8 historiske steder som må oppleves

Foto: VisitDenmark

Hit bør du reise i 2018

Denne saken er betalt av VisitDenmark

1. Den historiske regionen

I den historiske regionen i Aarhusregionen får du servert arkitektur og kunst i verdensklasse. Med et utall museer, gallerier og en rekke andre spennende attraksjoner skal det godt gjøres å kjede seg her. Det unike området, som ligger i Midtjylland, omfatter noen av Danmarks mest kjente steder, som Viborg, Hærvejen og Hald Sø.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

2. Få smaken på det gode liv i Viborg

Med spor helt tilbake til oldtiden, er Viborg en av Danmarks eldste byer. Her lever innbyggerne med fortiden - i nåtiden. Søker du kultur og historiske tilbakeblikk, vil du garantert trives her. Ta deg en spasertur i de gamle middelaldergatene og titt innom en av de mange nisjebutikkene på veien. Her ligger også sjarmerende spisesteder, vinbarer og kaféer som perler på en snor. Hver fredag og lørdag året rundt er det «torvehandel på Nytorv », med salg av hjemmelagde produkter og økologiske fristelser.

En guidet tur i Viborgs historiske gater er også å anbefale. Turen starter på Domkirkepladsen før du skritt for skritt får lære mer om byens kulturarv og høre spennende fortellinger fra en svunnen tid. Er du glad i lokalt øl, tilbyr Bryg & Brosten guidet tur med avsluttende ølsmaking i bryggerstuen ”Munken” på Viborg Bryghus. Viborg har dessuten en fantastisk beliggenhet midt i Jylland omringet av vakker natur med skiftende landskap.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

3. Viborg Domkirke – en arkitekturperle

Den ærverdige domkirkens historie strekker seg helt tilbake til 1100-tallet og er Viborgs store stolthet. Med over 100 000 årlige besøkende er Viborg Domkirke den største attraksjonen i Midtjylland. Opp gjennom årene har domkirken lidd store tap i flere branner, så kirken slik den står i dag er fra 1876. Alle veggene i kirkerommet er utsmykket med hele 84 freskomalerier, malt av den kjente danske kunstneren Joakim Skovgaard. Utsmykningen er et syn for øyet og omtales som et kunstnerisk mesterverk.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

4. Skovgaard Museet

Etter et besøk i Viborg Domkirke, kan du nesten ikke unngå å ta turen til Skovgaard Museet. Museet, som i all hovedsak huser verk fra kunstnerfamilien Skovgaard, ligger i Viborgs gamle rådhus fra 1728. Her er både faste og skiftende utstillinger, med verk fra den danske gullalder (1800-1850 tallet) til moderne fotokunst. I Skovgaard Museets Have kan du ta deg en pust i bakken i grønne omgivelser, og er du heldig kan du oppleve et kulturelt arrangement i haven mens du er der.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

5. Hærvejen

Den gamle pilegrumsruta Hærvejen er mer enn 500 km lang og bør nærmest stå øverst på «må oppleves-lista» når du er i Den historiske regionen. Enten du velger å ta sykkelen eller bena fatt, så vil Hærvejen føre deg gjennom Jyllands fantastiske landskap fra start til slutt. På reisen vil du følge i fotsporene til handelsmenn og kjøpmenn, prostituerte og lommetyver på vei til middelalderens markeder. Du bestemmer selv strekning og lengde.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

6. Hald Sø, Dollerup Bakker og Hald Ruin

Opplev kulturhistorie, vakker utsikt og natur på Hald Sø beliggende cirka 7 kilometer sydøst for Viborg. Legg turen innom den kjente borgruinen Hald Ruin, som ble bygd av den katolske biskopen Jørgen Friis i 1528. Fra tårnet kan du se utover Danmarks tredje dypeste sjø, Hald Sø, som er 31 meter dyp. I samme området ligger Dollerup Bakker med sitt ujevne terreng og opp til 50 meter høye skrenter. Hald Sø med Dollerup Bakker regnes som et av Danmarks mest kjente naturområder.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

7. Folkebladstoget

Vil du hvile bena litt, så er en tur med Folkebladstoget et godt alternativ til byvandring. I den om lag timelange togturen, som har avgang fra Hjultorvet, får du høre om Viborgs historie og bygninger. Toget kjører i sommersesongen, fra slutten av juni og ut august.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

8. Vær romantisk i Borgvold

I Viborg finner du flere vakre parkanlegg med et rikt utvalg av planter, trær og busker. Borgvold er en av dem, som med sine slyngete stier, broer og vannløp, er den perfekte parken å besøke – særlig om du er på tur med kjæresten. Det var slottsgartner T. Rothe som anla parken i romantisk stil i 1864.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

Enten du velger å oppleve regionen til fots eller fra sykkelsetet, er det enkelt å komme seg dit. SAS har nå åpnet opp for direkterute fra Oslo til Aarhus Lufthavn, eller du kan komme sjøveien med Color Line.

Les mer om den historiske regionen i Aarhus her

Denne saken er betalt av VisitDenmark

Kilder: www.skovgaardmuseet.dk, ww.viborgdomkirke.dk, www.visitaarhusregionen.no, www.visitviborg.dk,www.haervej.dk, www.wikipedia.no, www.naturstyrelsen.dk, www.denstoredanske.dk

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.