Kim Jong-Un slipper våren over grensen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas leder er visst også «kommandøren som kontrollerer naturen». Kim Jong-Un har i så fall sluppet våren inn i det ellers så lukkede landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt forsinket på grunn av en kuldeperiode, men nå blomstrer endelig aprikostrærne langs de brede avenyene i Pyongyang.

Fenomenet kan kanskje også sees som et symbol på det lille tøværet som har utviklet seg i relasjonene mellom Nord- og Sør-Korea den siste tiden. Under vinter-OL samarbeidet landene på en begrenset, men løfterik måte.

Hvis det virkelig er slik at landets leder, Kim Jong-un, også bestemmer over naturen – noe som ble påstått av landets aviser like før jul – så gir det jo et ekstra piff til den vakre blomstringen.

Nord-Koreas hovedstad er en relativt rolig by. Trafikken er begrenset i byen med mer enn 3 millioner innbyggere.

Samtidig som aprikostrærne springer ut, har Pyongyang også fått besøk av flere hundre maratonløpere. Amatørene fikk nesten ubeskyttet løpe i millionbyens gater og passere steder som er mest kjent utenfor Nord-Korea for sine grandiose militærparader og koreograferte folkemasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med løperne har det vært et team fra nyhetsbyrået AP, og de har filmet landemerkene Kim Il-Sung-plassen og Juche-tårnet utenom de offisielle markeringene.

Nick Bonner leder et selskap som arrangerer turer til Nord-Korea, og han sier at interessen for å delta i maratonløpet har økt med mildere geopolitiske vinder.

– Det har vært så spent at folk ikke ønsket å delta, men de to siste månedene har vi fått positive nyheter. Det har vært travelt, sier han.