Andalucia: Sjarmerende Cordoba mest fargerik i Sør-Spania

Coroba om kvelden.
Coroba om kvelden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så autentisk at man må klype seg i armen for å finne ut om man drømmer eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CORDOBA, SPANIA (Kinggoya): Mange spanske byer har katedraler, store historiske katedraler. Men etter mine mange reiser i Spania har jeg gått så lei katedraler at jeg rett og slett har sluttet å besøke flere på mine reiser. Mitt siste katedral-besøk i Spania ble Mezquita i Cordaba, åpnet i år 987 som en moske, og som siden 1236 har fungert som en katolsk kirke. Med en dyr billett kan du bli med en guidet gruppe og få kunnskap om imponerende buer og interiøret. Men dukker du tidlig opp til morgenmesse, for du både inngang, interiøret og stemningen gratis.

Saken fortsetter under

Husene i Coroba er ofte dekket av fargerike blomster.
Husene i Coroba er ofte dekket av fargerike blomster.

Museer

Noe av det beste med Cordoba er at sentrum er overkommelig for å gå fra den ene siden til den andre og få med alle severdigheter. Gatene i det jødiske kvarteret en små og trange, alle i nærheten av en liten, velbevart synagoge. Besøk heller byens museer. Stikk innom museet Casa de Sefarad og du får en reise i hvordan jøder, kristne og muslimer levde side om side i Cordoba. Entre koster 3 euro. Adresse: Calle Judíos, hjørnet Calle Averroes
Et annet informativ museum er La Casa Andalusi, spesielt om kvelden når rommene lyses opp av stearinlys. Ta også en tur til den romerske broen som går over elven Guadalquevir.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Møt Tom - han er lommekjent i Amsterdam

Byen utenfor byen

I utkanten på vestsiden av Cordoba ligger ruinbyen Medina Azahara som ble bygget på midten av 900-tallet og fungerte i 70 år som Andalucias egentlige hovedstad. Ta buss fra sentrum til ruinene og det anbefales å bli med på en guidet tur gjennom haller, moskeer og private deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

Dette er historiske Medina Azhara ved Coroba.

Autentisk tehus

En bemerkelsesverdig opplevelse får man i Salon de Té som ligger på Calle Buen Pastor og der det meste dreier seg om te og vannpiper. Glohet te serveres i marokkanske glass med gullinnfatning. Dette stedet er så autentisk at man nesten må klype seg i armen for å finne ut om man drømmer eller ikke, og man kan jo undre seg hvordan slike tehus fungerte i Cordoba for flere hundre år siden. Forøvrig er personaler like autentisk som atmosfæren. Hagen er et perfekt sted å starte dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fransk kunstsenter blir i Malaga i mange år

Spis med lokale

Cordoba har mange gode spisesteder, men da må du unngå turistfeller som viser et dusin bilder av paella-retter, men egentlig bare har en mikroovn på kjøkkenet. Dra til Mercado Victoria på Paseo de la Victoria vest for sentrum. Her ligger matbodene side om side og her får du all verdens velsmakende mat. Bare følg duften av mat når du nærmer deg markedet, og smak på osten, vinen, østers og ibérico-skinken.

Den arabiske påvirkning kan også testes ved bruk av nøtter og tørket frukt, grønnsaker, i blandingen av søte og sure smaker og i kaker og søtsaker, som også ble påvirket av jødiske kulinariske tradisjoner.
Prøv La Cazuela de la Esparteria, adresse Rodriguez 13, en klassisk taverna som er populær blant de lokale.

Les også: England: Romantisk hotell, luksus og god mat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

Artikkelen fortsetter under annonsen
Salon de Té heter dette serveringsstedet.
Salon de Té heter dette serveringsstedet.

Shopping

Jeg er ikke spesielt opptatt av shopping, men markedet El Zoco på Calle Judios byr på håndlaget brukskunst og smykker. Her finnes også sølvsmie og mange som selger ekte lærvarer. Rundt Plaza de las Tendillas finnes mange små butikker og byens turistkontor.

Ut på tur

Landing: Man reiser som regel til Cordoba med tog fra Malaga. Turen tar omlag to timer. Strekningen Madrid-Cordoba-Sevilla er oppgradert med høyhastighetstoget El Ave.

Bo bra: Las Casas de la Judería de Córdoba er sjarmerende med 64 store gjesterom, flott hage med basseng og bar. Ligger sentralt i byen.

Spis godt: Allerede i 1721 hadde Cordoba over 140 spisesteder. I en bysang heter det at byen har tre hundre tavernaer og bare en bokhandel. Dessuten er Cordoba et bra utvalg av tapas i barene – til og med en med oksehale du kanskje ikke har lyst å prøve. Det finnes en spesiell tapasrute du absolutt bør teste.

Natteliv: Selv om Cordoba virker rolig og liten, blir den definitivt levende om natten med klubber og barer som holder åpent inn i de små timer. En av de mest populære nattklubbene er Glace, egentlig en bar spesialisert på cocktailer.

Mini-Guide: I Cordoba tilbys en rekke organiserte turer. Ta kontakt med turistkontoret og få oversikt over hva du kan velge. Selvsagt bør du oppleve flamenco og i så måte er Tablao Flamenco Cardenal stedet for show med talentfulle dansere. London Rock Club er akkurat hva navnet beskriver – et sted for rockemusikk og det i en morsom atmosfære. Cordoba er en by med 350,000 innbyggere.

Festivaler

I god spansk stil har også Cordoba sine festivaler. Spesielt anbefales hagefestivalen «Festival de los patios» mellom 1. – 13. mai. Her konkurreres det om den flotteste hagen og du vil oppleve hager som er pyntet og pleiet etter alle kunstens regler. Festivalen har pågått helt siden 1921 – med levende musikk i gatene. Cordoba har festivaler og fiestas hele året.

Les også: Familieferie - Vi tester Tysklands største senter

Hvorfor Cordoba?

Man alltid spørre hvorfor man i det hele tatt skal besøke Cordoba. La meg innrømme at dette er en vakker by. Den har mange historiske monument og her avvikles festivalen Feira de los Patios, en blanding av loslitt, chic og sjarm, men samtidig helt enestående. Gamlebyen Alcazar Viejo har en egen sjarm, pluss skikken med å dekorere fasader med fargerike potter og planter. Annet hvert hus i denne byen kunne ha prydet postkort.
Glemmes skal heller ikke Cordobans, altså byens innbyggere, er varme og morsomme mennesker som gjerne feirer og nyter en fest.

Og for all del – katedralen Mezquita er absolutt verdt et besøk, spesielt om du aldri har besøkt en historisk spansk katedral.