De fleste kommer til Island for å møte islendinger

Presidenten: Gudni T. Jóhannesson og kona Eliza er klare for fotball-VM 2018. Foto: KingGoya.no
Presidenten: Gudni T. Jóhannesson og kona Eliza er klare for fotball-VM 2018. Foto: KingGoya.no

Det store bildet av Island – om den unike lille øya nord i Atlanterhavet

Strokkur er en geysir øst for Reykjavik, med utbrudd hvert 6-10 minutt. Foto: KingGoya.no
Strokkur er en geysir øst for Reykjavik, med utbrudd hvert 6-10 minutt. Foto: KingGoya.no

ISLAND: Egentlig kan man beskrive Island som robust der øya ligger ensom ute i Nord-Atlanteren som en slags bro mellom to kontinent. Takket være Golfstrømmen lever folk i et kjølig, temperert maritimt klima med forfriskende somre og overraskende mildt om vinteren. Her finner du gamle isbreer, varme kilder, eksklusive geysirer og med litt hell og lykke kan du også oppleve nordlys.

Stor tabbe. Islandsk kultur er formet av isolasjon og ekstrem natur. Forhold som har skapt et folkeslag som tåler litt motbør, som har nære bånd til familien, er opptatt av tradisjoner og et tett forhold til naturen.

Det hevdes at de fleste besøker Island for å oppleve naturen. Feil – og en utpreget misforståelse av de som ikke kjenner dette samfunnet. Islands største trekkplaster er menneskene, som er varme og vennlige, jobber mye og tar livet med et smil. For å oppleve dette bør du ta en tur i Reykjavik, legge turen innom byens svømmebasseng, smake på lokale spesialiteter og i det hele tatt omgå vanlige folk. Først da blir du kjent med islendinger.

LES OGSÅ: RIDETUR PÅ VIKING-STIER

Sauer er det mye av på Island, og en viktig matkilde. Foto: KingGoya.no
Sauer er det mye av på Island, og en viktig matkilde. Foto: KingGoya.no

Svart humor. Med en lang og kald vinter må man nødvendigvis ha en god dose humor. Humoren på Island er omtrent like mørk som vinternatta. Det merkes på islandsk film og tv-serier, det virker som landet er befolket av de mest eksentriske raringer. I en film så jeg en bestemor som fyrte av en hagle for å vekke sitt barnebarn. I de islandske sagaene kan man lese om Vikingene som lo seg skakke av ironiske bemerkninger under en kamp på liv og død.

Spesialiteter. Reykjavík er kanskje er hipp by med det terapeutiske badestedet Blue Lagoon med sitt mineralrike, samt eksport av fisk, musikk og fotballspillere. Dette er et land med varme leirebasseng, geysirer som spruter opp av jorden og med isbreer og fossefall som gjør blandingen til et eventyr. Sommeren på Island er overraskende varm, frodig og grønn, men aldri varmere enn 17 grader.

Festivaler. Gjennom året er det mange fascinerende musikkfestivaler og arrangementer på Island som fungerer som en introduksjon til et mangfold av talenter som finnes på øya. Noen blir artister av høy kvalitet og gjør også internasjonal karriere.

Gullfoss er Islands mest berømte foss. Foto: KingGoya.no
Gullfoss er Islands mest berømte foss. Foto: KingGoya.no

Design. Her skapes det mye spesielt. Fra lamper av fiskeskinn til høyteknologiske proteser, fra stoler av lava til smart telefondesign, originalitet, individualisme og innovasjon er med på å forme islandsk design, enten i form, funksjon eller bruk av materialer. Islandsk mote og design kan defineres som europeisk avantgarde: ukonvensjonell, opprørsk og ofte en ny måte å tenke moter.

Islandshesten. Den islandske hesten er en heller liten variant, en hardfør ponnytype, som har utviklet seg i isolasjon på øya. De viktigste av disse tilhører Svaðastad-varianten og Hornafjörður-stammen. Hester fra Svaðastad anses å ha en mer attraktiv og dynamisk; mens de fra Hornafjörður er større og har utholdenhet. Islandshesten veier mellom 330 og 380 kilo og har en høyde fra 132 til 142 cm.

Harpa. Det nye kulturhuset ligger ved den gamle havnen i Reykjavík sentrum og er et landemerke som skiller seg ut og som fungerer for konserter og konferansesenter. Designet er påvirket av Islands eksepsjonelle og dramatiske natur. Glassfasaden, som dekker hele bygningen, ble designet av kunstneren Olafur Eliasson. Harpa har tre konsertsaler og det er her Islands symfoniorkester og landets opera holder til.

Kulturhuset Harpa i Reykjavik. Foto: KingGoya.no
Kulturhuset Harpa i Reykjavik. Foto: KingGoya.no

Mat. Islandsk mat har forandret seg mye de siste årtier fra hovedsakelig lam eller fisk i en eller annen variant til nye og spennende retter. Bevistheten for lokal mat har økt og det finnes flere vegetariske restauranter i Reykjavík. De fleste spisesteder serverer dagens fisk – som for eksempel Plokkfiskur, en enkel blanding av hvit fisk, poteter, løk, mel og melk. Jeg anbefaler å smake røkt islandsk lam eller ‘hangikjöt’.

Kunst. Egentlig virker det som alle på Island er kunstnere, men så er ikke tilfelle. Museer i Reykjavik og omegn har utstillinger fra kunsthistorien til samtidsprosjekter, og i nærheten av Reykjavik, steder som Keflavik og Hafnarfjörður, tilbys interessante utstillinger. Det finnes også gallerier i og rundt Akureyri i Nord og i Seyðisfjörður i øst.

På mange måter er Island lundefuglens hjemland. Foto: KingGoya.no
På mange måter er Island lundefuglens hjemland. Foto: KingGoya.no

Fugletitting. Mange regner Island som et av fugletitternes paradis, ettersom store kolonier av sjøfugl er lett å oppdage langs kysten. Hold kikkerten klar, her får du garantert glimt dyreliv og sjøfugler som lomvi, terner, skarv, suler og ikke minst den vakre lundefuglen. Halvparten av verdens bestand av lundefugler holder til på Island.

Vulkaner. Island har 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av øya begynte. Utbrudd skjer stadig, men de fleste er små, med unntak når Vatnajökull begynner å røre på seg. Folk har lært å leve med både ulemper og fordeler med vulkansk aktivitet. I gjennomsnitt oppleves et vulkansk utbrudd hvert femte år.

Noe stort. Island er et sikkert land med svært lav kriminalitet, og det første land i verden som har innført likelønn for menn og kvinner. Gudni T. Jóhannesson (49) er president og hans kone Eliza Reid landets førstedame. Paret inviterer oss alle til denne lille øya nord i Atlanteren for å dele fremgang og gleder – som at Island med kun 320,000 innbyggere skal delta i FIFA World Cup 2018. Landets fotball-helter beviser at det er mulig å være en del av noe stort – selv for et lite land langt ute i havet.

Ut på tur

Landing: Det tar fem timer å fly fra New York til Reykjavík, tre timer fra London og omlag to fra Oslo. Leifur Eiríksson International flyplass i Keflavík ligger 48 km fra Reykjavik. Sommeren er kort og turistene mange, noe som ofte fører til kaotiske tilstander ved ankomst Keflavik i perioden juni-august.

Bo bra: Kjøp øl & alkohol på Duty Free på flyplassen. Inne i byen er priser mer enn dobbelt på grunn av offentlige avgifter. Folk på Island jobber mye og drikker mye alkohol i helgene. Nattelivet i Reykjavik er livlig og islendingene har i snitt flere seksualpartnere i løpet av livet enn folk i Norge.

Spis godt: Prøv en av mange fiskerestauranter, og du vil forstå hvorfor folk vil ha deg til å tro at de oppfant fisk og sjømat. Lam er også en populær råvare. Kranvann er rent og snaker godt, og islendere vil se spørrende om du ber om flaskevann. Spis på restauranter som bare har meny på islandsk, da vil du mest sannsynlig spise godt og få lokale retter.

Natteliv: Kjøp øl & alkohol på Duty Free på flyplassen. Inne i byen er priser mer enn dobbelt på grunn av offentlige avgifter. Folk på Island jobber mye og drikker mye alkohol i helgene. Nattelivet i Reykjavik er livlig og islendingene har i snitt flere seksualpartnere i løpet av livet enn folk i Norge.

Mini-Guide: Smyril Line M/S Norröna seiler mellom Seyðisfjörður på Island, Hirtshals i Danmark og Tórshavn på Færøyene en gang i uken. Fergen gir muligheten til å ta eget kjøretøy til Island. Island ligger 800 km nordvest for Skottland og 970 km vest for Norge, og den nordligste delen ligger like ved polarsirkelen. Island er like langt fra London som Athen. Avstanden fra New York til Island er den samme som fra New York til Los Angeles. Reykjavík er verdens nordligste hovedstad. For mindre enn ti år siden førte bankkrasj på Island til at landet ble et symbol på den globale krisen. Nå er situasjonen en helt annen og boligpriser i Reykjavik vokser raskest i verden. Språket er ganske likt det som ble snakket i hele Norden i vikingtiden, det vi kaller "gammelnorsk". 17. juni er Islands nasjonaldag. Før du kommer hit må du innfri minst et islandsk løfte om å være en ansvarlig turist. På turen får du et islandsk ordtak: ”Kjærlighet som ikke er galskap, er ingen kjærlighet”.

Artikkelen er opprinnelig publisert hos KingGoya.no

Flere aktuelle reisetips:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:01 Røe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder23:52 Død mann funnet på strand ved Sola Lufthavn23:46 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28 Steinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26 Kilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23 Babcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08 Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05 Ni magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24 Russland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21 Saudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58 Isbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33 Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38 Død person funnet på strand20:17 Klopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet
Siste nytt
00:01NorgeRøe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder23:52NorgeDød mann funnet på strand ved Sola Lufthavn23:46VerdenGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28VerdenSteinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26VerdenKilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23NorgeBabcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08VerdenWashington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05SportNi magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24NorgeRussland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21NorgeSaudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58VerdenIsbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33PengerFerieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38NorgeDød person funnet på strand20:17SportKlopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15NorgeGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet
Populært