Meny

Harbin – byen av is og snø

En årlig festival forandrer den kinesiske byen til et magisk vinterland. 

HARBIN, KINA (ABC Nyheter): Hvert år reiser mellom 10 og 15 millioner turister til den nordøstlige byen Harbin, også kalla Kinas Sibir, for å besøke verdens største is- og snøfestival.

Fra desember til begynnelsen av mars blir over 600,000 kvadratmeter fullt med gigantiske skulpturer av dyr, kjente karakterer og landemerker – alt laget av is og snø.

I tillegg blir det arrangert aktiviteter som isbading, tur med hundeslede, overnatting på ishotell og konkurranse i is- skulpturering med nasjonale og internasjonale bidrag.

Les også: Magisk is-verden åpnes nå

Tre hovedattraksjoner

En harkende lyd etterfølgt av en høylytt spytting er daglig kost i Kina, og de mangfoldige spyttklysene på bakken er frosset til is. Det er ikke uvanlig at kvikksølvet bikker 20 minusgrader på vinterstid i Harbin. Og det er denne kulden som gjør festivalen mulig.

Foto: Ragnhild Sofie Selstø

Den offisielle åpningen er femte januar hvert år og utstillingen står som oftest ut februar, avhengig av vær og temperatur. Statuene er utplassert i hele byen, men det er tre hovedattraksjoner; Zhaolin parken, Is- og Snøverden og Sol-øya.

Gammel tradisjon

Utskjæringer av is har en lang tradisjon i nord-østlige Kina. Tidligere pleide lokale bønder og fiskere å lage islanterner på vinterstid. De fylte bøtter med vann, lagde et hull i de frosne klossene og satte et stearinlys i midten. Isen ga ly for den bitende kalde vinden som kom blåsende inn fra Sibir.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Ragnhild Sofie Selstø

Etter hvert ble det arrangert en årlig hagefest med utstillinger av islanternene i Zhaolin parken, og i 1963 ble den første offisielle åpningen av isfestivalen holdt nettopp her. Festivalen ble avbrutt flere år under den kulturelle revolusjonen, men har siden 1985 vært arrangert årlig.

Les også:  Fottur i Sierra Nevada og solferie ved havet

– Det er en hobby

I Zhaolin parken står iskunstnere og hogger ut egendesignet statuer. I et område inngjerd av fargerik is står to menn med store jakker og hogger ut en ørn med ishakke. De har holdt på i tre dager.

Foto: Ragnhild Sofie Selstø

Hvordan har dere lært å lage så detaljrike is-skulpturer?

– Det er helt enkelt en hobby, svarer en av dem. 

Senere forteller han at han er utdannet skulptør, og er en av dem som har mottatt støtte fra China National Arts Fund - et tre år gammelt fond som til nå har distribuert 217 milliarder kroner til nasjonale kunstprosjekt.

Tjener millioner

– Har dere kjøpt inngangsbillett? spør drosjesjåføren mens vi kjører ut mot «Is- og Snøverden», en av de andre store attraksjonene. Vi rister på hodet.

– Da fikser vi det først, sier han og stopper innom et kontor i sentrum der køen er betydelig mindre enn ved inngangen til utstillingen.

Les også:  Eventyrer alene på seiltokt: - Ikke sikkert jeg skal hjem igjen

Isfestivalen krasjer ofte med kinesisk nyttår. Da har hele Kinas befolkning ferie, og mange benytter fridagene til å oppleve Harbin. Og kinesere på reisefot er kjent for å bruke mye penger. I 2016 la de besøkende igjen nesten 50 millioner norske kroner. Det er over 16 prosent mer enn året før, skriver China Daily.

Vinterhvitt vidunderland

På vei ut til Is- og Snøverden krysser vi den gjennomfryste elven Songhua som snor seg gjennom byen. Store deler av elven hugget ut. I løpet av 20 dager har nemlig 50 bønder hentet opp is som over 10.000 medarbeidere har brukt til å lage is-utstillingene i byen.

Is- og Snøverden er virkelig som å gå i inn i et vinterhvitt vidunderland. Festninger og tårn strekker seg mot himmelen - den høyeste runger hele 46 meter over bakken! Reinsdyr med slede frakter folk mellom bygningene, og oppvarmede restauranter og kaféer er fulle av turister som varmer seg over en skål varme nudler. Noen tar et slag curling, mens andre ror i en dragebåt med is-staker til årer.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Ragnhild Sofie Selstø

Men flertallet spaserer rundt i området og nyter synet av blant annet en enorm Buddha av snø, eller en kopi av det Himmelske tempel i Beijing laget av is.

Kveldstid er det beste tidspunktet å besøke utstillingene på. Isbygningene og noen av skulpturene har innebygd LED-lys som skaper et fantastisk, fargesprakende landskap. Det hele gjør det vanskelig å ikke bryte ut i et gispende «wow».

Observasjonene er gjort under Harbins is-festival, 2016.

Reise
Populært