Meny

Magiske, mystiske Oslomarka

Poetisk: Selv de vakreste steder i Oslomarka har et skjær av mystikk og uhygge over seg. Her Øyangen nord i Krokskogen. Foto: Torgeir Stenstad
Poetisk: Selv de vakreste steder i Oslomarka har et skjær av mystikk og uhygge over seg. Her Øyangen nord i Krokskogen. Foto: Torgeir Stenstad

Huldra på Nysetra, svartemagisteren ved Katnosa, gjenferdene ved Vangen og nissen på Nuggerud er noen av de få du kan møte på i Oslomarka hvis du har flaks. Og fantasi.

Vangen, rundt 1885: Det var en kald og klar vinterkveld, og husmannen Johan Andersen var på vei hjem til Bysetra med innkjøp han hadde gjort til hele Rausjøgrenda. Med tungt føre og tungt lass ble turen ekstra krevende. Da Johan Andersen kom opp det som i dag kalles Oksebakken, og nærmet seg myra ved Kjærmåsatjern, kom en stor menneskemengde mot han. Det var et gravfølge.

En hvit hest trakk kista på en båre og bak fulgte en gruppe sørgende med bøyde hoder. Johan stanset, tok hesten og sleden sin til side, og tok av seg hatten i respekt mens han lot følget passere.

(Saken fortsetter under)

Gravfølget: Skummelt følge av gjenferd på Krokskogen. Tegning: Elise Otterlei
Gravfølget: Skummelt følge av gjenferd på Krokskogen. Tegning: Elise Otterlei

Men da han så nærmere på følge ble han grepet av redsel: følget besto av folk han selv hadde kjent men som for lengst var gått bort. Til og med hestene dro han kjensel på, de var hester som var blitt borte fra husmannsplassen. Og da han til sin forferdelse så ned på den snølagte bakken gikk det iskaldt nedover ryggen på han: de etterlot ingen spor i snøen! Han skjønte da at han hadde møtt et likfølge av gjenferd.

Les også: Boligmangelen drev enslige ut i marka

Mystiske historier

Denne gamle historien ble hyppig fortalt rundt tømmerhoggerbålene i 1885. Nå er denne historien og mange andre fra Oslomarka samlet i boka «Mystikk og overtro i Oslomarka», skrevet av Even Saugstad. I mange år drev han og Irene Asphaug den populære Sandbakken markastue i Østmarka, og det var der han fikk ideen til boka.

– Mange syns nok at gamle sagn, folketro og fenomener som er vanskelige å forklare er spennende, det får vi bekreftet av all oppmerksomheten rundt for eksempel Snåsamannen, TV-program som «Åndenes makt» og prinsesse Märtha Louises «engleskole». Så da vi jobbet på Sandbakken fikk jeg ideen til å samle alle de overnaturlige historiene fra Østmarka og presentere dem på en kveld som vi kalte «Mystikk og overtro», forteller Even Saugstad.

Interessen var overveldende. Nærmere hundre mennesker fant veien til Sandbakken for å høre de gamle sagnene og eventyrene, og Saugstad skjønte snart at de hadde funnet en fulltreffer. Snart ble foredraget utvidet og mystikkveldene flere.

– Vi pleide holde dem på fredag den 13 og det var selvsagt ikke tilfeldig, smiler han.

– Men vi oppdaget også at folk elsket å høre gamle historier og eventyr, for det var fullt hus hver gang.

Datidens underholdning

Saugstad er ikke i tvil om at mange som har fortalt historiene opp gjennom tidene har trodd på dem, men kanskje lagt på litt ekstra for hver gang.

– På den tida var det verken TV eller internett og den store underholdningen var historiefortellerne. Og de som var gode til å formidle ble sikkert litt revet med, slik at de både la til litt ekstra og også tilpasset historiene etter hvor de fortalte dem. For det er klart at folk be enda mer fascinert om de fikk høre om noe som skjedde «rett borti bygda her».

Les også: Hjem, kjære hjem, igjen

Trolske landskap

Troen på en parallell verden befolket av underjordiske skapninger holdt seg lenger i grisgrendte strøk, skriver Saugstad. Og Oslomarka er full av skumle steder: Krokskogen, Nordmarka, Lillomarka og Østmarka har alle sine myter å by på. En av dem utspiller seg på innsjøen ved Gjersøen som ligger langs den gamle Mosseveien.

Sagnet forteller at på selveste julekvelden banket det på døra på husmannsplassen Sjeisen under Kurud. To fremmede ville krysse innsjøen og Marie, dattera i huset, fikk jobben med å skysse dem over. Tåka lå rett og det var ingen hyggelig jobb.

De to fremmede satt helt tause i båten. Marie så dårlig, fant ikke brygga på den andre siden og støtte båten rett i en bergnabb. Da reiste de to fremmede seg opp, skrittet over ripa og forsvant – rett inn i fjellet. Denne fjellrabben ble fra den dagen hetende Julekvelden. Kartet kan du se i Gjerstads bok, om du vil legge ut på inspeksjon selv.

Nissen er med

Nissen er en gjenganger i de gamle historiene, og den norske nissen var slett ingen julenisse med rund kulemage og sekk med gaver. Han var en av de underjordiske, som huldra og måtte behandles pent ellers gjorde han folk pek.

– Nissen var gjerne opptatt av at dyre på gården skulle ha det bra, kjørte bonden hesten sin for hardt kunne nisse gjøre han pek slik at han sluttet med det. Det var best å spille på lag med nissen, sier Even Saugstad.

(Saken fortsetter under)

Nissen: Den norske nissen – mer glad i dyr enn i bortskjemte gavesultne barn. Respekt! Tegning: Elise Otterlei
Nissen: Den norske nissen – mer glad i dyr enn i bortskjemte gavesultne barn. Respekt! Tegning: Elise Otterlei

Selv har han aldri møtt verken nisser eller troll, men han har stor sans for å se på skogen og marka med et fantasifullt blikk. Han tror nok folks fantasi var litt større før.

– I gamle dager ble historier om det overnaturlige brukt til å forklare det uforklarlige. Landskapet i marka innbyr liksom til å skape fantastiske historier. For 150 år siden kunne en fjellrabbe i mørket fort bli til et troll, og en rasling i buskene kunne skape illusjoner om en liten nisse eller ei hulder som lusket unna, sier Saugstad før han fortsetter:

– Det blir liksom ikke det samme når man kan lyse opp et fjøs eller en gårdsplass med elektrisk lys – det er langt mer trolsk i skinnet fra talglys og parafinlamper. Før hadde man heller ikke briller og folk så rett og slett dårligere. Sånt hjelper på fantasien.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Siste nytt
07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Populært