Seks steder du kommer tettere på de britiske kongelige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn viser skyhøy interesse for den britiske kongefamilien, og 2018 tegner til å bli et begivenhetsrikt år. Her er tips til majestetiske opplevelser på din neste London-tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske kongefamilien er i vinden som aldri før: 19. mai er det duket for pomp og prakt på Windsor Castle når prins Harry og den amerikanske «Suits»-skuespilleren Meghan Markle gir hverandre sitt ja.

Samtidig venter Storbritannia spent på at hertuginne Kate og prins William får sitt tredje barn, mens vi på Netflix kan fordype oss i TV-serien «The Crown» som følger den unge Dronning Elizabeth i hennes første tiår som britisk regent.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: TV-serien «The Crown» handler om livet til dronning Elisabeth II av Storbritannia (spilt av Claire Foy) og hennes regjeringstid i Storbritannia. Planen er at serien skal gå over seks sesonger med til sammen 60 episoder

Vi vanlige dødelige nok kan skyte en hvit pil etter å sikre en plass i St. George’s Chapel under prinsessebryllupet. Men i en pressemelding lister British Airways opp et knippe attraksjoner for de som måtte ønske seg en tur til England med majestetisk touch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Windsor Castle

Mens tilskuere må se bryllupet via overføring på TV-skjermen, er St. George’s Chapel ved Windsor Castle åpent for besøkende både før og etter vielsen. Windsor Castle ligger like utenfor London og kan smykke seg med tittelen «Verdens eldste privateide slott». Den er også blant de største bebodde borger i verden.

Dronningen selv bor vanligvis på slottet hver helg, i påsken og under veddeløpsuken på Ascot Racecourse i juni. Så tar du turen innom en lørdag eller søndag så kan det jo være at du får et glimt av monarken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Kensington Palace

I vest-London ligger det som skal bli prins Harry og Meghans fremtidige hjem, og deler av slottet er åpent for besøkende. Kensington Palace har vært i kongefamiliens eie siden 1600-tallet, og har blant annet tjent som den offisielle residensen til Harrys mor prinsesse Diana frem til hennes tragiske bortgang i 1997. Her kan du ta fantastisk interiør og kongelig kunst i nærmere øyesyn, i tillegg til en egen utstilling med prinsesse Dianas klær fra 80- og 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her kan du bo kongelig

3. Buckingham Palace

Siden 1837 har Buckingham Palace tjent som den britiske monarks residens i London. Hvis Royal Standard-flagget er heist, betyr det at dronningen befinner seg i et av de mer enn 600 rommene på slottet. Til sammen følger det med områder på 20 hektar, og i slottet finnes blant annet et betydelig kunstgalleri. Omvisninger på innsiden må bookes på forhånd, men står du ved porten klokken 11:00 kan du se det berømte vaktbyttet.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Nygifte William og Kate kysser på balkongen på Buckingham Palace

4. Westminster Abbey

Hva med å følge i hertuginnens fotspor? I 2011 giftet prins William seg med sin Kate her, 64 år etter Dronning Elizabeth II og prins Philip ble smidd i hymens lenker.

Siden kroningen av Vilhelm Erobreren i desember 1066, har nær alle kroninger av engelske monarker funnet sted i majestetiske Westminster Abbey. Dette er også siste hvilested for landets monarker. I dag er Westminster et av Londons best besøkte turistattraksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På filmsafari i England

5. St. Pauls katedral

Det ble kalt århundrets bryllup da prins Charles giftet seg med lady Diana Spencer 29. juli 1981. Bryllup ble sett av nesten én milliard TV-seere, men ekteskapet overlevde som vi vet ikke gjennom gode og onde dager.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: 36 år etter at hele verden kunne se prinsesse Diana si ja til prins Charles i St. Pauls katedral, ble TV-sendingen restaurert i digitalt format:

St. Pauls katedral, som sto ferdig i 1708, er i dag den anglikanske biskopen av Londons katedral, og ligger på Ludgate Hill i City of London. Det er en inngangsavgift for de som bare kommer for å se bygningen, mens de som kommer for å delta i en gudstjeneste, er det gratis inngang.

6. Selfie med de kongelige

Til tross for guidede omvisninger i palasser og slott, kan du ikke regne med muligheten til å få tatt en selfie med William, Kate eller Elizabeth. Men det finnes et alternativ: På det berømte vokskabinettet Madame Tussauds finner du skremmende realistiske gjengivelser av de fleste medlemmer av kongefamilien.

Les også: I fotsporene til «Downton Abbey»