Våryre kvinner om folk, mat, jazz og flamenco i Madrid

Plaza Mayor er et samlingspunkt i Madrid.
Plaza Mayor er et samlingspunkt i Madrid.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med litt planlegging og vi fikk med oss temmelig mye i løpet av fire dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MADRID, SPANIA (KingGoya): Jeg får lyst å omskrive noen strofer fra en kjent sang som begynner slik: «Våren i Paris kan være vakker». Det er vel og bra, men sier nei takk, jeg foretrekker våren i Madrid med gate- og uteliv og våryre mennesker, både spanjoler og turister.
Men først og fremst skal jeg fortelle hva jeg og mitt følge fikk med oss i denne vakre storbyen med 3,5 millioner innbyggere. Temmelig mye, for jeg hadde jo lagt planer og gjort et par viktige bookinger på forhånd.

Første kveld ble tilbragt på restaurant La Carmen der både mat og servering var upåklagelig. Allerede neste dag startet et tett program med shopping på Frimark, et av byens største kjøpesenter og vandring langs de brede gatene og torgene. Grand Via fører til den store «Puerta del Sol», plassen som dateres helt tilbake til 1400-talet, og med et yrende liv både dag og natt. Et mexicansk orkester i tradisjonelle drakter spilte mens vi var der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Familieferie med barn til mystiske Stonehenge

Høydepunkt. Ingen Madridtur uten en skikkelig Flamencoaften. Og ikke hvilken som helst. Vi hadde bestilt middag med show på Corall de la Moreira, selve flamenco-katedralen i Madrid. Verdenskjent for flamenco-show og utsøkt mat. Man velger fra 3-6 retter og jeg valgte laks med sitronsaus.

Flamenco har sin opprinnelse i Andalucia og regnes som folkemusikk og stor kunst. Vi fikk oppleve noen av Spanias beste dansere og sangere med energi, eleganse og pasjon. Det ble applaudert flere ganger under forestillingen, folk ropte Bravo og det hele avsluttet med stående applaus.
Ettersom kvelden ennå var ung bestemte vi oss for å besøke en av byen mange brune barer. I en sidegate fant vi et hyggelig sted, allerede fullt med glade feststemte spanjoler i hovedsak. Vi fant et bord og fikk både danse og koste oss med den fine musikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pärnu er blitt Estlands spa-hovedstad

Saken fortsetter under

Flotte byggverk på rekke og rad i Madrid.

Dag tre i parken. Med dagskort var det tid for en tur rundt i byen med en toetasjers buss der vi kunne gå av og på som vi ville. Madrid avslørte seg som en vakker by med brede gater, store piazzaer og parkanlegg. Vi fikk sett bygg og monumenter, flotte fasader, takkupler og ornamenter. Vi hoppet av ved Retiroparken. Denne frodige parken på 142 hektar som tidligere var en privat hage og eiet av Philip IV, men åpnet for allmennheten i 1800.

Parken ligger sentralt, rett bak Prado museet, og er den mest populære og mest besøkte i byen. Vi gikk på stier kranset av trær, rosehager og blomsterbed, mens trærne strakte seg mot vårsola. Der lå innsjøen vakker og dyp grønn og med folk som rodde og nøt den fine dagen. Et fredelig sted midt i byen – med kafeer og kiosker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ferie og trening – Susanna holder turister i god form

Saken fortsetter under

El Retiro Park - stedet å slappe av og en serverdighet nær kjente museer.
El Retiro Park - stedet å slappe av og en serverdighet nær kjente museer.

Plaza Major. Vi hoppet på bussen og fikk med oss Kongepalasset som er åpent for besøkende, Pradomuseet som er nasjonalmuseet og Plaza Major. Den store plassen har gjennom tidene blitt brukt til utstillinger, konserter, tyrefekting, markeder – ja, til og med benyttet til kroning av kongelige og henrettelse av fanger. I dag et samlingspunkt med kafeer, spisesteder og mindre butikker og et yrende liv.

Ut på tur

Landing: Norwegian flyr til Madrid hver dag og det tar behagelige 3,5 time. Vi tok Metroen til Grand Via i sentrum og med kart til alle stasjoner og det var lett å finne frem.

Bo bra: Fra metrostasjonen til vårt hotell "Petit Palace" var det 5 minutter å gå. Hotellet ligger i en sidegate til Grand Via og like ved det hyggelige torget La Carmen. Fine rom, stort bad og en herlig frokostbuffet. Betjeningen var hyggelig, fikset det meste og kom med gode anbefalinger.

Spis godt: Byen har mer enn 3000 spisesteder. Her er noen av de beste; Etimo Begona Fraire har glutenfrie alternativ. Maitia og Togo byr på mat fra Middelhavet. Corall de la Moreira for mat og flamencoshow. La Carmen har et variert utvalg av retter. Reserver bord er vårt råd.

Natteliv: Barria de del Latina er området med natteliv, teater og mye moro.

Mini-Guide: I Madrid må du spise tapas og Casa Labras har vært i drift siden 1860. Du finner Casa Labra ved Calle de Tetuan 11, rett ved Calle de Mayor. Madrid er kaldere om vinteren og varmere om sommeren enn Spanias mer besøkte kyststripe,

Marked. San Miguel er et innendørs matmarked på størrelse med en fotballbane, inndelt i seksjoner for ulike typer mat. Vi kom dit på kvelden med sulte blikk og gikk fra disk til disk hvor dyktige kokker tilberedte maten s tennene l¯p i vann og ¯ynene ble store som tinntallerkener. Her var alt man kunne forvente seg og mere til. Kjøtt, fisk, ferske brød, kaker, desserter, grønnsaker, frukt, drikke av alle slag, kokebøker – og norsk baccalau, laks og kongekrabbe. Det sies at spanjoler bruker 80 prosent av lønna på mat og drikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Puerta del Sol ble vi vitne til et merkelig syn. Mange afrikanere hadde bredt ut sine store duker med vesker, sko, klær og mye annet til salgs. Plutselig skjer det noe – et titalls selgere snører dukene sammen til sekker som de hiver over skuldra og løper avgårde i lynests hastighet. Grunnen var politi på sykler som kom gjennom folkemengden for å pågripe selgerne som åpenbart solgte sine varer uten tillatelse. Ingen ble arrestert, men vi fikk høre at dette gjentok seg 5-6 ganger i løpet av kvelden.

Saken fortsetter under

Flamenco på Corral De La Moreira i Madrid.

Carmen og jazz. Vi fikk også tid til shopping og siste kveld stilte fire damer i finstasen på den intime og vakre La Carmen der vi spiste ulike retter og spanske spesialiteter. Senere fant vi et hyggelig bord i baren med god utsikt til musikerne Jaime Zelda og Irene De Lema – mye bossanova av to kjente artister fra Madrids jazzmiljø. Nydelige toner, vakker sang og fine rytmer – Girl from Ipanema, Blue Bossa, One note samba og andre kjente brasilianske låter fløt lett og vakkert utover i lokalet i byen som har mange jazzklubber.

Nytelsen. Besøket startet med flamenco og endte med jazz – i en by med alt fra det enkle til det overdådige. For all del må jeg ikke glemme spanske kaker – egentlig et kapittel for seg. En søt nytelse – akkurat som byen Madrid.

Saken er først publisert på Kinggoya.no