Minst ti gode grunner til å besøke Hamar

Skibladner.

Et museum i verdensklasse, Skibladner, seks festivaler og påfyll av lokal akevitt. Det er mange grunner til å stoppe på Hamar.

HAMAR (King Goya):Det er mange grunner til å stoppe opp i sommerbyen Hamar ved Mjøsa. Hver eneste sommer står mye på programmet. Vi har plukket ut minst ti gode grunner til å besøke byen på Hedemarken.

Domkirkeodden

Et av Norges største middelaldermuseer, som formidler historien fra vikingtiden, middelalderen, og frem til i dag. Domkirkeruinene, med sitt vernebygg i glass, er hovedattraksjonen på museet. Her kan du høre den dramatiske historien om hvordan byen og kirken ble ødelagt, og oppleve den fantastiske akustikken gjennom våre syngende guider. Friluftsmuseet ved Mjøsa inneholder over 60 antikvariske bygninger fra Hedmarksbygdene. Den andre helga i juni hvert år finner Hamar Middelalderfestival sted på Domkirkeodden. I løpet av mai åpnes Klatreparken.

(Saken fortsetter under)

Domkirkeodden er kåret til et av verdens vakreste museer. Opplevd middelalderens Hamar, friluftsmuseum og utstillinger.
Domkirkeodden er kåret til et av verdens vakreste museer. Opplevd middelalderens Hamar, friluftsmuseum og utstillinger.

Skibladner

Når skipsklokka klinger og Skibladner legger fra kai, er du henvist til «den langsomme reises kunst». Med 11 knops fart pløyer Mjøsas hvite svane vannflaten og gir deg tid til å nyte roen og landskapet rundt. Skibladner har gått i rute på Mjøsa siden 1856 og er i dag verdens eldste hjuldamper i denne type trafikk.
En ulastelig antrukket hovmester viser deg til rette i 1. Plads Matsalon, en av distriktets beste restauranter. Det særpregede interiøret med plysj, mahogni, messingkroner og forgylte speil, bringer tankene tilbake til fordums tider. Menyen om bord er variert; her kan du starte dagen med en innholdsrik frokost, ta en lett salat eller smørbrød til lunsj eller nyte den tradisjonelle laksen som Skibladner er så kjent for, med friske jordbær til dessert. Skibladner går i chartertrafikk en måned før og etter rutesesongen.

Atlungstad Brenneri

Atlungstad er det eneste historiske brenneriet i Norge med fortsatt aktiv drift. Brenneriet ligger 5 km sør for Hamar og var et av landets ledende brennerier den siste halvdelen av 1800-tallet og frem til avviklingen av den industrielle spritproduksjonen i 2008. Brenneriene i mjøsregionen spilte en sentral rolle i utviklingen av den norske akevitten. I dag er det en viktig oppgave for brenneriet å holde anlegget ved like og videreføre kompetansen i brennerifaget. I sommersesongen er det omvisninger og akevittsmaking, sommerteater, konserter og andre arrangementer. Under akevittsmakingen får du vite mer om framstillingen og variasjonene i det norske nasjonalbrennevinet akevitt, om krydring, fatlagring og hvordan akevitt best kan serveres.

Les også: Litauen etter Sovjet-tiden – helt andre smaker

(Saken fortsetter under)

Atlungstad brenneri - et spritbrenneri ved Mjøsa på Stange. Det ble åpnet i 1855.
Atlungstad brenneri - et spritbrenneri ved Mjøsa på Stange. Det ble åpnet i 1855.

RIB Safari

RIB Safari Mjøsatilbyr private, næringslivsgrupper, turister og organisasjoner muligheten til effektivt å oppleve Mjøsa. Kapteinen presenterer gode mjøshistorier underveis. Fra Hamar kjører båten til Sandvika, Stangelandet, Vestbygda, Toten, Kapp, Helgøya, Nes, Gjøvik, Furnesfjorden, Brumunddal og Jessnes.

Festivaler

I løpet av mai og juni har Hamar hele fem festivaler: Anjazz, Stoppested Verden, Hamar Ølfestival, Middelalderfestivalen og Kirsten Flagstad-festivalen.I september arrangeres mat- og landbruksfestivalen Midt i matfatet i Vikingskipet.

Kunstbanken

Hedmark Kunstsenter presenterer norsk og internasjonal kunst på et høyt nivå, i særpregede lokale i Hamarsentrum. Institusjonen holder hus i den gamle Norges Bank-bygningen i Hamar sentrum, med et moderne tilbygg. I åtte gallerirom vises det skiftende utstillinger av kunsthåndverk og billedkunst. Det tilbys spennende formidlingsopplevelser, Performancefestival annenhver høst, og kunstfaglig veiledning til bedrifter og privatpersoner.

Ny kunst vises også hos Galleri EKG som holder til ved torget midt i byen. I mai er det «Velsignelse og Forbannelse» av Therese Nortvedt og Hjørdis Dreschel som vises.

Les også: Therese Nortvedt; En forbannet velsignelse

Hamar Kulturhus

Dette er byens kulturelle storstuemed mange kjente artister gjennom hele året. Hver sommer arrangeres en utendørskonsert på Stortorget, rett utenfor kulturhuset. I år kommer A-ha den 14. august. De to foregående årene har Elton John og Sting tatt turen til torget. Se programmet på Hamar Kulturhus.

(Saken fortsetter under)

Knertitten i farta på Jernbanemuseet.
Knertitten i farta på Jernbanemuseet.

Jernbanemuseum

Siden 1896 har Norsk jernbanemuseum hatt som oppgave å dokumentere jernbanens historie i Norge. Opplev Norges korteste jernbanelinje med det pelletsfyrte damptoget Tertitten. I sommersesongen kjører toget mange ganger daglig på jernbanelinjen, som bare er et par hundre meter lang.Jernbanemuseums historiske tog Caroline er et av verdens eldste, mest komplette og kjørbare veterantog. I 1988 lanserte Jernbanemuseets Venner ideen om å restaurere et karéttog, og etter seks års restaurering ble lokomotivet fyrt opp. Lokomotivets utseende og togets tekniske utstyr i dag er fra perioden 1900-1910.Stasjonsbygningene skaper en jernbanehistorisk atmosfære i museumsparken.

Les også: Gränsö Slott ligger vakkert til mellom by og hav

Kirsten Flagstad Museum

Kirsten Flagstad er Norges største internasjonale operastjerne, som ble født i Strandstuen på Hamar i 1895.

Norges største operasanger, Kirsten Flagstad.
Norges største operasanger, Kirsten Flagstad.

Den vesle boligen er Hamars eldste bygning og huser i dag Kirsten Flagstad Museum med en enestående samling av kostymer, rekvisitter, bilder og gjenstander fra sangerinnes liv, på og utenfor operascenen. Det er daglige omvisninger i sommersesongen.

Velvære

Ankerskogen svømmehall, treningssenter og velværeavdeling består av 9 bassenger med vanntemperaturer fra 27 til 36 grader, og er et av Norges største badeanlegg. To svømmehaller med 25-metersbasseng, 2 varmebassenger, samt 50-metersbasseng med stupeanlegg og stor vannsklie. Egen familieavdeling med flere bassenger, sklier, boblebad, klatrevegg og vannkanoner.

Tårnet

Vi må heller ikke glemme Hamars så berømte stupetårn – berømt fordi det tok syv år å bygge tårnet som endte med å koste hele 23 millioner kroner før noen i det hele tatt kastet seg ut fra fem-meter`n og rett i Mjøsa. En lang og brokete affære fikk en lykkelig slutt.

Les også: Verdens beste kake og folk på lykkepillen

Her er det nesten verdensberømte stupetårnet.
Her er det nesten verdensberømte stupetårnet.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden