Meny

Costa Brava: Her er sannsynligheten stor for at du blir forelsket

Calella-de-Palafrugell er i ikhet med Palafrugell, Tamariu og Llafranc blant de nydeligste og mest pittoreske stedene på Costa Brava.

Klart det finnes et Spania utenfor allfarvei. Spania er et stort land. Men langs kysten av Costa Brava? Svaret er at det gjelder å vite hvor du skal reise.

Costa Brava betyr «den ville kysten» og tilhører regionen Catalonia i Spania.

Når du forlater motorveien Autopista 7 og etter noen kilometer kommer til Lloret de Mar, en time unna Barcelona, er det hektisk. Svære busser, høye hus, kaos, barer, liv og røre og en fin strand. Her i Lloret de Mar, Blanes og Tossa de Mar har spesielt engelske og franske turister kost seg i flere tiår.

Men Costa Brava er mye mer.

Det finnes nesten urørte perler, rik kultur, fantastiske kyststier og en eleganse som langt fra er forbeholdt dem som har mye penger.

(Saken fortsetter under)

Hvitkalkede hus og trange bygater i de tidligere fiskerlandsbyene langs den nordøstlige kysten av Spania.

Tre-stjerners opplevelse

I den lille landsbyen Sant Pol de Mar står vi ved inngangsdøren til et gastronomisk himmelrike. Med tre stjerner i Michelinguiden er Carme Ruscalleda en av verdens få kvinnelige stjernekokker, og restauranten hennes Sant Pau, er landsbyens fremste attraksjon.

Den selvlærte og ujålete kokken vokste opp i denne restauranten med bare ni bord, og etter en omvisning på kjøkkenet, spiser vi en lunsj vi sent vil glemme. Men den er kanskje en anelse eller to (eller tre) med formell enn det vi trives med.

Les også: Her spiser du godt på Costa Brava

Et lite Cuba langs kysten

På Hotel Aiguaclara i Begur venter en ny opplevelse. Joan og Clara (de vil gjerne være på fornavn her) tok med seg barna og flyttet fra storbyen Barcelona til Begur, en landsby på en høyde fem kilometer fra havet. Der åpnet de et lite hotell.

I dag er hotellet et av de aller mest populære på Costa Brava, og Clara geleider oss med glede og entusiasme fra rom til rom.

(Saken fortsetter under)

Alle de vakre rommene på Hotel Aiguaclara er innredet forskjellig.

I restauranten er det god mat, god service, kelnere i karibiske skjorter og etter hvert også levende musikk (cubansk jazz) og stappfullt hus. Vi er midt i festen, men langt fra grisefesten.

Den sjarmerende landsbyen Begur er preget av at mange fra landsbyen utvandret til Cuba på 1900-tallet. Noen vendte hjem med mye penger, og fikk bygget hus i kolonistil med gilde farger.

Les også: Her bor du godt på Costa Brava

Noe av det fineste langs kysten

Etter middag vender vi hjem til Parador de Aiguablava ved havet. Paradorene er statlig eide hoteller, som ofte ligger i gamle bygninger. Disse hotellene byr på staslige om enn litt gammelmodige omgivelser, ofte til gode priser.

Beliggenheten til akkurat dette paradoret er til å miste pusten av. Det er rett og slett helt fantastisk plassert, helt for seg selv på toppen av en bitteliten halvøy.

Det eneste som kan måle seg med beliggenheten er El Far Hotel (dyrt), i Palafrugell. Fra den store parkeringsplassen nedenfor dette hotellet kan du legge ut på tur langs den nydelige kyststien på Costa Brava.

En tur til nabolandsbyen Tamariu tar deg eksempelvis i løpet av et par knappe timer gjennom variert landskap og fra det ene nydelige utsiktspunktet til det andre. Tamariu er i likhet med Palafrugell, Llafranc og Calella de Palafrugell blant de nydeligste og mest pittoreske stedene på Costa Brava.

En by å forelske seg i

Det aller fineste er likevel Cadaqués. Sannsynligheten er stor for at du blir forelsket.

Dette var kunstneren Salvador Dalís lekegrind. Her satte han nettene på hodet sammen med kunstnervennene sine, mange av dem kjente, som forfatteren Gabriel García Márquez.

(Saken fortsetter under)

Cadaqués er en sjarmerende landsby som ikke er ødelagt av turismen. Foto: Dreamstime

En annen maler og kunstner tilbragte også en sommer i Cadaqués, nemlig Pablo Picasso. Walt Disney og en rekke andre størrelser har også vært gjester i denne hvitmalte byen ved havet.

Cadaqués kunne ha vært en kulisse Hollywood bygget opp for å ivareta imaget om en autentisk fiskerlandsby på kysten av Spania.

Vel, ikke helt.

Mange av innbyggerne i Cadaqués reiste også de til Cuba i jakt på en bedre fremtid, og det synes på arkitekturen også her, om enn i en sobrere form enn i Begur.

Ikke ødelagt av turismen

Det sies at det er Salvador Dalís fortjeneste at Cadaqués ikke ble ødelagt av turismen. Han skal ha bestemt at ingen bygning i byen skulle strekke seg høyere enn en palme. Om sommeren bodde han og kona Gala i et hus i nabobukta Port Lligat i gåavstand fra Cadaqués. Det er blitt museum og vel verdt et besøk.

(Saken fortsetter under)

Salvador Dalí og kona Galas hus i Port Lligat er i dag et museum og helt klart preget av kunstnerens lekenhet.

Hovedmuseet ligger i Figueras, også det fascinerende.

Ellers er Cadaqués god mat, trange gater, nydelige viker og naturparken Cap de Creus. Den er som skapt for sykling, vandring eller løping.

Helt ytterst ligger fyrtårnet. Mange små stier langs veien ut mot fyret leder ned til klipper ved det krystallklare vannet. Der er det mange som fisker etter blekksprut, og den ender gjerne på tallerkenen i landsbyen senere på kvelden.

Når du kanskje sitter der en stille stund på kirketrappa (kirken ligger på det øverste punktet i landsbyen), og ser utover havet, er dette sannsynligvis det nærmeste du kommer «utenfor allfarvei» langs kysten i dette mangfoldige landet. Det betyr ikke at ikke andre har oppdaget stedet før deg. Men sola, stemningen og historiens sus er for alle.

Opplevelser Underveis

Musikkfestivaler Det er en rekke festivaler på Costa Brava i løpet av sommeren, og området er særlig kjent for musikkfestivaler.

Den største er Cap Roig, som hver juli måned får besøk av flere store verdensstjerner.

Turstier Costa Brava har et svært godt utbygd nett av turstier langs kysten. De er godt merket, og de fleste er ikke særlig krevende. Pakk med badetøy, solkrem, og ta med litt penger. Du vandrer ofte fra landsby til landsby, og innimellom er det små bukter og sannelig også en strandbar eller to.

Reisefakta

Reiserute: Barcelona, Sant Pol de Mar, Lloret de Mar, Calella de Palagrugell, Begur, Tamariu, Figueras, Cadaquez, Barcelona.

Hvordan komme seg dit: Både SAS og Norwegian flyr direkte til Barcelona fra flere byer i Norge i sommersesongen. Regn med én mellomlanding ellers i året.

Sesong: Sommer, særlig august da mange spanjoler ferierer her, er høysesong. Costa Brava kan med fordel nytes vår, tidlig sommer og høst, men kveldene er kaldere og været mer ustabilt.

Prisnivå: Jo mer pittoresk, jo dyrere blir det. Dette er ikke den billigste delen av Spania, men du får ofte valuta for pengene.

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag
Siste nytt
19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag
Populært