Eventyrer alene på seiltokt: - Ikke sikkert jeg skal hjem igjen

Vakre Norge: Norge har vist seg fra mange flotte sider, forteller Johnny Leo Johansen. Han har dokumentert turen godt gjennom bilder og blogg. Her er han på vei inn mot tindebyen Åndalsnes. Neset her er beryktet for å være utsatt for vind og her er det 14 sekundmeters motvind innover fjorden.ALLE
Vakre Norge: Norge har vist seg fra mange flotte sider, forteller Johnny Leo Johansen. Han har dokumentert turen godt gjennom bilder og blogg. Her er han på vei inn mot tindebyen Åndalsnes. Neset her er beryktet for å være utsatt for vind og her er det 14 sekundmeters motvind innover fjorden.ALLE Foto: Privat

– Jeg seilte inn Hardangerfjorden en tidlig morgen, i det sola sto opp og vasket tåka vekk fra fjellene. Opplevelsen var så nasjonalromantisk at jeg måtte spille Edvard Griegs «Morgenstemning».

Johnny Leo Johansen, en 49 år gammel heismontør og frilansfotograf fra Fredrikstad, har fulgt drømmen sin til dørs, og døra leder ut i havet. Siden 23. juli i fjor har han vært alene på seiltur langs norskekysten. Denne jula overvintrer han utenfor Svolvær.

– Jeg har alltid hatt en utferdstrang, aldri følt at jeg har lengtet hjem til noe, men alltid lengtet ut. Det er ikke sikkert at jeg skal tilbake til Fredrikstad igjen. Båten er hjemmet mitt nå. Så lenge jeg er i båten, er jeg der jeg vil være, sier 49-åringen.

Turen hans kan man følge via blogg og sosiale medier, både gjennom bilder, tekst og direktesendinger.

– Det er morsomt hvis jeg kan inspirere litt.

Les også: Spar tusenlapper – reis nå!

Tar gjerne en kråkebolle

HUND: Johnny har anskaffet seg en skipperhund i Lundehunden Zkipper Foto: Privat
HUND: Johnny har anskaffet seg en skipperhund i Lundehunden Zkipper Foto: Privat

For å få råd til å legge ut på reisen, bodde Johnny Leo i båten sin i fem år, etter å ha jobbet 25 år som heismontør. Han er også redaktør for en nettside for å spe på litt, men han prøver så godt han kan å leve pragmatisk og «by nature», som han selv kaller det.

– Nå i høst har jeg plukket sopp og bær, tang og tare, mens fiske har vært hovedgreia. Noen krabber er det også blitt, og hvis jeg dykker så plukker jeg gjerne opp noen kråkeboller som jeg spiser rå. De smaker litt som østers, forteller han.

Pengene går til annen enkel mat og havneleie når han seiler inn i byer.

– Jeg prøver å bruke minst mulig penger. Da jeg overvintret i Bergen i fjor, fikk jeg gjort en avtale om lengre leie der.

Les også: Når naboleiligheten blir hotell

Den beste båten

Turen startet etter Tons of Rock-festivalen i Halden, og derfra seilte eventyreren fra Fredrikstad nedover mot Sørlandet og opp til Bergen. Båten hans, en Duford 32. Classic, er egentlig en familiebåt som er bygd for middelhavsseilas.

– Den er egentlig ikke ideell å seile med her oppe i nord, men den beste båten man kan seile med er den båten man har. Og denne har jeg hatt i 15 år, sier Johnny Leo.

Båt i Nordlys: Her har Johnny Leo Johansen fotografert båten sin mens nordlyset danser over det blikkstille havet.
Båt i Nordlys: Her har Johnny Leo Johansen fotografert båten sin mens nordlyset danser over det blikkstille havet.

Tøft over Nordsjøen

Fordi han måtte bli så lenge i Bergen, deltok han på forelesninger i informasjonsvitenskap, men han ble utålmodig av å være på samme sted i så lang tid. Så, i februar kastet han loss – og fortsatte turen nordover.

– Du tok en ganske voldsom tur i Nordsjøen, gjorde du ikke?

– Jeg har alltid hatt lyst til å dra til Shetland, og jeg så på sosiale medier at det var to stykker som trengte en mann til. Det var i januar og det var fryktelig tøft. Det var over 40 knop vind, full storm i kastene og grov sjø. Når det er så tøffe forhold blir man veldig sliten, så etter en time ved roret rullerte vi så vi fikk hvile i to timer, forteller Johnny Leo med innlevelse.

– Nordsjøen er ett av de tøffeste områdene man kan seile, og selv om vi tre var veldig erfarne og ikke bli sjuke, så var det tøft. Hvis én av oss svikter, da er man i trøbbel. Man får mye svart humor i en sånn situasjon, og man må være ekstremt glad i havet for å takle Nordsjøen i januar, for å si det sånn.

Les også: I vinter vil vi reise mer

Fiskelykken er ikke noe å klage på. Foto: Privat
Fiskelykken er ikke noe å klage på. Foto: Privat

Morgenstemning

Fra flere meter høye bølger i Nordsjøen til havblikk i Hardangerfjorden. Reisen i norske farvann har brakt med seg alle slags værtyper og et enormt spekter av ulike opplevelser.

– Da jeg seilte inn Hardangerfjorden en tidlig morgen, i det sola sto opp og vasket tåka vekk fra fjellene, var hele opplevelsen så nasjonalromantisk at jeg måtte sette på «Morgenstemning» av Edvard Grieg, forteller Johnny Leo.

Det er en av de fineste opplevelsene fra turen, mener han.

– Folk lurer kanskje på hvorfor jeg gjør det her. Noen driver med basehopp for å få adrenalinkick, men for meg er det dette som gir mestringsfølelse. Når du møter kraftig vær og du må ordne opp i problemene som dukker opp, gir det en ganske god følelse. Man forstår at man takler det.

Les også: Dette er verdens mest populære reisemål

I en konfliktfylt verden

Det er ikke bare båtlivet som har vært appellerende for Johnny Leo Johansen.

– Jeg hadde en periode da jeg reiste til konfliktsteder rundt omkring i verden. Jeg er opptatt av ytringsfrihet og det å ta demokratiet ut i gatene, forteller han.

Han fulgte blant annet Den arabiske våren, var i Egypt i forbindelse med den første valgperioden der, har stått midt oppe i Palestina-konflikten, var i Hongkong under paraplyrevolusjonen og på Kypros og i Aten under finanskrisen. I tillegg har han vært i favelaene, altså de okkuperte landområdene der okkupantene bygger boliger uten formelt å eie tomtene de bygger på, i Brasil.

– På én side er det å reise en egotripp, men samtidig har jeg villet gi et ansikt til dem som prøver å si noe til verden, forteller han.

Han har tatt massevis av bilder fra alle reisene sine, og dokumentert dem nøye på Facebook.

Les også: Ikke mist flyforbindelsen din!

Eventyreren har vært på seiltokt siden i fjor. Foto: Privat
Eventyreren har vært på seiltokt siden i fjor. Foto: Privat

Ikke ensomt

Helt alene er han likevel ikke lenger. Han har nemlig anskaffet seg en skipperhund i Lundehunden Zkipper. Sammen har de tilbrakt jula i en lavo oppe i Lofoten-området.

– Vi koser oss med pepperkaker og litt forskjellig og koser oss i lavvoen med å fyre bål.

Selv om målet for turen i utgangspunktet var Lofoten, har han ikke tenkt til å gi seg ennå. Nå som sola er borte fram til januar, avventer han videre seiling. Fram mot februar skal han ta en vintertur til Narvik og gå på ski mot svenskegrensa. Deretter skal han seile videre mot Tromsø.

– Når jeg først er her, er jeg jo ved Nordkapp og da kan jeg like gjerne seile hele kysten.

– Du blir ikke ensom, da?

– Nei... altså, jeg liker tekniske ting og sånt, er aktiv på sosiale medier og jeg har radioen min, Ipaden min og mobildekning nesten overalt. Jeg ringer til barna mine og vennene mine. Men jeg har ikke noe problem med å være en uke eller to uten å ha kontakt med folk. Da jeg seilte over Atlanterhavet på 19 dager, lengtet jeg ikke hjem en eneste dag. Man bør kanskje lengte hjem, men jeg gjør ikke det. Jeg vil bare ha nye opplevelser, se nye steder og oppleve nye ting, sier den dristige soloseileren fra Fredrikstad. Eller fra båten. Det er der han hører hjemme.

– Folk kaller det for et eventyr, men for meg er dette virkeligheten.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag
Siste nytt
13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag
Populært