Eldgammelt høstritual med kvinner i sjefsstolen

Kvinner og menn i Matai'an-landsbyen under årets høstfestival der det hele toppes med et eldgammelt kjærlighetsrituale der det er kvinnen som velger den mannen hun vil ha. Se video av ritualet i vinduet over.

I den taiwanske landsbyen Matai’an er det kvinnene som har siste ord når viktige beslutninger skal fattes. Og de sier det med vesker når den heldige ungkar er valgt.

Langs Taiwans robuste østkyst, i en dal mellom to fjellkjeder, ligger landsbyen Matai’an. Her bukter gatene seg mellom enkle, lavtliggende hus, og mens nattemørket senker seg over torget, kaster unge kvinner kritiske blikk mot en gruppe unge menn som danser i sirkel, ikledd broderte skjørt og fjærbekledde hodeplagg.

Dansen er en del av et eldgammelt ritual – kjent som «Elskernes natt» - der kvinner møter menn og legge spiren for kjærlighet og fremtidig familieliv. Ritualet er den store finalen i den årlige høstfestivalen i landsbyen som tilhører Amis-stammen, den største av de 16 anerkjente urfolksgruppene i Taiwan.

Flekser muskler for damene

Høstfestivalen går av stabelen mellom juni og august, og hver landsby holder sin lokale feiring. Dette er den største og viktigste feiringen for Amis-stammen, og i Matai'an kulminerer den med enslige kvinner som velger mellom kvalifiserte ungkarer.

Skikken strekker seg flere hundre år tilbake i tid og er en refleksjon av stammenes matriarkalske system der kvinner har siste ord når viktige beslutninger skal tas, blant annet økonomi. Og det er mennene som gifter seg inn i deres hustrus familie, ikke omvendt.

Etter hvert som de syngende og dansende mennene øker tempo, går de unge kvinnene frem. I beste «Paradise Hotel»-stil stiller de seg bak den mannen som er deres hjertes utkårede og legger en flerfarget stoffpose på mannens skuldre. For å trigge interessen hos kvinnene, bøyer mennene seg frem og flekser muskler. Ikke overraskede kan den mest tiltrekkende mannen ende opp med en kø av kvinner bak seg.

Men et forhold er jo gjerne best tjent om interessen går begge veier, så om mannen vil svare på tilnærmingen, gir han kvinnen en veske, kjent som en «alufo». Dette markerer begynnelsen på frieriet.

Les også: Denne øya er bare for menn - og du får ikke fortelle hva du opplever der

(Saken fortsetter under)

Med dans og sang skal mennene imponere damene. Og det skader ikke med litt glinsende muskler som en god bonus. Foto: Sam Yeh/AFP
Med dans og sang skal mennene imponere damene. Og det skader ikke med litt glinsende muskler som en god bonus. Foto: Sam Yeh/AFP

Først og fremst venner

I tidligere tider førte vanligvis kjærlighetsritualet til ekteskap, og den dag i dag kan det lede til et kjærlighetsforhold. Men det er også en sjanse for medlemmer av Amis-stammen som arbeider i byene til å kunne komme tilbake og knytte vennskapsbånd.

– «Lovers 'Night» er for å få venner, sier Cheng Ying-hsuan (22) til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Kledd i et rødt tradisjonelt antrekk utsmykket med grønne perler og den fargesprakende vesken i hånden, har Ying-hsuan kommet en tur tilbake til landsbyen fra byen Hualien en times kjøretur unna der hun bor og jobber. På spørsmål om hun håper å finne en kjæreste, ler hun godt.

– Det er også en mulighet, smiler hun lurt til AFP.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Urbefolkningen under press

Matai'an er en av de største Amis-bosetningene og er i dag hjem for rundt 500 mennesker - for det meste eldre og barn. Hver høstfestival kommer hundrevis som har flyttet for å jobbe eller studere i andre byer, tilbake til Matai'an.

Foto: Sam Yeh/AFP
Foto: Sam Yeh/AFP

– Vi liker følelsen av at alle kommer tilbake igjen og sammen gjenoppretter kontakten, styrker samholdet og knytter nye vennskap. For oss er det det viktigste, sier Liao Ching-tung (28) som selv bor i hovedstaden Taipei.

Urbefolkningen, som fortsatt er en marginalisert gruppe i det taiwanske samfunn, har sett sin tradisjonelle kultur bli ødelagt etter at de første innvandrerne kom via Kina for flere hundre år siden.

Siden president Tsai Ing-wen kom til makten i mai 2016, har regjeringen presset på for større urfolksrettigheter og bevaring av stammenes språk og kultur. Men noen grupper har kritisert Tsai for ikke å gå langt nok og er kommet på kollisjonskurs med myndighetene med kravet om at forfedres områder returneres.

Les også: Bli med til kunaenes land i Panama

Gir forholdet ny gnist

I Matai'an lever fremdeles forfedrenes tradisjoner. Lamen Panay (4) sier til AFP at parspleisingsritualet fremdeles har mening for henne, selv om hun ikke lenger er singel. Hun har selv en anselig samling kjærlighetsvesker fra tidligere festivaler, men i dag bor hun sammen med kjæresten i hovedstaden Taipei.

Paret er begge opprinnelig fra landsbyen, og under spleiseritualet gjør Lamen et poeng av å henge vesken sin rundt kjærestens skulder.

– Vi er begge vanligvis veldig opptatt med arbeidslivet og da er det lett å glemme å pleie samlivet. Dette ritualet var nødvendig for å tenne ny gnist i lidenskapen, forteller hun.

Se flere bilder fra feiringen i galleriet under:

Alle foto: Sam Yeh/AFP

Les også:

Forskning: Menn tåler ikke mer alkohol enn kvinner

Antallet avslørte reisesvindelsaker øker

Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Champagne: Reis, lær og imponer venner

Syv historiske plasser som Europa har glemt

Personvernpolicy