Meny

De fleste kommer til Island for å møte islendinger

Presidenten: Gudni T. Jóhannesson og kona Eliza er klare for fotball-VM 2018. Foto: KingGoya.no

Det store bildet av Island – om den unike lille øya nord i Atlanterhavet

Strokkur er en geysir øst for Reykjavik, med utbrudd hvert 6-10 minutt. Foto: KingGoya.no

ISLAND: Egentlig kan man beskrive Island som robust der øya ligger ensom ute i Nord-Atlanteren som en slags bro mellom to kontinent. Takket være Golfstrømmen lever folk i et kjølig, temperert maritimt klima med forfriskende somre og overraskende mildt om vinteren. Her finner du gamle isbreer, varme kilder, eksklusive geysirer og med litt hell og lykke kan du også oppleve nordlys.

Stor tabbe. Islandsk kultur er formet av isolasjon og ekstrem natur. Forhold som har skapt et folkeslag som tåler litt motbør, som har nære bånd til familien, er opptatt av tradisjoner og et tett forhold til naturen.

Det hevdes at de fleste besøker Island for å oppleve naturen. Feil – og en utpreget misforståelse av de som ikke kjenner dette samfunnet. Islands største trekkplaster er menneskene, som er varme og vennlige, jobber mye og tar livet med et smil. For å oppleve dette bør du ta en tur i Reykjavik, legge turen innom byens svømmebasseng, smake på lokale spesialiteter og i det hele tatt omgå vanlige folk. Først da blir du kjent med islendinger.

LES OGSÅ: RIDETUR PÅ VIKING-STIER

Sauer er det mye av på Island, og en viktig matkilde. Foto: KingGoya.no

Svart humor. Med en lang og kald vinter må man nødvendigvis ha en god dose humor. Humoren på Island er omtrent like mørk som vinternatta. Det merkes på islandsk film og tv-serier, det virker som landet er befolket av de mest eksentriske raringer. I en film så jeg en bestemor som fyrte av en hagle for å vekke sitt barnebarn. I de islandske sagaene kan man lese om Vikingene som lo seg skakke av ironiske bemerkninger under en kamp på liv og død.

Spesialiteter. Reykjavík er kanskje er hipp by med det terapeutiske badestedet Blue Lagoon med sitt mineralrike, samt eksport av fisk, musikk og fotballspillere. Dette er et land med varme leirebasseng, geysirer som spruter opp av jorden og med isbreer og fossefall som gjør blandingen til et eventyr. Sommeren på Island er overraskende varm, frodig og grønn, men aldri varmere enn 17 grader.

Festivaler. Gjennom året er det mange fascinerende musikkfestivaler og arrangementer på Island som fungerer som en introduksjon til et mangfold av talenter som finnes på øya. Noen blir artister av høy kvalitet og gjør også internasjonal karriere.

Gullfoss er Islands mest berømte foss. Foto: KingGoya.no

Design. Her skapes det mye spesielt. Fra lamper av fiskeskinn til høyteknologiske proteser, fra stoler av lava til smart telefondesign, originalitet, individualisme og innovasjon er med på å forme islandsk design, enten i form, funksjon eller bruk av materialer. Islandsk mote og design kan defineres som europeisk avantgarde: ukonvensjonell, opprørsk og ofte en ny måte å tenke moter.

Islandshesten. Den islandske hesten er en heller liten variant, en hardfør ponnytype, som har utviklet seg i isolasjon på øya. De viktigste av disse tilhører Svaðastad-varianten og Hornafjörður-stammen. Hester fra Svaðastad anses å ha en mer attraktiv og dynamisk; mens de fra Hornafjörður er større og har utholdenhet. Islandshesten veier mellom 330 og 380 kilo og har en høyde fra 132 til 142 cm.

Harpa. Det nye kulturhuset ligger ved den gamle havnen i Reykjavík sentrum og er et landemerke som skiller seg ut og som fungerer for konserter og konferansesenter. Designet er påvirket av Islands eksepsjonelle og dramatiske natur. Glassfasaden, som dekker hele bygningen, ble designet av kunstneren Olafur Eliasson. Harpa har tre konsertsaler og det er her Islands symfoniorkester og landets opera holder til.

Kulturhuset Harpa i Reykjavik. Foto: KingGoya.no

Mat. Islandsk mat har forandret seg mye de siste årtier fra hovedsakelig lam eller fisk i en eller annen variant til nye og spennende retter. Bevistheten for lokal mat har økt og det finnes flere vegetariske restauranter i Reykjavík. De fleste spisesteder serverer dagens fisk – som for eksempel Plokkfiskur, en enkel blanding av hvit fisk, poteter, løk, mel og melk. Jeg anbefaler å smake røkt islandsk lam eller ‘hangikjöt’.

Kunst. Egentlig virker det som alle på Island er kunstnere, men så er ikke tilfelle. Museer i Reykjavik og omegn har utstillinger fra kunsthistorien til samtidsprosjekter, og i nærheten av Reykjavik, steder som Keflavik og Hafnarfjörður, tilbys interessante utstillinger. Det finnes også gallerier i og rundt Akureyri i Nord og i Seyðisfjörður i øst.

På mange måter er Island lundefuglens hjemland. Foto: KingGoya.no

Fugletitting. Mange regner Island som et av fugletitternes paradis, ettersom store kolonier av sjøfugl er lett å oppdage langs kysten. Hold kikkerten klar, her får du garantert glimt dyreliv og sjøfugler som lomvi, terner, skarv, suler og ikke minst den vakre lundefuglen. Halvparten av verdens bestand av lundefugler holder til på Island.

Vulkaner. Island har 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av øya begynte. Utbrudd skjer stadig, men de fleste er små, med unntak når Vatnajökull begynner å røre på seg. Folk har lært å leve med både ulemper og fordeler med vulkansk aktivitet. I gjennomsnitt oppleves et vulkansk utbrudd hvert femte år.

Noe stort. Island er et sikkert land med svært lav kriminalitet, og det første land i verden som har innført likelønn for menn og kvinner. Gudni T. Jóhannesson (49) er president og hans kone Eliza Reid landets førstedame. Paret inviterer oss alle til denne lille øya nord i Atlanteren for å dele fremgang og gleder – som at Island med kun 320,000 innbyggere skal delta i FIFA World Cup 2018. Landets fotball-helter beviser at det er mulig å være en del av noe stort – selv for et lite land langt ute i havet.

Ut på tur

Landing: Det tar fem timer å fly fra New York til Reykjavík, tre timer fra London og omlag to fra Oslo. Leifur Eiríksson International flyplass i Keflavík ligger 48 km fra Reykjavik. Sommeren er kort og turistene mange, noe som ofte fører til kaotiske tilstander ved ankomst Keflavik i perioden juni-august.

Bo bra: Kjøp øl & alkohol på Duty Free på flyplassen. Inne i byen er priser mer enn dobbelt på grunn av offentlige avgifter. Folk på Island jobber mye og drikker mye alkohol i helgene. Nattelivet i Reykjavik er livlig og islendingene har i snitt flere seksualpartnere i løpet av livet enn folk i Norge.

Spis godt: Prøv en av mange fiskerestauranter, og du vil forstå hvorfor folk vil ha deg til å tro at de oppfant fisk og sjømat. Lam er også en populær råvare. Kranvann er rent og snaker godt, og islendere vil se spørrende om du ber om flaskevann. Spis på restauranter som bare har meny på islandsk, da vil du mest sannsynlig spise godt og få lokale retter.

Natteliv: Kjøp øl & alkohol på Duty Free på flyplassen. Inne i byen er priser mer enn dobbelt på grunn av offentlige avgifter. Folk på Island jobber mye og drikker mye alkohol i helgene. Nattelivet i Reykjavik er livlig og islendingene har i snitt flere seksualpartnere i løpet av livet enn folk i Norge.

Mini-Guide: Smyril Line M/S Norröna seiler mellom Seyðisfjörður på Island, Hirtshals i Danmark og Tórshavn på Færøyene en gang i uken. Fergen gir muligheten til å ta eget kjøretøy til Island. Island ligger 800 km nordvest for Skottland og 970 km vest for Norge, og den nordligste delen ligger like ved polarsirkelen. Island er like langt fra London som Athen. Avstanden fra New York til Island er den samme som fra New York til Los Angeles. Reykjavík er verdens nordligste hovedstad. For mindre enn ti år siden førte bankkrasj på Island til at landet ble et symbol på den globale krisen. Nå er situasjonen en helt annen og boligpriser i Reykjavik vokser raskest i verden. Språket er ganske likt det som ble snakket i hele Norden i vikingtiden, det vi kaller "gammelnorsk". 17. juni er Islands nasjonaldag. Før du kommer hit må du innfri minst et islandsk løfte om å være en ansvarlig turist. På turen får du et islandsk ordtak: ”Kjærlighet som ikke er galskap, er ingen kjærlighet”.

Artikkelen er opprinnelig publisert hos KingGoya.no

Flere aktuelle reisetips:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan
Siste nytt
20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan
Populært