10 flotte høstturer Norge rundt

ØRRETFISKE: I norske fjell er det ikke langt mellom fiskevannene, og den biter til langt utpå høsten.
ØRRETFISKE: I norske fjell er det ikke langt mellom fiskevannene, og den biter til langt utpå høsten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er velsignet med naturopplevelser som ofte starter rett utenfor stuedøra. Vi har funnet ti fantastiske høstturer i den norske skog- og høyfjellsnaturen, fra Finnmark i nord til Telemark i sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv midt på natten summer byen av lyder. Duren er jevn, selv om styrken varierer avhengig av hvor du bor. Du slipper aldri helt unna, byens lyder er blitt et lydspor i tilværelsen for stadig flere mennesker.

Samtidig bærer mange av oss lengselen etter stillheten i naturen. Men skogene, viddene eller høyfjellet er heller aldri helt tyst. Det er alltid noe som rører seg, en hvisken i vinden eller rasling i lyngen. En rovfugl skriker plutselig til, mens bekken klukker liflig utenfor teltduken eller hytteveggen.

Kanskje har vi en iboende lengsel etter disse lydene, fjernt fra maskindur og metallisk skrangling. Mulig er det derfor stadig flere søker seg ut i naturen, eller ønsker vi gjorde det, paradoksalt nok fordi flere flytter til byene. Ingen kjøper så mye friluftsutstyr som oss nordmenn, men dørstokkmila er lang, og alt for mange gjemmer ryggsekken, termosen og fjellteltet innerst i boden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å komme seg ut er derimot enklere enn du tror, og er du først ute i fjellet skjønner du ikke hvorfor du ikke gjorde det tidligere.

Vi har laget ti turforslag fra hele Norge, som vi håper skal gi en liten dytt videre for å ta fjellene, viddene eller skogene fatt. For det finnes ikke noe mer avslappende, sunnere eller billigere enn å begi seg ut i den praktfulle norske naturen.

Les også: Dette er verdens lengste strekk du kan gå rett fram

Saken fortsetter under bildet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
HØSTSTEMNING: Når mørket senker seg mot høsten endrer også det norske fjellandskapet karakter. (Foto: Arild Thømt)
HØSTSTEMNING: Når mørket senker seg mot høsten endrer også det norske fjellandskapet karakter. (Foto: Arild Thømt)

Nordland: Under Svartisen

Saltfjellet skiller regionene Helgeland og Salten, og strekker seg fra kysten inn til svenskegrensen. Områdets mest påfallende severdighet er Svartisen, som egentlig er to isbreer, Vestre og Vestre Svartisen. Området mellom Lønsdal stasjon og endepunktet Saltfjellstua inkluderer både toppturer, bading og fiske, og med den kjente DNT-stua som utgangspunkt ligger mange opplevelser og venter i dette praktfulle naturområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Husk!

Godt og riktig utstyr er halve turen. Her er en liten huskeliste:

* Sekk, telt, liggeunderlag og sovepose

* Myggmiddel

* Toalettpapir

* Øks, kniv (samekniv kan fungere som øks), skjærefjel

* Avis (til opptenning, toalettpapir, lesestoff, skoinnlegg etc.)

* Kart og kompass (GPS)

* Sportstape

* Stormkjøkken (primus)

* Regntøy – og ekstra sokker og undertøy.

* Fiskeutstyr (NB: Husk fiskekort)

* Turmat, som pølse, lompe, brød, smør, tubemat, kaffe, saft

* Turgodt (sjokolade, nøtter, rosiner, tørket frukt etc.)

* Medlemskap i Den norske Turistforening (DNT) er en stor fordel for den som vandrer i den norske fjellheimen. Det gir adgang til et stort nettverk av hytter over hele landet.

www.turistforeningen.no

Forhåndsbestill

Planlegger du å overnatte på hytter er det lurt å forhåndsbestille. Du blir sjelden nektet tak over hodet, men kan i verste fall bli henvist til gangen om det er fullt.

Nord-Trøndelag: Fjelltur for viderekomne

Fjelltur for viderekomne

Børgefjell nasjonalpark (Norges nest eldste) er et fenomenalt naturområde, som inneholder både arktisk fauna og mer tradisjonell fjell- og skogsnatur. Her har også samene holdt til i flere hundre år, noe som preget kulturlandskapet her inntil begynnelsen av 1900-tallet. Parken er et viktig område for flere dyrearter, både gaupe, jerv, ugler og rovfugler, samt ulike våtmarksfugler. Variasjonen er med andre ord stor, noe som setter en ekstra spiss på naturopplevelsen.

Les mer

Finnmark: Over Finnmarksvidda

Med et flateinnhold 22 000 kvadratkilometer er Finnmarksvidda Norges største høyfjellsplatå, med uendelige muligheter for ulike turer. Den er relativt lett å vandre i.

I viddas ytterkant er det flere ruter å velge blant. Øver Anarjokka nasjonalpark helt sør på vidda, og Stabbursdalen vest for Porsangerfjorden, er to fine områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For den som vi få med seg det indre av vidda er turen mellom Alta og Karasjok den beste. Turen går over den nordlige delen av vidda i sørøstlig retning, langs flotte fiskevann og uendelige blåner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Troms: I samenes land

Typisk for det nordnorske innlandslandskapet er vekslingen mellom skogkledde daler, bratte fjell, trange kløfter og åpne vidder. Alt dette finner du mye av i Dieváidvuovddi – eller Øvre Dividalen Nasjonalpark om du oversetter det fra nordsamisk. Kjerneområdet i nasjonalparken ligger i dalføret langs Divielva, der også de fleste vandretraseene går. Du starter nedenfor tregrensen og ender opp i høyfjellet.

Les mer

Les også: – Denne antikke byen ble rasert av en tsunami

Saken fortsetter under bildet

LOFOTFJELLENE: Flere steder i Lofoten egner seg ypperlig for fjellutflukter.
LOFOTFJELLENE: Flere steder i Lofoten egner seg ypperlig for fjellutflukter.

Nordland: Lofotfjellene lokker

Øyriket i Lofoten er ikke det første man forbinder med fjellturer, men de dramatiske fjellene som flere steder stuper rett ned i havet er også flotte utfluktsmål. Det finnes mange alternativer, alle lett tilgjengelig. Rammen rundt er uansett noe av det vakreste som finnes. Lofoten er et levende kulturlandskap, med fiskevær som yrer av liv – ikke minst under skreisesongen, og når turistene for alvor inntar øyene på sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Oppland: Topptur til Bitihorn

En fjelltur behøver ikke være så lang. Vandringen opp til Bitihorn tar ikke mer enn et par-tre timer, men det er en flott tur med spektakulær utsikt fra det 1607 meter høye toppen. Området er for øvrig godt tilrettelagt for sykkel, med milevis med gode sykkelveier og stier. ”Fisking i Valdres”, for å sitere Vaselina Bilopphøggers, er også en viktig syssel i området, med mengder av både store og små vann.

Les mer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hedmark/ Oppland: I hjertet av Rondane

Norges første nasjonalpark ligger i høyfjellsområdet mellom Gudbrandsdalen og Atndalen. De store overnattingsstedene i Rondane er Rondvassbu og Bjørnhollia. Det var faktiske jaktglade engelskmenn som i sin tid dro i gang turismen i området. En engelsk lord fikk til og med satt opp tre steinbytter, som står der ennå, den høyeste på Gråhø på 1620 meter.

Les mer

Hedmark: Femundsmarka på langs

I Femundsmarka vandrer du i et usedvanlig variert terreng, fra skog til høyfjell og åpne vidder, uten at det behøver å være anstrengende. Du kan i tillegg tilbakelegge mil etter mil uten å se et annet menneske. I et av de største sammenhengende, urørte villmarksområder i Sør-Skandinavia, finner du krokete furukjemper og bortgjemte sjøer, og vakre fiskevann du som regel har helt for deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Buskerud/Telemark: Herlig på Hardangervidda

Platået, som hovedsakelig ligger på 1100-1200 meter, er på 8000 kvadratkilometer, og for 9000 år siden – etter at isen hadde trukket seg tilbake – vokste det frem et lavdekke som ga næringsgrunnlag for reinen. Menneskene fulgte etter, og det er funnet mer enn 250 steinalderboplasser her. Vidda mangler kanskje mye av det plantelivet du finner nedenfor, men har samtidig mye annet spennende, som jaktfalk, kongeørn, fjellrev og en og annen snøugle. Du kan også støte på villrein, og i de fleste vannene spretter ørreten.

Les mer

Oslo: Muligheter i Marka

Få om noen hovedsteder har så mye villmark i bakgården som Oslo. Oslomarka er unik, med turmuligheter som inkluderer både skog, dalfører og fjell. For den som vil ut på en litt lengere tur kan vannet Katnosa være en fin introduksjon til de mange mulighetene som befinner seg i hovedstadsområdet.

Les mer

Les også: Bli med til 12 populære øyer i Danmark