OL-paviljong er verdens mørkeste bygning

Se video: En helt spesiell farge gjør dette til verdens mørkeste bygning.

En paviljong i OL-byen Pyeongchang er så svart at den absorberer 99,96 prosent av alt lys.

Det er den sørkoreanske bilprodusenten Hyundai som står bak OL-paviljongen som nærmest ser ut som et sort hull i den snøkledde OL-byen. Ifølge den britiske avisen The Guardian er trolig paviljongen verdens svarteste bygning. Det skyldes fargen Vantablack, en farge som gjør at 99,96 prosent av alt synlig lys som treffer det absorberes og forsvinner.

Fargen ble første gang fremstilt i 2014, og rettighetene til å bruke fargen ble gitt til den britiske kunstneren Anish Kapoor. Kapoor har imidlertid gitt den britiske arkitekten Asif Khan tillatelse til å bruke Vantablack på bygningen i Pyeongchang.

Les også: Går det virkelig an å bo her?

Vantablack består av en tett skog av karbonnanorør. Disse rørene er omlag 3.500 ganger tynnere enn et menneskehår, og står med en tetthet på én milliard rør per kvadratcentimeter. Det gjør at når lys treffer skogen av rør, vil en forsvinnende liten del reflekteres tilbake. Det meste av lyset blir borte mellom rørene, slik at fargen vil viske ut alle tredimensjonale trekk på overflaten.

Asif Khans OL-paviljong er første gang Vantablack har blitt benyttet innenfor arkitektur. Paviljongen er åpen for besøkende i den olympiske parken i Pyeongchang.

Les også: Her er museene du aldri hadde trodd at fantes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært