Meny

Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

Kuang Si-fossen er en av Luang Prabangs mest populære naturattraksjoner. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Gjør deg klar for å senke pulsen og la alle sansene tilfredsstilles. Luang Prabang i Laos byr sine besøkende på en estetisk vakker reise gjennom arkitektur, natur og historie.

Fakta om Laos:

 • Land i Sørøst-Asia som grenser til Kambodsja, Thailand, Vietnam, Kina og Myanmar
 • Hovedstad: Vientiane
 • Innbyggertall: 7,1 millioner
 • Religion: Hovedsaklig buddhistisk
 • Valuta: Laotiske kip. 10.000 kip er verdt 9,4 NOK med dagens kurs
 • Offisielt språk: Laotisk
 • Fransk koloni mellom 1893-1949. Preget av krig og konflikt gjennom hele 1900-tallet. Landet opppstod i sin nåværende form i 1975, som en ettpartistat med kommunistisk styresett.
 • 22 prosent av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen.

Fakta om Luang Prabang:

 • Omtrent 50.000 innbyggere.
 • Et viktig buddhistisk sentrum i landet, med 33 buddhistiske templer i byen.
 • Tørt og varmt klima fra desember til april. Dette er den beste tiden på året å reise dit på.
 • Det er et portforbud i byen ved midnatt, og alle barer og restauranter stenger derfor 23.30. Om det er fest og moro du er ute etter, er ikke Luang Prabang stedet for deg.

Hvordan komme seg dit?

Det ligger en flyplass bare 5 kilometer utenfor sentrum av Luang Prabang. Dit går det direkteflyvninger fra flere nærliggende asiatiske byer som Bangkok, Siem Reap, Kuala Lumpur, Hanoi, Chang Mai, Shenzen og Vientiane.

Reiser du direkte fra Norge med fly må du belage deg på noen mellomlandinger. En reise til Laos og Luang Prabang kan fint kombineres med et besøk til for eksempel Vietnam, Kambodsja eller Thailand. Fra flere byer i disse nabolandene går det også busser, som er adskillig billigere enn å fly, men som ofte tar mer enn 20 timer. Reiser du fra hovedstaden i Laos, Vientiane, kan du enkelt komme deg nordover med buss.

Kilder: CIA World Factbook, Lonely Planet, Visit Laos, Wikipedia.

LUANG PRABANG, LAOS (ABC NYHETER): Luang Prabang er en by det er lett å bli værende i. Laos’ religiøse hovedstad sjarmerer turister i senk med sine mange vakre templer, naturskjønne omgivelser og avslappende atmosfære.

Når man vandrer gatelangs i den døsige byen, er det lett å forstå hvorfor den havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1995. Luang Prabang må være en av de vakreste byene i Sørøst-Asia. Spesielt arkitekturen og beliggenheten skiller seg ut fra andre større byer i regionen.

«Luang Prabang er enestående for sin rike arkitektur og kunstneriske arv, som reflekterer blandingen av tradisjonell urban Lao-arkitektur med stilen fra kolonitiden», heter det i begrunnelsen til UNESCO.

Spirituell oppvåkning ved soloppgang

Inngangsdørene til de buddhistiske templene er ofte dekorert med gullbelagte figurer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

I tillegg til å by på en unik kombinasjon av lokal og fransk arkitektur, kan den religiøse byen smykke seg med hele 33 buddhistiske templer, som tilfører Luang Prabang en ekstra estetisk og spirituell dimensjon.

De fleste templene kan du besøke gratis, men noen krever 20.000 kip, tilsvarende 19 kroner, i adgangspenger fra turister. I mange tilfeller vil det være verdt pengene, da utsmykningene og dekorasjonene i templene er meget vakre.

Om du vil oppleve buddhistisk og laotisk tradisjon på nært hold, bør du komme deg opp tidlig en dag for å være med på å gi munkene almisse. Hver morgen ved soloppgang samles 200 munker fra byens templer i hovedgata for å motta mat fra de lokale. Turister får lov til å delta om det gjøres på en respektfull måte, ifølge Visit Laos.

«Du bør kjøpe dine offergaver (vanligvis mat) på forhånd, og ankomme tidlig, ettersom det er betraktet svært respektløst å avbryte seremonien etter at den har startet. Følg veiledningen fra de lokale ved å knele, klar til å gi din ofring til munkene», skriver Visit Laos på sin hjemmeside.

Ideen med å gi almisse, er at den buddhistiske munken kan samle mat til sitt ene måltid om dagen.

Les også: Sigiriya - Sri Lankas eventyrlige luftslott

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det vakre tempelet Wat Manorom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

En knallblå flukt fra heten

Luang Prabang er plassert på en halvøy 700 meter over havet, der elvene Nam Khan og Mekong møtes. Omkranset av fjell og frodig, grønn natur, er byen også ettertraktet som en naturdestinasjon. Det er spesielt én naturattraksjon i området som tiltrekker seg reisende fra verden over.

Kuang Si-fossen ligger 30 kilometer unna sentrum i Luang Prabang. Du kan komme deg dit enten ved å ta en tuktuk-taxi til 50.000 kip (48 kroner) eller ved å leie sykkel etter motorsykkel for 50.000-120.000 kip per dag og ta deg dit på egenhånd. Ulempen med å ta en tuktuk er at sjåføren ofte vil gi deg begrenset tid ved fossen. Om været er bra, bør du forsikre deg om at du får nok tid til å oppleve denne perlen.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

Kuang Si-fossen får sin karakteristiske blåfarge fra kalsiumkarbonat. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Fossen renner fra toppen av et lite fjell, nedover i platåer, der bassenger av knallblått vann samler seg. Den unike og flotte fargen kommer av at kalksteinsfjellet avgir kalsiumkarbonat til den rennende fossen, som igjen skaper en kjemisk reaksjon som får vannet til å se slående blått ut i dagslys.

I flere av de naturlige bassengene er det tillatt å bade, og fossen byr dermed på en etterlengtet flukt fra byens hete i tørkeperioden. Området er utstyrt med omkledningsrom, toaletter og en restaurant. I tillegg er det flere piknikbord plassert rundt omkring, dersom du ønsker å ta med niste.

Les også: Her er Asias beste strender

Folksom solnedgang

Om du klarer å innta enda en dose slående vakker natur før leggetid etter en hel dag ved Kuang Si-fossen, er toppen av Mount Phousi det beste stedet å være ved solnedgang.

Solnedgangen fra Mount Phosi er flott, men du får ikke nyte den alene. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Den grønnkledde åsen ruver 150 meter og 355 trappetrinn over Luang Prabang, og er et distinkt landemerke i den lille byen. På toppen av åsen skinner en buddhistisk stupa i gull, Wat Tham Chomsi, bygget i 1804. Herfra har du 360 graders utsikt over byen, og ofte selskap av lokale munker og andre turister.

Utsikten fra toppen er flott gjennom hele dagen, men det er særlig populært å se solen gå ned over fjellene og Mekong-elven med dramatiske farger i rosa, rødt og oransje. Det er verdt å få med seg solnedgangen fra Mount Phousi, da den virkelig er spektakulær. Men vær forberedt at du neppe får se den alene i fred og ro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Solene forsvinner ned bak fjellene over Mekong-elven. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

På veien opp og ned fra «fjellet» kan du se flere Buddha-statuer og andre buddhistiske symboler. Det er to veier til toppen av åsen, og det er anbefalt å ta én vei opp, og den andre veien ned.

Les også: Ti ting du ikke bør gjøre i Phuket

Spis middag på gata

Idet solen er på vei ned, rigges salgsboder- og tepper opp langs Sisangvong Road i sentrum av Luang Prabang. Mellom klokken 17 og 23 hver kveld kan du besøke et av Sørøst-Asias beste kveldsmarkeder her.

I tillegg til at det selges lokale varer og suvenirer av solid kvalitet, er det også satt av en egen gate utelukkende til salg av mat. Her kan du prøve flere lokale spesialiteter, som de saftige og smakfulle kokospannekakene, og Khai Paen; sjøgress fra Mekong-elven som tørkes og smaksettes etter ønske. Det høres kanskje rart ut å spise sjøgress, men det smaker fantastisk.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

Den lokale desserten kokospannekaker kan fås på kveldsmarkedet, og må prøves. Fem stykk for fem kroner. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Langs matgata finner du også herlig frisk frukt, hjemmelagde dumplings, helgrillet fisk på spyd og ulike bufféter til 15 kroner tallerkenen. Det er en kulinarisk opplevelse du ikke vil gå glipp av.

Les også: Kambodsja - Sørøst-Asias heteste reisemål

En mørk fortid setter sitt preg på landet

På besøkssenteret i Luang Prabang har UXO Lao stilt ut bomber de har funnet i naturen og fjernet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Luang Prabang er en velstående og vakker by i Laos’ standard, og det er fort gjort å glemme at landet har en mørk historie som fortsatt preger hverdagen til mange laotere når du ferierer her. Derfor bør du avlegge et besøk på UXO-senteret i byen.

UXO står for «Unexploded Ordnance», eller udetonert artilleri på norsk, og er et massivt problem i Laos. Landet ble kraftig bombet av USA under Vietnam-krigen på 60-tallet, da amerikanerne forsøkte å ødelegge Vietcongs forsyningsrute til Sør-Vietnam som delvis gikk gjennom Laos og Kambodsja.

Mer enn 200 millioner tonn med eksplosiver ble ifølge UXO-senteret sluppet over Laos av USA mellom 1964 og 1973. En stor andel av eksplosivene detonerte aldri, og utgjør derfor en trussel for lokale innbyggere den dag i dag. Som et resultat av dette har Laos flere dødsfall på grunn av tidligere konflikter enn noe annet land i verden.

Hvert år blir i overkant av 300 personer skadet eller drept som følge av udetonerte eksplosiver går i lufta. UXO Lao, organisasjonen som driver senteret, er den største av syv organisasjoner som jobber med å rydde landet for farlige eksplosiver.

Blant alt det naturskjønne og estetisk flotte i Luang Prabang, er det fint å lære lit om Laos' nyere historie, og forstå mer om hvorfor landet fremdeles sliter med fattigdom, på tross av økonomisk vekst, økt turisme og bedre tilgang til naturressurser.

UXO Lao Visitors Centre er verdt et besøk om du vil lære mer om Laos' største utfordring: Udetonerte eksplosiver. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Siste nytt
15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Populært