Meny

Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

Kuang Si-fossen er en av Luang Prabangs mest populære naturattraksjoner. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Gjør deg klar for å senke pulsen og la alle sansene tilfredsstilles. Luang Prabang i Laos byr sine besøkende på en estetisk vakker reise gjennom arkitektur, natur og historie.

Fakta om Laos:

 • Land i Sørøst-Asia som grenser til Kambodsja, Thailand, Vietnam, Kina og Myanmar
 • Hovedstad: Vientiane
 • Innbyggertall: 7,1 millioner
 • Religion: Hovedsaklig buddhistisk
 • Valuta: Laotiske kip. 10.000 kip er verdt 9,4 NOK med dagens kurs
 • Offisielt språk: Laotisk
 • Fransk koloni mellom 1893-1949. Preget av krig og konflikt gjennom hele 1900-tallet. Landet opppstod i sin nåværende form i 1975, som en ettpartistat med kommunistisk styresett.
 • 22 prosent av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen.

Fakta om Luang Prabang:

 • Omtrent 50.000 innbyggere.
 • Et viktig buddhistisk sentrum i landet, med 33 buddhistiske templer i byen.
 • Tørt og varmt klima fra desember til april. Dette er den beste tiden på året å reise dit på.
 • Det er et portforbud i byen ved midnatt, og alle barer og restauranter stenger derfor 23.30. Om det er fest og moro du er ute etter, er ikke Luang Prabang stedet for deg.

Hvordan komme seg dit?

Det ligger en flyplass bare 5 kilometer utenfor sentrum av Luang Prabang. Dit går det direkteflyvninger fra flere nærliggende asiatiske byer som Bangkok, Siem Reap, Kuala Lumpur, Hanoi, Chang Mai, Shenzen og Vientiane.

Reiser du direkte fra Norge med fly må du belage deg på noen mellomlandinger. En reise til Laos og Luang Prabang kan fint kombineres med et besøk til for eksempel Vietnam, Kambodsja eller Thailand. Fra flere byer i disse nabolandene går det også busser, som er adskillig billigere enn å fly, men som ofte tar mer enn 20 timer. Reiser du fra hovedstaden i Laos, Vientiane, kan du enkelt komme deg nordover med buss.

Kilder: CIA World Factbook, Lonely Planet, Visit Laos, Wikipedia.

LUANG PRABANG, LAOS (ABC NYHETER): Luang Prabang er en by det er lett å bli værende i. Laos’ religiøse hovedstad sjarmerer turister i senk med sine mange vakre templer, naturskjønne omgivelser og avslappende atmosfære.

Når man vandrer gatelangs i den døsige byen, er det lett å forstå hvorfor den havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1995. Luang Prabang må være en av de vakreste byene i Sørøst-Asia. Spesielt arkitekturen og beliggenheten skiller seg ut fra andre større byer i regionen.

«Luang Prabang er enestående for sin rike arkitektur og kunstneriske arv, som reflekterer blandingen av tradisjonell urban Lao-arkitektur med stilen fra kolonitiden», heter det i begrunnelsen til UNESCO.

Spirituell oppvåkning ved soloppgang

Inngangsdørene til de buddhistiske templene er ofte dekorert med gullbelagte figurer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

I tillegg til å by på en unik kombinasjon av lokal og fransk arkitektur, kan den religiøse byen smykke seg med hele 33 buddhistiske templer, som tilfører Luang Prabang en ekstra estetisk og spirituell dimensjon.

De fleste templene kan du besøke gratis, men noen krever 20.000 kip, tilsvarende 19 kroner, i adgangspenger fra turister. I mange tilfeller vil det være verdt pengene, da utsmykningene og dekorasjonene i templene er meget vakre.

Om du vil oppleve buddhistisk og laotisk tradisjon på nært hold, bør du komme deg opp tidlig en dag for å være med på å gi munkene almisse. Hver morgen ved soloppgang samles 200 munker fra byens templer i hovedgata for å motta mat fra de lokale. Turister får lov til å delta om det gjøres på en respektfull måte, ifølge Visit Laos.

«Du bør kjøpe dine offergaver (vanligvis mat) på forhånd, og ankomme tidlig, ettersom det er betraktet svært respektløst å avbryte seremonien etter at den har startet. Følg veiledningen fra de lokale ved å knele, klar til å gi din ofring til munkene», skriver Visit Laos på sin hjemmeside.

Ideen med å gi almisse, er at den buddhistiske munken kan samle mat til sitt ene måltid om dagen.

Les også: Sigiriya - Sri Lankas eventyrlige luftslott

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det vakre tempelet Wat Manorom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

En knallblå flukt fra heten

Luang Prabang er plassert på en halvøy 700 meter over havet, der elvene Nam Khan og Mekong møtes. Omkranset av fjell og frodig, grønn natur, er byen også ettertraktet som en naturdestinasjon. Det er spesielt én naturattraksjon i området som tiltrekker seg reisende fra verden over.

Kuang Si-fossen ligger 30 kilometer unna sentrum i Luang Prabang. Du kan komme deg dit enten ved å ta en tuktuk-taxi til 50.000 kip (48 kroner) eller ved å leie sykkel etter motorsykkel for 50.000-120.000 kip per dag og ta deg dit på egenhånd. Ulempen med å ta en tuktuk er at sjåføren ofte vil gi deg begrenset tid ved fossen. Om været er bra, bør du forsikre deg om at du får nok tid til å oppleve denne perlen.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

Kuang Si-fossen får sin karakteristiske blåfarge fra kalsiumkarbonat. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Fossen renner fra toppen av et lite fjell, nedover i platåer, der bassenger av knallblått vann samler seg. Den unike og flotte fargen kommer av at kalksteinsfjellet avgir kalsiumkarbonat til den rennende fossen, som igjen skaper en kjemisk reaksjon som får vannet til å se slående blått ut i dagslys.

I flere av de naturlige bassengene er det tillatt å bade, og fossen byr dermed på en etterlengtet flukt fra byens hete i tørkeperioden. Området er utstyrt med omkledningsrom, toaletter og en restaurant. I tillegg er det flere piknikbord plassert rundt omkring, dersom du ønsker å ta med niste.

Les også: Her er Asias beste strender

Folksom solnedgang

Om du klarer å innta enda en dose slående vakker natur før leggetid etter en hel dag ved Kuang Si-fossen, er toppen av Mount Phousi det beste stedet å være ved solnedgang.

Solnedgangen fra Mount Phosi er flott, men du får ikke nyte den alene. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Den grønnkledde åsen ruver 150 meter og 355 trappetrinn over Luang Prabang, og er et distinkt landemerke i den lille byen. På toppen av åsen skinner en buddhistisk stupa i gull, Wat Tham Chomsi, bygget i 1804. Herfra har du 360 graders utsikt over byen, og ofte selskap av lokale munker og andre turister.

Utsikten fra toppen er flott gjennom hele dagen, men det er særlig populært å se solen gå ned over fjellene og Mekong-elven med dramatiske farger i rosa, rødt og oransje. Det er verdt å få med seg solnedgangen fra Mount Phousi, da den virkelig er spektakulær. Men vær forberedt at du neppe får se den alene i fred og ro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Solene forsvinner ned bak fjellene over Mekong-elven. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

På veien opp og ned fra «fjellet» kan du se flere Buddha-statuer og andre buddhistiske symboler. Det er to veier til toppen av åsen, og det er anbefalt å ta én vei opp, og den andre veien ned.

Les også: Ti ting du ikke bør gjøre i Phuket

Spis middag på gata

Idet solen er på vei ned, rigges salgsboder- og tepper opp langs Sisangvong Road i sentrum av Luang Prabang. Mellom klokken 17 og 23 hver kveld kan du besøke et av Sørøst-Asias beste kveldsmarkeder her.

I tillegg til at det selges lokale varer og suvenirer av solid kvalitet, er det også satt av en egen gate utelukkende til salg av mat. Her kan du prøve flere lokale spesialiteter, som de saftige og smakfulle kokospannekakene, og Khai Paen; sjøgress fra Mekong-elven som tørkes og smaksettes etter ønske. Det høres kanskje rart ut å spise sjøgress, men det smaker fantastisk.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

Den lokale desserten kokospannekaker kan fås på kveldsmarkedet, og må prøves. Fem stykk for fem kroner. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Langs matgata finner du også herlig frisk frukt, hjemmelagde dumplings, helgrillet fisk på spyd og ulike bufféter til 15 kroner tallerkenen. Det er en kulinarisk opplevelse du ikke vil gå glipp av.

Les også: Kambodsja - Sørøst-Asias heteste reisemål

En mørk fortid setter sitt preg på landet

På besøkssenteret i Luang Prabang har UXO Lao stilt ut bomber de har funnet i naturen og fjernet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Luang Prabang er en velstående og vakker by i Laos’ standard, og det er fort gjort å glemme at landet har en mørk historie som fortsatt preger hverdagen til mange laotere når du ferierer her. Derfor bør du avlegge et besøk på UXO-senteret i byen.

UXO står for «Unexploded Ordnance», eller udetonert artilleri på norsk, og er et massivt problem i Laos. Landet ble kraftig bombet av USA under Vietnam-krigen på 60-tallet, da amerikanerne forsøkte å ødelegge Vietcongs forsyningsrute til Sør-Vietnam som delvis gikk gjennom Laos og Kambodsja.

Mer enn 200 millioner tonn med eksplosiver ble ifølge UXO-senteret sluppet over Laos av USA mellom 1964 og 1973. En stor andel av eksplosivene detonerte aldri, og utgjør derfor en trussel for lokale innbyggere den dag i dag. Som et resultat av dette har Laos flere dødsfall på grunn av tidligere konflikter enn noe annet land i verden.

Hvert år blir i overkant av 300 personer skadet eller drept som følge av udetonerte eksplosiver går i lufta. UXO Lao, organisasjonen som driver senteret, er den største av syv organisasjoner som jobber med å rydde landet for farlige eksplosiver.

Blant alt det naturskjønne og estetisk flotte i Luang Prabang, er det fint å lære lit om Laos' nyere historie, og forstå mer om hvorfor landet fremdeles sliter med fattigdom, på tross av økonomisk vekst, økt turisme og bedre tilgang til naturressurser.

UXO Lao Visitors Centre er verdt et besøk om du vil lære mer om Laos' største utfordring: Udetonerte eksplosiver. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Strømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere
Siste nytt
20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportStrømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere
Populært