Meny

Reiste til Norges østligste øy for å filme lundefugler

Lundens kraftige utfarging i hekketiden har gitt arten den beskrivende betegnelsen sjøpapegøye. Foto: Barrie Britton/BBC
Da Miles Barton skulle filme lundefugler til «Blue Planet II»-episoden om dyreliv langs kysten, tok han med seg kamerafolk til Hornøya i Finnmark.

I femte episode av naturdokumentarserien «Blue Planet II», «Coasts», tas vi med til en del av kloden mange av oss har et forhold til og som for mange utgjør det første møtet med livet i havet.

For når fjæra (tidevannet) får vannet til å trekke seg tilbake, åpenbarer det seg en rik fauna av fantastiske skapninger som har lært seg kunsten å overleve i et miljø der to verdener kolliderer.

Miles Barton er sjefsprodusent for episoden «Blue Planet II»-episoden «Coasts». Foto: BBC Earth

– Det som skiller kysten fra andre habitater som havdypet, det åpne hav, tareskog eller korallrev, er at den er i konstant endring mer enn noe annet sted. Mange av de utrolige dyrene som holder til her, lever i to vidt forskjellige verdener; fra å leve under kaldt hav til å bli eksponert for den varme sola, forteller BBC-produsent Miles Barton på telefon til ABC Nyheter.

Han påpeker at mange har et nært forhold til kysten hvor vi har fått oppleve krabber og fisk på nært hold:

–  Der lå noe av utfordringen vår – å vise atferd og historier vi ikke er vant til å se. Jeg liker å få folk til å bry seg om også de små dyrene og vise frem hvilket fantastisk liv de lever.

Tilbrakte tre uker i gammelt fyrtårn

Miles Barton er sjefsprodusent på episoden som tar for seg livet langs kysten rundt om på kloden. Det er cirka 620.000 kilometer kystlinje på jorden, og den utgjør 10 prosent av jordens overflate. Filmingen tok teamet til steder som Brasil, Sør-Afrika, Sør-Georgia, USA, Guam… og Norges østligste øy.

– Jeg var på utkikk etter en stor lundefuglkoloni som var tilgjengelig for filming, for de britiske er mindre og befinner seg gjerne på vanskelig tilgjengelige øyer. Jeg fant ut om tyvjoer som stjeler maten fra lundefugler som hekker på Hornøya, så vi reiste dit for å filme luftpiratene i aksjon.

(Saken fortsetter under)

Det er ikke bare lundefuglen som er utsatt; også polarlomvi må holde øyer åpne for luftens pirater når de kommer inn med fangst. Foto: BBC

I tre uker bodde Barton og kamerafolkene i et gammelt fyr på Hornøya i Finnmark mens de filmet lundefugler som blir angrepet når de prøver å hente mat til ungene sine. Til å finne de beste stedene å filme, fikk crewet hjelp av norske biologer.

– Vi hadde fuglefotografer som kunne forutse nærmest nøyaktig hvor fuglene landet, uten at jeg aner hvordan det er mulig. I tillegg hadde vi et annet kameralag som gjorde undervannsscenene når lundefuglene dykket etter fisk.

– Været var eneste problem, selv om vi var der i juli måned så var det grått en stor del av tiden. Da sola først skinte, jobbet vi 18 timer om dagen – noen av våre beste opptak ble gjort rundt 11- og 12-tiden på natten.

Les også:  BBC-serie byr på storslåtte scener fra norsk natur

– Tidevannet var et mareritt

I «Coasts» møter vi to helt spesielle skapninger som har et litt annet forhold til vann enn det vi gjerne forbinder med dem; en krabbe som hopper med kraftige byks fra stein til stein for ikke å havne i vannet, og en helt spesiell fisk som lever på land og spretter unna når bølgene kommer.

(Saken fortsetter under videoen)

VIDEO: Rød klippekrabbe eller Sally Lightfoot-krabbe er en krabbeart som finnes langs kysten av vestkysten Sør-Amerika og på Galápagos. De virker nærmest redd for vann, og det er ikke uten grunn

Landkrabbe-fisken, som går under det latinske navnet Alticus saliens, har fullstendig snudd ryggen til et liv under vannflaten og beveger seg kjapt i den steinete fjæresonen på øyene i Mikronesia i Stillehavet.

Velutviklede brystfinner og halefinne gjør den i stand til å klore seg fast på selv de glatteste steiner.

– Da vi omsider hadde funnet de små og kamuflerte fiskene, filmet vi dem i sakte film. Det innebar at kameramannen Rod Clarke måtte sitte på en forhøyning i vannet mens jeg sto bak ham og ropte når en stor bølge var på vei. Da måtte han brått rette seg opp og løfte kamera over bølgene før han kunne sette seg ned og fortsette å filme.

(Saken fortsetter under)

GALLERI: Se bilder av noen av skapningene du møter i «Coasts»

Ved kysten av Guam finner vi denne merkelige skapningen; en fisk som lever på land og som hopper unna når bølgene slår inn. Foto: BBC Earth

Når vi spør om hva som var den største utfordringen med å filme sekvensene til «Coasts», svarer Miles Barton raskt at tidevannet var et komplett mareritt å skulle forholde seg til.

– Tidevannet endrer seg daglig og vannstanden skifter nivå hvert 40. minutt. En dag kan dybden være på tretti meter, den neste kan den være på ti og man kan ikke forvente å se dyr på samme sted som man gjorde dagen før.

Les også:  Her kan du dykke med stjernene i «Blue Planet II»

Filmet sjøløvejakt for første gang

Den teknologiske utviklingen gir naturfilmskapere verktøy som gir de muligheten til å komme enda tetter på dyrene uten å forstyrre dem, og samtidig filme atferd som aldri er blitt dokumentert tidligere.

En galapagossjøløve har fanget en stor tunfisk som den har drevet inn mot grunna. Denne atferden skjer kun på Galapagos og er aldri blitt filmet før. Foto: BBC Earth

I en av episodens råeste sekvenser, følger vi sjøløver som jakter 60 kilo tunge tunfisk ved kysten av Galapagosøyene. Ved hjelp av droner kan vi oppleve hvordan selene gjeter de store fiskene inn på grunna der de er lette å fange.

– Det hele begynte med at vi et tips av en fisker som var nesten for utrolig til å være sant. Det var heller aldri blitt dokumentert før, men etter å ha gjort egne undersøkelser fant vi ut at det var tilfelle og vi fikk opptak som er helt enestående.

– Tidligere brukte man gjerne helikopter, men du kom jo aldri skikkelig tett innpå dyrene, samtidig som du ville blitt en forstyrende faktor. Takket være droner kunne vi være på stedet i løpet av noen minutter og filme det hele fra oven. Samtidig er det imponerende å se hvilke strategier selene legger for å fange inn de store fiskene.

Les også:  Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Økt press fra mennesker

Norge har verdens nest lengste kystlinje etter Canada, der strender og svaberg utgjør viktig grunnlag for mange planter og dyrearter som har en viktig rolle i næringskjeden. Mange av kystområdene er nære og kjære turområder for folk som bor der, samtidig som nærmere 80 prosent av den norske befolkningen bor mindre enn 10 kilometer fra sjøen.

Mange kystlinjer er i dag svært sårbare - på verdensbasis bor mer enn halvparten av jordens befolkning innenfor en radius på 60 kilometer fra havet, og 2/3 av verdens største byer ligger langs kysten, forteller Barton, som mener vi må lære å leve side om side med dyrene.

– Det er blitt estimert at vi i løpet av det neste tiåret kan forvente at ti prosent av verdens gjenværende kystlinje blir overtatt av menneskelig utvikling. Det øker presset på dyrelivet ettersom vi benytter oss av kysten i større grad enn vi bruker det åpne hav. Dyrene ved kysten har måttet lære seg å leve mellom to ulike verdener, nå må de i tillegg mestre de mange utfordringene som kommer fra vår verden.

Les også:  Skal redde verdens største rev med kjempesnegler

VIDEO: Ved kysten utenfor Seychellene, nord for Madagascar, utspiller det seg noen utrolige scener som ble filmet for første gang i forbindelse med «Blue Planet II»

Les også: 

Denne vesle tassen er bare tatt på stang en gang tidligere

Dyreverdenens beste fedre

Syv fristeder der du kommer tett på ville dyr

Jakten på mystiske monstre

Reise
Populært