Meny

Tør du ta verdens bratteste kabelbane?

Lørdag åpnet «Stoos Bahn» som går i 47,7 graders vinkel på vei opp og er blitt kalt en triumf innen moderne ingeniørdesign.

– Etter 14 år med planlegging og bygging, er vi veldig stolte av dette toget, forteller Ivan Stein, talsmann for jenrbaneselskapet, til The Guardian.

Den nye banen har en prislapp på 48 millioner euro (470 millioner kroner) og går fra Schwyz utenfor Zürich opp til den lille bilfrie landsbyen Stoos der det bor 150 fastboende. De tønneformede vognene har plass til inntil 34 personer hver, og farten ligger på opptil ti meter per sekund. Det er med andre ord ikke verdens raskeste, men så er det heller ikke farten som er det viktigste i dette tilfellet.

(Saken fortsetter under)

Stoos Bahn erstatter en gammel bane. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann

«Stoos Bahn», som kan smykke seg med tittelen «Verdens bratteste skinnegående kabelbane», har nemlig en stigningsprosent poå 110 på det bratteste. Det betyr at den løfter passasjerene 110 meter opp over en horisontalstrekning på 100 meter, skriver Der Spiegel.

Dette har ingen ting å si for deg som passasjer: Vognene går rundt og tilpasser seg vinkelen etter hvert som banen stiger stadig brattere opp, så du vil hele tiden få sitte oppreist mens toget går opp eller ned den 1.720 meter lange banen.

Les også:   Dette er ikke broen for de med svakt hjerte

Reise
Populært