Her er verdens korteste klaffbru

<p>Det tar ikke mer enn knappe to sekunder å gå over verdens korteste klaffbru, Somerset Bridge på Bermuda. Foto: Wikimedia Commons.</p>
Det tar ikke mer enn knappe to sekunder å gå over verdens korteste klaffbru, Somerset Bridge på Bermuda. Foto: Wikimedia Commons.

Klaffbrua Somerset Bridge på Bermuda er så kort at du kan gå glipp av den om du blunker.

Det tar ikke mer enn knappe to sekunder å gå over verdens korteste klaffbru.

Men for å reise dit må du bruke betydelig lengre tid. Da må du nemlig helt til Bermuda utenfor kysten av Nord-Amerika.

Slik ser verdens korteste klaffbru ut. Dersom du nyser eller blunker i det du går over, så går du glipp av den. Foto: Wikimedia Commons.
Slik ser verdens korteste klaffbru ut. Dersom du nyser eller blunker i det du går over, så går du glipp av den. Foto: Wikimedia Commons.

Her ligger den 400 år gamle brua Somerset Bridge med klaffer på 56 centimeter, akkurat nok til at masten til en liten seilbåt kan slippe igjennom.

Da den ble bygget i 1620 forkortet den reisetiden fra Somerset Island til Sandys Parish sørvest på hovedøya med hele tre timer, skriver BBC.

Les også: Dette er ikke broen for de med svakt hjerte

I dag er åtte av Bermudas øyer knyttet sammen til hovedøya gjennom ti bruer. Men for få århundrer siden var den eneste måten å komme seg fra en øy til en annen på med båt.

Somerset Bridge omtales ofte som en såkalt klaffbru, der en eller to klaffer går opp når et skip skal passere under. Beskrivelsen er imidlertid ikke helt presis for Somerset Bridge. På grunn av bruas enkle design og konstruksjon, ble det i stedet for klaffer laget et halvmeter stort mellomrom midt på brua som tillot mindre seilskuter å slippe igjennom med seilet oppe. Mellomrommet ble dekket av en løs planke. Når en skute skulle forbi, sørget man bare for å fjerne planken. Planken ble lagt tilbake i det skipet hadde passert.

Les også: Verdens høyeste bro åpnet i Kina

Somerset Bridge regnes i dag som en av Bermudas mest populære og særegne attraksjoner. Den har flere ganger figurert på 20-dollarseddelen. I 2015 ble brua også offisielt utpekt som historisk monument.

Les også: Denne broen knytter USA og Canada sammen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært