Meny

Feirer 100 års uavhengighet:

Slik kan du feire Finland – i Norge

Ingenting er mer finsk enn å ta badstue - og på vinteren er det ekstra behagelig. Foto: Colourbox
I år er det 100 år siden Finland ble en selvstendig stat. I den anledning har vi funnet seks måter du kan feire landet på – selv om du ikke bor der selv.

6.desember 1917 ble Finland endelig en selvstendig stat etter å ha vært under svensk og russisk styre i flere hundre år.

I år har landet vært selvstendig i 100 år, noe som har blitt feiret med forskjellige arrangementer i hele år. Det er organisasjonen Finland 100 som står bak arrangementene i jubileumsåret, og temaet for feiringen er «Vi er sammen».

Les også: Disse to karene godkjente Finlands uavhengighet for 100 år siden

Men hvis du ikke har vært med på feiringen enda, er det fortsatt mange måter å feire landet på. Her har vi samlet opp seks av dem.

1. Ti timers sauna

Det er et kjent fakta at finnene elsker å sitte i badstuen, og ingen dag passer bedre å sette seg i badstuen på enn den 6.desember. Da arrangerer SALT i Oslo en ti timers badstuedag hvor du kan slappe av i varmen og ta deg en drink i en av deres barer. Det er kanskje ikke så lurt å sitte i badstuen hele dagen, men hvis du vil ta en tur innom, kan du lese mer om arrangementet her.

Les også: Nordisk mesterskap i saunasitting

2. Jul i Mummidalen

Mange forbinder Finland med den kjente tegnefilmserien «Mummitrollet», og den 24.november kommer filmen «Jul i Mummidalen» på kino. Enten du er i det barnslige hjørnet eller vil ta med deg barna, er dette en fin anledning til å komme i julestemning. Les mer om filmen her.

3. Lag ekte finsk mat

Finland er kanskje ikke det landet som er mest kjent for sitt spennende kjøkken, men landet har veldig mange gode retter å by på. Du kan for eksempel prøve å lage Karelske piroger , finsk ertesuppe eller finsk rugbrød.

Les også: Det beste brødet smaker rett og slett fantastisk

4. Norsk-Finsk Forening sin juletrefest

Finland er blant annet kjent for sin egen julenisselandsby som ligger i Rovaniemi i Lappland , og på Norsk-Finsk Forening sin juletrefest, kan det hende at du og barna får møte en ekte finsk julenisse. Juletrefesten holdes i Voksen kirkes menighetslokale i Oslo søndag 26.november. Les mer om arrangementet her.

5. Bli med på en av selvstendighetsfestene

6. desember feires den finske selvstendighetsdagen både i Oslo, Tromsø, Trondheim og Kirkenes. På arrangementene blir blant annet ekte finsk mat, musikk og dans. Les mer om arrangementene her.

6. Dykk inn i finsk historie

Tre dager før den store feiringen av den finske selvstendighetsdagen, arrangerer Universitetet i Tromsø en konferanse om Norges forhold til Finland. Konferansen arrangeres 1.-3.desember i Vadsø, og er åpen for alle. Les mer om konferansen her.

Kilder: Stortinget, Finland100 , VisitFinland, Finlands ambassade , Momondo , This is Finland.

Reise
Populært