Hemsedal: En smak av høyfjell på Harahorn

MESTERKOKK: Jørgen Kolderup er en trollmann på kjøkkenet, og en viktig bidragsyter til Harahorns suksess.
MESTERKOKK: Jørgen Kolderup er en trollmann på kjøkkenet, og en viktig bidragsyter til Harahorns suksess.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturen har tatt bolig i kjøkkensjef Jørgen Kolderups fenomenale cuisine. Det gjør et opphold på Harahorn til en helt spesiell opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HARAHORN, HEMSEDAL (ABC Nyheter): Morgenen etter snøkulingen er det øredøvende stille. Det er nesten som om naturen holder pusten. Solen er dyp gul, rødlig i anslaget når den stiger over Harahorn (1581 m). Den bærer med seg et løfte om varme.

Men gradestokken lyver ikke. Vi er langt ute i februar, og det er 17 minus når vi senere stabber på skiene gjennom bjørkeskogen, opp langs tregrensa som her ligger på vel 1100 meter.

Snøen breier seg hvit og skimrende ut foran oss, den funkler og knirker ekstra i kulda. Landskapet er tilsynelatende øde og nakent, bare punktert av en og annen fritidshytte. Men det er mer liv både i skoggrensa og på snaufjellet enn det kan synes ved første øyekast. Det går harespor på kryss og tvers foran oss. Inne i bjerkeriset har et rypekull beitet på morgenkvisten, men rukket å komme seg avgårde i god tid før vår ankomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det fjerne hører jeg steggen kurre: Akk-gakk-gakk-gakk-gakk.

– Nå advarer han hønene om at vi er på vei, tenker jeg.

Selv på snaufjellet er du aldri helt alene.

SKITERRENG: Harahorn har en egen løypemaskin som gjør det enkelt å komme seg inn i det praktfulle terrenget rundt fjellgården.
SKITERRENG: Harahorn har en egen løypemaskin som gjør det enkelt å komme seg inn i det praktfulle terrenget rundt fjellgården.

Ide fra skitur

– Inspirasjonen til maten får jeg fra slike fjellturer.

Kjøkkensjefen på Harahorn Jørgen Kolderup har et mildt vesen, mens rettene han disker opp med på fjellgården er alt annet enn beskjedne. De er et gedigent supplement til opplevelsen av det ikoniske høyfjellet, som stiger opp rundt oss i Grøndalen nord i Hemsedal, til opp mot 1580 meter (Harahorn).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvelden etter fjellturen sitter vi sammen i den kombinerte peisestuen og restauranten. Det spraker i ildstedet og summer rundt langbordet som leder vei videre til hovedhusets andre oppholdsrom. Snøen har lavet ned siden jul, i den grad at noen av de til sammen 17 bygningene knapt er synlige i snøfonnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolderup gleder seg over all snøen. Selv har han flyttet fra Son ved Oslofjorden til fjellet og har aldri sett seg tilbake.

– Jeg blir her, slår han fast og holder blikket. Den meritterte kokken kunne arbeidet ved hvilken som helst klasserestaurant i hovedstaden, men har valgt livskvalitet foran en heseblesende karriere i en av storbyene.

– Her får jeg puste, ta en pause i ny og ned, stå på ski, og – ikke minst – ta meg tid til å tenke ut nye ideer. For meg er dette det virkelig gode liv, sier Kolderup.

Harahorn er da også en del av hotellgruppen med samme navn, som for nærmere 25 år siden ble etablert av Knut Kloster jr. Det var ikke overraskende etter en skitur i Oslomarka en gang på 1980-tallet at Kloster kom på tanken om å ta vare på nasjonalarven. Han ville ikke bare kjøpe gamle stuer og gårder utelukkende for egen tilfredsstillelse, men ta dem i besittelse slik at også andre kunne ta del i noe av det vakreste Norge har å by: Eiendommene som en gang var selve hjertet i det norske kulturlandskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Husbyggerne i Hemsedal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at…

…Tottenheisen – åpnet i 1959 – var det første skitrekket i Hemsedal, og begynnelsen på bygdas ”gullalder” som skisted?

Visste du at…

…faren til Knut Kloster jr. (eier av Harahorn) – Knut Utstein Kloster – dro i gang moderne cruisefart i USA i 1966 gjennom Norwegian Caribbean Line (NCL)?

Visste du at…

…en av de mest populære toppturene rundt Harahorn er Harahødn på 1581 moh?

Hold på hemmeligheten

Kloster ville gjennom dem skape vakre og gode møtesteder for mennesker.

Slik ble ideen til det som etter hvert fikk navnet Det virkelig gode liv født.

Harahorn er på mange måter juvelen i kronen, et sted som også Klosterfamilien selv kommer til for slappe av.

– Det at familien er så engasjert gjør det veldig inspirerende å jobbe her, sier daglig leder på Harahorn – Karin Follesø.

Etter noen år som vertinne er hun fortsatt like engasjert, like sprudlende opptatt av å ivareta kjernen i produktet: Å skape unikt møtested og den ultimate opplevelsen for Harahorns besøkende.

– Ramme er viktig, men har du ikke den rette bemanningen, den rette innstillingen, og – ikke minst – den beste maten blir de praktfulle bygningene likevel bare et skall.

– Harahorn er en totalopplevelse, understreker hun, og får morgenen etter støtte fra en av gjestene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer stadig tilbake hit fordi det er så mye mer avslappende enn Mellom-Europa, så langt unna trengselen du kan komme.

Det hollandske paret med tre barn i bagasjen ble fort ivrige der vi sto og lastet opp kalorier på tallerkenen før dagens utflukt til skibakkene i Hemsedal.

– I tillegg får du jo skikkelig vinter her. Det savner vi når regnet høljer ned i det mellomeuropeiske lavlandet, som de rakk å si før de raskt forsvant ut døra mot skibakkene, med følgende beskjed:

– Ikke fortell noen om dette stedet, det er vår lille hemmelighet!

Det kunne vi dessverre ikke love.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her blir nordmenn syke på vinterferie

Saken fortsetter under bildet

VARMESTUE: Det legges opp til kos i hovedhuset på Harahorn.
VARMESTUE: Det legges opp til kos i hovedhuset på Harahorn.

Villmarken på tallerkenen

Skianlegget i Hemsedal er bare en liten kjøretur unna, men hvis du ønsker å ta langrennsskiene fatt kan du spenne dem på rett utenfor hyttedøra. Hotellet har investert i en løypemaskin som gjør det enkelt å komme seg inn i det praktfulle fjellterrenget rundt fjellgården.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der er du nesten helt alene.

Restaurantsjefen fra Sverige kan sin vin til fingerspissene, og supplerer Jørgens matretter med ofte overraskende vinvalg, og er med på å øke opplevelsen av maten. Etter en runde på ski rundt Harahorn innbyr de lune stuene i hovedhuset til opphold rundt matbordet og peisen til langt ut i de små timer.

HOVEDRETT: Flatbiff av reinsdyr med eple- og selleripurre, kremet sopp, fritert rødbete og smørstekte fjellmandelpoteter, samt viltsjy tilsmakt med krekling, tyttebær og granskudd.
HOVEDRETT: Flatbiff av reinsdyr med eple- og selleripurre, kremet sopp, fritert rødbete og smørstekte fjellmandelpoteter, samt viltsjy tilsmakt med krekling, tyttebær og granskudd.

– Målet er å lage en rød tråd mellom de ulike matrettene, med fjellet som et felles referansepunkt, forklarer Kolderup før vi benker oss rundt matbordet. Kropp og sinn er møre etter en dag i snøen utenfor, samt av aperitiffen foran de knitrende bjørkekubbene i hovedhusets indre.

Tilnærmingen til maten er som et rop fra fjellet. Du merker det allerede på forretten – den lettbakte fjellørreten med smørsaus – der Jørgen blander inn epler, agurker og sprøstekt lefse(!). Det er nøye gjennomtenkt, fenomenalt balansert – og uhyre smakfullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fisken er riktignok fra Hallingdal, men lefsen har jeg bakt selv, sier Jørgen om sin åpningsdistanse, før en fenomenal gravet og lettrøkt elg med kantareller – og deretter flatbiffen av reinsdyrkjøtt kommer på bordet. Det er uhyre smakfullt, uten overdrivelser.

Det er – rett og slett – som smaken av det norske høyfjellet.

Flere reisesaker:

Feriebyen Västervik forfører med vel 5.000 øyer

Her sikrer du deg den «gode» Halloween-stemningen

Nye retningslinjer skal sikre at turister tar ansvarlige bilder av dyr

Ryanair ønsker å stjele tilbake piloter fra Norwegian