– Vi flyr midt i indrefileten av det vakreste som finnes

Se video: Turister på nordlyscharter har større garanti for å se nordlys enn den som står på bakken. Her har nordlys-fotograf Anders Hanssen fanget nordlysets fortryllende dans på vei fra Oslo til Tromsø.

Turister reiser over halve kloden for å se nordlyset, men ved overskyet vær må de reise skuffet hjem. På nordlyscharter er sannsynligheten langt større for å lykkes. Champagnen er garantert.

I dokuserien «Jakten på nordlyset» på TVNorge får seerne i ti uker bli med til Tromsø for å oppleve boomen i vinterturismen. Mennesker kommer fra hele verden for å se nordlyset, og vi møter noen av nesten hundre turoperatører i Tromsø som tar med seg turister i håp om å få se naturfenomenet. Noen bruker minibuss, andre bruker båt. Men enn så lenge har ingen brukt fly.

– Tromsø har mange internasjonale gjester, og flere av dem har brukt store summer for å komme seg dit. Da blir skuffelsen stor hvis det er overskyet og de ikke får sett nordlyset de kom for å oppleve, sier informasjonssjef Catharina Solli hos Widerøe til Finansavisen og fortsetter:

– Ideen om nordlyssafari – eller nordlyscharter som vi kaller det, dukket opp i

Det er mulig å leie hele flyet eller bli med på en gruppetur for nærmest å garantert se nordlyset. Foto: Erlend Remme / Finansavisen
Det er mulig å leie hele flyet eller bli med på en gruppetur for nærmest å garantert se nordlyset. Foto: Erlend Remme / Finansavisen

fjor. Våre piloter opplever nordlys nesten hver eneste dag når de flyr i 20.000 fots høyde. Det var to ansatte i Widerøe som kom med ideen om å tilby nordlyssafari, og vi hadde en liten prøveperiode i fjor.

Les også: Hun har reist til 91 land med kun håndbagasje - slik gjør hun det

Krenger flyet

Nordlyset har ofte en hovedretning øst mot vest. Når vi da kommer inn fra sør, velger pilotene å fly i et sikksakk-mønster, slik at passasjerene skal få en optimal opplevelse av det unike lyset mot himmelen, uavhengig av hvilken side av flyet de sitter på.

Pilotene snakker med andre Widerøe-kolleger når de kommer av andre flyvninger og deler erfaring om hvor de har sett best nordlys. De har jo et ganske stort område å fly på, og når de har funnet de beste, krenger de flyet slik at passasjerene kan se lyset fra ulike vinkler.

– I fjor fløy vi bare fra Tromsø. I år tilbyr vi nordlysfly fra Bodø også, sier Solli.

Les også: Hit vil vi på Norgesferie

Se video: Nordlysets vakreste dans sendt direkte på ABC Nyheters natursatsning Zooom.no i 2017:

Nordlys med champagne

Widerøe bruker blant annet agenten Tromsø Budget Tours, og sesongen er nå og frem til 17. mars. Den eksklusive nordlysjakten tar rundt to timer. Tromsø Budget Tours arrangerer turer to dager i uken fra Tromsø og Bodø. Turistene er villige til å betale opptil 3.500 kroner for vindusplass. Inkludert i gruppeturen er også ett glass med champagne.

– Det er også mulig å leie hele flyet med avreise fra Tromsø eller Bodø. Vi hører historier om store eventselskaper som har hatt med seg grupper nordpå uten å se nordlyset. Hadde de bare sett et snev av det pilotene våre gjør til daglig, ville turen vært en helt annen og Norgesturen en absolutt suksess, sier Solli.

Prisen for å leie et 39-seters fly inkludert to piloter og en kabinansatt er 66.000 kroner inkludert merverdiavgift. Turen tar en time og kan kjøres hver dag. Gjestene får ett glass champagne pluss mineralvann. Sjokolade, nøtter og chips må de kjøpe selv.

Les også: Tror all flytrafikk i Norge blir elektrisk

Saken fortsetter under bildet

Pilotene er vant til å fly i nordlyset, mens mange turister må reise hjem uten å ha sett snurten av det. Foto: Yngve Olsen Sæbbe
Pilotene er vant til å fly i nordlyset, mens mange turister må reise hjem uten å ha sett snurten av det. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

– Hvem er målgruppen for nordlyscharter?

– Vi har stor pågang fra Asia, USA og Mellom-Europa, men også fra nordmenn som enten er på individuelle reiser eller på teambuilding. Vi flyr jo midt i indrefileten av det vakreste som finnes. Og selv om nordlys er noe av det mest eksotiske som finnes, er det mange som synes det er spennende å klyve inn i et lite propellfly også.

– Har dere nordlysgaranti?

– Hvis det er overskyet og snøfokk, er det umulig å se nordlys fra bakken. Du må opp over skyene. Det er ikke mulig å garantere et naturfenomen, men sannsynligheten er langt større der oppe, lover Solli.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 27. januar

Se video: Nordlys-bonanza over Tromsø:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært