Dette er fem av Danmarks aller fineste kystbyer

Foto: VisitDenmark

Få smaken av det gode liv i Nordjylland.

Denne saken er betalt av VisitDenmark

Drømmer du om noe annet enn Syden og charterferie i år, men vil likevel kjenne sand under føttene? Vil du oppleve langstrakte og kritthvite strender, kombinert med kultur og opplevelser, uten å måtte sitte timevis på fly? Da er Nordjylland i Danmark et yndet feriemål vel verdt et besøk. I den populære regionen ligger nemlig flere av landets fineste kystbyer på rekke og rad, alle med hver sin unike historie og stemning.

- Noe av det mest spesielle med kystbyene langs Vesterhavet, er at de fremstår like autentiske den dag i dag. Her er godt bevarte og originale bygninger, som for eksempel de karakteristiske gule husene med de røde takene, forteller Ann Purkær Plaetner, salgs- og markedssjef hos VisitNordjylland.

- I Nordjylland er du omringet av vann, natur og byer med sjel, og menneskenes sterke tilknytning til havet og fiskerlivet, fortsetter hun.

Fem ting du må vite om Nordjylland

- Nordjylland går fra Sydthy til Skagen og fra Hanstholm til Hals.

- Består av ti regioner: Thy, Mors, Vesthimmerland, Jammerbugten, Brønderslev, Toppen av Danmark, Læsø, Aalborg, Rebild og Mariagerfjord.

- De ulike områdene byr på noen av Danmarks aller fineste badestrender og kystbyer, samt en rekke andre attraksjoner, aktiviteter og opplevelser.

- I Nordjylland kommer du deg enkelt rundt fra sted til sted ved hjelp av kollektivtransport fra Nordjyllands Trafikselskab.

- Les mer og book din ferieopplevelse på www.visitnordjylland.dk

Skagen – Danmarks nordligste by

Foto: VisitDenmark

På «Toppen av Danmark» ligger en av de største feriefavorittene blant nordmenn, nemlig Skagen. Den gamle og svært så sjarmerende kystbyen, kjent for sitt spesielle lys, er et flott utgangspunkt for en reise videre vestover i landet. Er du glad i kunst og kunsthistorie, bør du definitivt avlegge et besøk hos det anerkjente Skagens Museum. Museet er dedikert til skagensmalerne, som i perioden 1870-1930 slo seg ned i byen for å skildre livet i Skagen.

- Skagen er i en egen toppklasse og byr på smaksopplevelser og en skyline helt utenom det vanlige, sier Purkær Plaetner.

Og når du først er i Skagen, så er et besøk til Grenen et «must». Her, hvor Skagerrak og Kattegat møtes, kan du praktisk talt stå med en fot i hvert hav. At Skagerak er kjent for å være det stedet i Danmark med flest solskinnsdager i året, er også verdt å merke seg.

Lønstrup – kunstens by

Foto: VisitDenmark

Den lille byen, som ligger rett ved Vesterhavet, er et populært feriested for kreative sjeler. Hit reiser kunstnere, kunsthåndverkere, skuespillere og komponister for å bli inspirert. Byen er et gammelt fiskerleie, og omringet av storslått natur er det lett å la seg begeistre.

- Lønstrup er også kjent for å være nabo til Rubjerg Knude Fyr, som man frykter vil gå ned med havet innen få år. Det snakkes derfor om å flytte fyret 40 meter nærmere land, for å bevare denne attraksjonen. Fyret besøkes av om lang en halv million mennesker hvert eneste år, forteller Purkær Plaetner

Foto: VisitDenmark

Book deg inn på Skallerup Seaside Resort, som ligger cirka 5 kilometer nord for byen. Med havet som nærmeste nabo, skal det godt gjøres å ikke finne roen her. Her er også egen spa og wellness avdeling, inspirert av den romerske antikken.

Sæby – en kulturperle i særklasse

Foto: VisitDenmark

Sæby ligger på østsiden av Toppen av Danmark, og byr i likhet med Lønstrup, på et vell av kunst og håndverk. Her er flere spennende gallerier, glasshus og ikke minst Ravsliberen, et ravmuseum med sjeldne og gamle ravsmykker fra oldtiden.

- Sæby er et vakkert sted, med en koselig atmosfære og hyggelig marina. Bymiljøet er godt bevart, og det er flott å være her og se på livet, sier Purkær Plaetner, som anbefaler en rusletur i de sjarmerende gatene og på strandpromenaden.

Ta deg en pust i bakken på en av de mange fiskerestaurantene. Er det ett sted du virkelig kan boltre deg i lekre og smakfulle fiskeretter, så er det her.

Blokhus i Jammerbugten

Foto: VisitDenmark

Blokhus er som en liten storby i seg selv, for her får du alt: Et pulserende folkeliv og et aktivt byliv med konserter og eventer, fantastiske naturomgivelser, Fårup sommerland, golfklubber og selvsagt en rekke gode restauranter.

- I Blokhus er det gangavstand til alt. Her er bra shopping, gode spisesteder, natur og vann i en radius på tre kilometer.

En av Nord-Europas aller fineste sandstrender, Blokhus Strand, ligger også her.

- Kjøp gjerne med deg fisk hjem direkte fra en av fiskebilene på stranda, sier Purkær Plaetner.

Kanskje drar du også kjensel på omgivelsene. Flere av scenene i den danske suksesserien ”Badehotellet” er nemlig spilt inn langs kysten i Jammerbugten.

Løkken – Den hvite badebyen

Foto: VisitDenmark

På Løkken Strand settes 500 badehus opp tett i tett i sommersesongen. Her samles venner og familie for grilling og strandkos for å nyte deilige sommerdager. De små badehusene er nærmest symbolet på Løkken, og ble opprinnelig brukt som omkledningsrom for badegjestene. I dag er de fleste av husene privateid.

- I Løkken sentrum er det en hyggelig og avslappet stemning. Hos North Shore Surf kan du prøve deg på surfing i Vesterhavets bølger eller betrakte de proffe surferne i deres urbane surfemiljø, tipser Plaetner.

Les mer om Nordjylland her

Kilder: visitnordjylland.dk, nordjyllandstrafikselskab.no, rn.dk.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.