennende avføring, eller oppkast, mister du enda mer væske enn normalt.

Da er det ekstra viktig å drikke nok, slik at ikke konsentrasjonen av medisiner i blodet blir for høy.

– Det kan føre til alvorlige reaksjoner, sier Istad.

– Vær ekstra påpasselig med å erstatte væsketapet, holde deg i skyggen og ta det med ro. Det kan være lurt å få hjelp med tilstanden så raskt som mulig, det finnes mange medikamenter som kan hjelpe med å regulere magen, dersom ikke fiberrik kost og væskebehandling er nok, sier sykepleier Særnmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korte strekk og små måltider

I alle situasjoner der du sitter lenge stille, som når du kjører bil eller andre transportmiddel, anbefales du å strekke på bena så ofte som du kan.

Ikke kjør for lenge uten pause, hvis du er på bilferie. Og det kan lønne seg med mindre og hyppigere måltider.

– Alkohol og store måltider gir stress på hjertet.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no