Topptur i skyggen av «Dødens fjell»

<p>Mer enn 100 personer har omkommet i forsøk på å nå toppen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX</p>
Mer enn 100 personer har omkommet i forsøk på å nå toppen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Fottur i Sør-Amerika kan ikke sammenlignes med en topptur til Galdhøpiggen. Bli med til Andesfjellene.

ANDESFJELLENE (ABC Nyheter): Toppen er synlig allerede fra bussen. Som en kritthvit og skinnende krone kneiser den over de svarte fjellene og den grågrønne dalbunnen nedenfor. Aconcagua er 6 962 meter høy, et uendelig vakker og mektig fjell, selve kongen av de majestetiske Andesfjellene.

Snart slynger en glissen rekke av fotturister seg innover Horcones-dalen. Målet for turen er Confluencia – den første av leirene for klatrerne som vil nå toppen av den frosne kjempen på grensen mellom Argentina og Chile. Den ligger om lag åtte kilometer unna, en grei dagstur for de fleste.

Aconcagua er Sør-Amerikas høyeste topp med sine 6 982 meter. På turen opp til Confluencia-leiren ved fjellfoten, er den mektige og snøkledte toppen synlig alle steder fra. Foto: Tore Ulabrand Johansen
Aconcagua er Sør-Amerikas høyeste topp med sine 6 982 meter. På turen opp til Confluencia-leiren ved fjellfoten, er den mektige og snøkledte toppen synlig alle steder fra. Foto: Tore Ulabrand Johansen

Søppelforbud

Å trekke til fots i Sør-Amerika, i alle fall i Andes, er på mange måter helt annerledes enn hjemme i Norge. Terrenget er goldere, trærne er færre, gressflekkene mindre, steinene kvassere.
Men først og fremst går turene i mye høyere høyde enn i vårt land. Galdhøpiggens 2.469 meter er lavere enn startpunktet for de fleste av turene i Andes-massivet.

Turen denne formiddagen begynner 2.950 meter over havet, ved inngangen til Parque Provinsial Aconcagua, et vernet område der all ferdsel er strengt regulert. Base camp Confluencia ligger på drøyt 3 400 meter. Alle som ønsker å vandre i parken, må innom besøkssenteret, vise frem passet og betale de 500 pesoene (ca 200 kroner) som inngangsbilletten koster.

Det er ingen sjanse for å gå seg bort, selv om man skulle velge å dra alene, og ikke med guide, innover Horcones-dalen. Dette skiltet står et kvarters rusletur fra startstedet. Foto: Tore Ulabrand Johansen
Det er ingen sjanse for å gå seg bort, selv om man skulle velge å dra alene, og ikke med guide, innover Horcones-dalen. Dette skiltet står et kvarters rusletur fra startstedet. Foto: Tore Ulabrand Johansen

Hvis man går alene på tur og ikke er med i en organisert gruppe, vil man bli utstyrt med en nummerert pose når man kjøper trekking-billetten. Posen er til søppel, ikke en eneste plastbit, flaske eller sjokoladepapir skal legges igjen inne i det vernede området.

Les også: Argentina: På hesteryggen er Patagonia et eventyr

Over 100 døde

Hele veien oppover dalen kan man se toppen av Aconcagua. Den skinnende kronen skiller seg ut fra alle andre fjell i Andes-massivet. Den er så voldsomt mye høyere, mye mer dramatisk og vakrere enn resten. Fordi den er lett tilgjengelig og ganske rimelig å klatre, er den populær blant klatrere fra hele verden.

Men den er ikke ufarlig. Siden registreringen av ulykker på fjellet begynte, har mer enn 100 mennesker mistet livet i forsøket på å nå toppen, mange har også blitt skadet. De mange ulykkene har gitt Aconcagua navnet «Mountain of Death» - Dødsfjellet.

Det er nesten ingen bratte stigninger innover dalen, bare slakt oppover. Stien er oppgått og veldig tydelig, og så lenge man har Aconcagua rett i fronten, er man på rett vei. Foto: Tore Ulabrand Johansen
Det er nesten ingen bratte stigninger innover dalen, bare slakt oppover. Stien er oppgått og veldig tydelig, og så lenge man har Aconcagua rett i fronten, er man på rett vei. Foto: Tore Ulabrand Johansen

Det er vanskelig å forstå når man observerer den sovende kjempen på noen kilometers avstand en vakker argentisk sensommerdag i februar, med blå himmel, strålende sol og temperaturer høyt opp på 20-tallet. Vandringen oppover Horcones-dalen går for det meste på godt opptråkkede stier et stykke oppe i dalsiden – stort sett i god avstand fra den brusende og skitne Rio Horcones – skitten av all grusen den fører med seg ned fra fjellene.

Ikke lenge etter start skal elva krysses. Det skjer via en hengebro, solid og trygg, men litt vinglete for den som har balanseproblemer. Brua ble bygget i forbindelse med innspillingen av filmen «Seven Years in Tibet, og har gjort elvekryssingen enkel og grei. Ikke langt forbi hengebrua kommer man til et grønt lite område, i enden av den trange «El Durazno-ravinen.» Her tar turgåerne ofte en pust i bakken.

Les også: Argentina er meir enn tango og biff

Forbudt for barn

På grunn av høyden og varmen er tempoet betydelig lavere enn det ville vært på en vanlig tur, tre-fire timer er normalt å bruke på de åtte kilometerne. Underveis er det ikke uvanlig å møte på en muldyrkaravane, de sterke og hardføre dyrene brukes til å frakte mat og utstyr inn til klatreleiren – og søppel tilbake igjen.

Det er nesten bare voksne å se langs stien oppover dalen. Det har sammenheng med at turen i prinsippet er forbudt for barn under 16 år. De trenger spesiell tillatelse for å ta turen, er man under 12 år er det enda strengere. Disse tillatelsene kan ikke fås ved inngangen til parken, men må skaffes i Mendoza før turen starter. Har man kjøpt en tur med en lokal arrangør, vet de alt om prosedyrene og kan være til hjelp.

Utgangspunktet for denne typen fotturer, er for de aller flestes vedkommende regionhovedstaden Mendoza – byen som også er Argentinas vinhovedstad. På nesten alle gatehjørner kan man finne vinbutikker – og byråer som lokker med alle slags turer – i fjellet, på sykkel, på vinsafari.

Les også: Norwegian ser mot Argentina

Saken fortsetter under bildeserien

I Andesfjellene brukes fortsatt muldyr for å transportere varer inn og ut. Hele karavaner kan man støte på langs stien til Confluencia-leiren. Dyrene tar seg godt frem, er sterke og pålitelige, både som pakkdyr og som ridedyr. Foto: Tore Ulabrand Johansen

Ta med vann

Det er enkelt å bestille tur. Når det er gjort, blir man plukket opp på sitt hotell av guider i minibusser, og kursen settes opp i fjellene. Det tar tre timer å kjøre til startstedet for fotturen, og formalitetene tar en halvtimes tid, før man kan legge av sted.

Det er ikke mye man trenger å bære med seg for en dagstur når gradestokken viser fra midt på 20-tallet og oppover. Litt tøy, lunsjpakkene som guiden deler ut – og vann, er egentlig det eneste. Guiden er helt nazi på behovet for å drikke, ingen slipper av sted uten å ha med seg minst to liter vann, helst det dobbelte.

Maset viser seg å ha noe for seg. Det er så varmt at kroppen hele tiden trenger påfyll, høyden gjør også at behovet for drikke melder seg oftere enn vi er vant med. De fleste av «vår» gruppe hadde ikke en dråpe igjen i sekken da de seks-syv timene var tilbakelagt.

Vandringen oppover Horcones-dalen er ikke spesielt slitsom, det stiger jevnt, men det er ikke særlig bratt. Likevel gjør høyden at det blir tungt for enkelte, pusten går tyngre, melkesyre setter seg i musklene, hodepinen truer. De aller fleste klarer seg likevel helt fint, luften er ikke tynnere enn at det er oksygen nok til en rolig fottur.

Det er mange måter å hilse fjellet på. Denne gruppen brasilianske turister gjorde det på sin måte. Foto: Tore Ulabrand Johansen
Det er mange måter å hilse fjellet på. Denne gruppen brasilianske turister gjorde det på sin måte. Foto: Tore Ulabrand Johansen

Enkel «hjemtur»

Aconcagua er så høy i forhold til landskapet rundt, at den er synlig hele dagen, et skinnende Soria Moria i det fjerne. Så lenge man ser den, er man på rett vei. Det er ikke vanskelig å skjønne at toppen er et populært mål for klatrere fra hele verden. Normalruta er heller ikke spesielt krevende å gå. Likevel klarer bare rundt halvparten av de som prøver seg, å nå toppen. At fjellet er så lett å komme til, gjør at mange som ikke er dyktige nok, tar sjansen på å klatre veggen.

Den siste biten opp mot Confluencia er litt bratt, men den er ikke lang. Teltleiren ligger i bunnen av en liten «gryte», fra en åskam har man fin utsikt over området rundt. Når klatresesongen er over i slutten av februar, fjernes teltene, bare et par brakker og noen teltskjeletter av metall blir stående igjen til neste sesong.

Når målet er nådd, er det ikke stort annet å gjøre enn å ta noen bilder, tygge i seg siste rest av lunsjpakken, drikke litt mer vann og sette kursen nedover dalen igjen.

Returen går på halve tiden.

Andre ting å gjøre i Mendoza:

 • 70-80 prosent av all argentinsk vin produseres i provinsen Mendoza. Rundt byen ved samme navn, ligger et stort antall vingårder, inne i byen ligger vinhandlerne tett i tett. En vinsafari med smaking er et must om man er på de kanter.
 • Cacheuta Hot Springs ligger rundt 30 km fra Mendoza. Rundt de varme kildene ligger flere utmerkede spa-anlegg som tilbyr alt fra noen timers behandling til lengre opphold.
 • Elverafting er blitt populært i Argentina. Mendoza er et fint utgangspunkt for turer av ulik vanskelighetsgrad.
 • Det er mulig å leie sykkel og dra ut på egen hånd, eller bestille en guidet tur – for eksempel gjennom Poterillos Valley.
 • I Uco Valley omlag 80 km fra Mendoza dyrkes det vindruer i større høyde enn noen andre steder i verden. Her lages også Argentinas aller beste viner. Vel verd et besøk.

Fakta:

 • Mendoza er utgangspunktet for nesten av trekking i Andesfjellene. Man flyr dit fra Buenos Aires på rundt halvannen time. Med Aerolinas Argentinas koster det rundt 2 000 kr pr person t/r. Mange daglige avganger.
 • Det er ikke nødvendig å bestille trekking på forhånd. Be hotellet ordne det, eller gå innom et av de mange kontorene som tilbyr alle slags turer.
 • Sørg for å ha gode sko, turklær for både varmt og litt kjøligere vær. En sekk som rommer 20-30 liter er også nødvendig.
 • Husk solkrem med høy faktor, helst 50. Sola kan være nådeløs i stor høyde. Ta gjerne også med sunblock for bruk på spesielt utsatte steder (nese, lepper).
 • Inngangsbilletten til turområdet kan betales med kort. Husk pass, man må vise pass ved bruk av kredittkort i Argentina, samt ved registrering for å komme inn i parken.
 • Ta med mye vann, minimum to liter pr person, helst mer. De fleste arrangører krever det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp
Siste nytt
22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp
Populært