Kim Jong-Un slipper våren over grensen

Nord-Koreas leder er visst også «kommandøren som kontrollerer naturen». Kim Jong-Un har i så fall sluppet våren inn i det ellers så lukkede landet.

Litt forsinket på grunn av en kuldeperiode, men nå blomstrer endelig aprikostrærne langs de brede avenyene i Pyongyang.

Fenomenet kan kanskje også sees som et symbol på det lille tøværet som har utviklet seg i relasjonene mellom Nord- og Sør-Korea den siste tiden. Under vinter-OL samarbeidet landene på en begrenset, men løfterik måte.

Hvis det virkelig er slik at landets leder, Kim Jong-un, også bestemmer over naturen – noe som ble påstått av landets aviser like før jul – så gir det jo et ekstra piff til den vakre blomstringen.

Nord-Koreas hovedstad er en relativt rolig by. Trafikken er begrenset i byen med mer enn 3 millioner innbyggere.

Samtidig som aprikostrærne springer ut, har Pyongyang også fått besøk av flere hundre maratonløpere. Amatørene fikk nesten ubeskyttet løpe i millionbyens gater og passere steder som er mest kjent utenfor Nord-Korea for sine grandiose militærparader og koreograferte folkemasser.

Med løperne har det vært et team fra nyhetsbyrået AP, og de har filmet landemerkene Kim Il-Sung-plassen og Juche-tårnet utenom de offisielle markeringene.

Nick Bonner leder et selskap som arrangerer turer til Nord-Korea, og han sier at interessen for å delta i maratonløpet har økt med mildere geopolitiske vinder.

– Det har vært så spent at folk ikke ønsket å delta, men de to siste månedene har vi fått positive nyheter. Det har vært travelt, sier han.

Personvernpolicy