12 måneder i 12 amerikanske delstater

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hvilken delstat du bør reise til, avhengig av hvilken tid på året du planlegger å sette deg på flyet med amerikansk visum i passet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med et samlet areal på 9.826.630 kvadratkilometer, er USA verdens tredje største land etter Canada og Russland. Supermaktens 50 delstater byr på alt fra pulserende storbyer og naturskjønne nasjonalparker til gigantiske skianlegg, fornøyelige temaparker og tropiske strender.

Amerikas forente stater er en smeltedigel av ulike kulturer, historier, mennesker og tradisjoner, og hver delstat har sitt spesielle særpreg og severdigheter du ikke finner noe annet sted.

ABC Nyheter har snakket med et knippe reiselivsoperatører som har USA som sitt spesialfelt om hvor de vil anbefale deg å reise i løpet av årets tolv måneder.

(Saken fortsetter under)

Januar: Arizona

Grand Canyon er en enorm kløft i det nordlige Arizona i USA, og den er en av USAs største turistattrakasjoner. Her fra stien "Bright Angel Trail" som tar turgåere ned i det mektige landskapet. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin

Hva med å starte det nye året i det sørvestlige USA, nærmere bestemt Arizona? Den 48. delstaten er kjent for sitt ørkenlandskap, spesielt de varme somrene og milde vintrene. For de som ønsker en aktiv ferie, er dette stedet å reise, ifølge produktsjef Elisabeth Stai i Nordmanns-Reiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan for eksempel golfe, kjøre motorsykkel, gå turer eller benytte spa-anlegg. Kombinasjonen av å dra på utflukter og ligge på et spa er kjempefint. Det er ikke så mange nordmenn som foreløpig velger å reise til Arizona, men de som gjør det, tar alltid turen til Grand Canyon, forteller Stai.

I tillegg til verdenskjente Grand Canyon kan delstaten lokke med en rekke skoger, nasjonalparker og indianerreservater.

– Arizona er en skikkelig westernstat med sjarmerende småbyer som Prescott og Jerome. Jeg vil også anbefale å besøke Sedona som kan friste med fantastiske røde fjell, fine hoteller og landskap skapt for jeepsafari.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Februar: Colorado

Aspen er en amerikansk by som ligger i Pitkin County i delstaten Colorado. Byen har rundt 6500 (2010) innbyggere, og har blitt en veldig sentral plass for skiaktiviteter. Foto: NTB Scanpix

Styreformann i Discover America, Widar Jensen, anbefaler vintersportentusiaster å legge turen til Colorado i februar måned.

– Denver er en fantastisk by om vinteren. Der ville jeg leid en bil og reist opp i fjellene til Aspen og Vail og stått på ski. Rocky Mountain er der du kommer høyest opp og finner de lengste og bredeste bakkene, gondoler og heiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vail er et av verdens største skianlegg som befinner seg på et enkeltstående fjell, med 5.200 dekar med skiterreng. Anlegget er kjent for både ekstraordinære skiopplevelser og afterski-ritualer.

– Du kan også stå på ski langs østkysten, oppover vestkysten og innover i Canada. Det er mange muligheter å kunne velge mellom, men Rocky Mountain er helt klart mest kjent, forklarer Jensen.

Les også: På sporet av Rocky Mountains

(Saken fortsetter under)

Mars: Hawaii

Hawaii er kjent som surfingens vugge. Foto: Reuters/Lucy Pemoni

For svært mange fortoner Hawaii seg som selve drømmedestinasjonen med sin rike meny av vakre strender, frodig regnskog, tropiske laguner og storby i skjønn forening. USAs 50. delstat består av syv hovedøyer i tillegg mindre og ubebodde øyer, og ved hjelp av lokalfly kan du enkelt komme deg fra øy til øy.

O’ahu er den tredje største og en av de mest populære i samlingen. Her finner du delstatshovedstaden Honolulu, berømte Waikiki Beach, surfeparadiset North Shore og historiske severdigheter som Pearl Harbor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Widar Jensen forteller at det er en god grunn til hvorfor du bør reise til Hawaii i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På den tiden av året er ikke øyene like mye besøkt av turister sammenliknet med enkelte perioder der turiststrømmen fra vest er formidabel. Selv om været kanskje ikke er like stabilt og godt som det er andre deler av året så er det mer enn godt nok for oss nordmenn. De generelle prisene på restauranter og overnattingssteder ligger dessuten lavere enn i høysesongen.

Les også: Alle burde unne seg en tur hit én gang i livet

(Saken fortsetter under)

April: Virginia

Turister ser på romskipet Discovery som er utstilt på Udvar-Hazy Smithsonian National Air and Space Annex Museum i Chantilly. Foto: Reuters/Gary Cameron

Virginia regnes som den nordligste av USAs sørstater og var en av de tretten koloniene som løsrev seg fra Storbritannia under den amerikanske revolusjonen. Virginia er ikke en stat mange europeere vurderer som reisemål. Daglig leder i USA Spesialisten, June Arlen Egges, mener flere burde gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Virginia er utrolig fin og grønn på våren. Her finner du alt fra vingårder til historiske plasser, forklarer Arlen Egges.

– Det anbefales å reise dit på våren for da er det varmt og godt. Om sommeren kan det fort bli høy luftfuktighet i områder som Savannah.

Delstatens største by, Virginia Beach, har en av verdens lengste badestrender, så her ligger alt til rette for en forfriskende vårdukkert i Atlanterhavet eller en avslappende ridetur langs strandkanten. Byen er ellers vennskapsby med Moss, og begge byer har søsterstatuene Norwegian Lady Statues.

Les også: Derfor virker det som tiden går saktere på reise

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Mai: Alaska

I 2011 hadde Alaska Railroad totalt 1 055 kilometer med spor hvorav 751 var hovedlinje og 304 var sidebaner, sidespor og skiftetomter. Foto: Beau Finley/Flickr

Målt i areal er Alaska USAs største delstat. Sytten av USAs tjue høyeste fjelltopper ligger her, blant annet Mt McKinley som med sine 6.194 meter er Nord-Amerikas høyeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Widar Jensen i Discover America anbefaler å reise til Alaska i mai. Både fordi alt er i ferd med å tine opp etter vinteren, men også for å være med på åpningen av Alaska Railroad.

– Dette er samtidig åpningen av Alaska som turistdestinasjon. Sesongen er fryktelig kort her, det er kun fra mai til september du egentlig kan gjøre ting. Juni, juli og august er høysesongen og så har du det de kaller skuldersesongen i mai og september hvor de åpner opp og stenger.

Toget bruker tolv timer fra Anchorage til Fairbanks. Det lengste stoppet er ved Denali der det står i en halvtime mens folk går av og på.

– Togturen fra Anchorage med Alaska Railroad er helt fantastisk. Den går hele året, men da er det mest som et tog som betjener befolkningen som bor langs linja. I sommersesongen er det et turisttog med to klasser og mange stopp underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik vil reiselivet se ut i 2017

(Saken fortsetter under)

Juni: California

Los Angeles er hjem for mer enn 4 millioner innbyggere, og det snakkes minst 220 forskjellige språk. Foto: High Rise/Flickr

Med beliggenhet i California-ørkenen, er Palm Springs en oase av glitter og glamour. Her søkte legender som Frank Sinatra, Marlene Dietrich, Bob Hope, Marilyn Monroe og Clark Gable ly fra rampelyset og paparazzienes blitzregn.

Ikoniske hoteller, basseng, cocktails og elegante utesteder er definitivt en del av et ekte opphold i Palm Springs, men det er mye mer å gjøre i denne vintage-byen. Du kan utforske de elegante og moderne boligene som har omfavnet ørken-miljøet med sine rene linjer, ta en tur til Indian Canyons i en Jeep, eller se et show på Palm Canyon Theatre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Widar Jensen vil også anbefale å fly til San Francisco, leie bil og kjøre langs Highway One med flere stopp underveis.

– Jeg ville tatt turen innom Carmel-By-the-Sea i Monterey County, Pismo Beach og Santa Barbara på vei ned til Los Angeles og Santa Monica, og så endt opp i San Diego. Det er en kjempetur som du fort kan bruke både en og to uker på hvis du tar det med ro og nyter stoppestedene underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er de amerikanske presidentenes favoritthoteller

(Saken fortsetter under)

Juli: Washington

Mange skandinaviske immigranter er bosatt i Seattle, spesielt i bydelen Ballard som ligger nord for sentrum. Her ligger også Nordic Heritage Museum, som påberoper seg å være det eneste museet i USA viet skandinavisk immigrasjonshistorie. Foto: dannymac15_1999/Flickr

Elisabeth Stai i Nordmanns-Reiser er rask til å trekke frem Olympic nasjonalpark som et sted du bør besøke når du tar flyet til delstaten Washington i juli. Den er en nasjonalpark, et biosfærereservat og et verdensarvområde på halvøya Olympic.

De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er uberørt natur i tre svært ulike biotoper: Stillehavskysten, Olympic Mountains og den tempererte regnskogen.

– På en klar dag kan du se vulkanen Mount Rainier fra Seattle, forklarer Stai. Hun vil også anbefale Washington for vinelskere.

– Vin fra Washington er up and coming, både rød og hvit. Seattle har ellers et kjempeflott marked, Pike Place Market, der det er mye liv og røre. Markedet er veldig dominert av fisk og blomster, i tillegg til mange fine restauranter. Sånn sett veldig annerledes fra markedene i for eksempel London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik finner du de beste reiseforsikringene

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

August: Texas

I juli er disse strendene på South Padre Island fulle av amerikanere som kommer for å slappe av med familien. Tar du turen hit i august, kan situasjonen på stranden være en helt annen. Foto: Todd Carr/Flickr

I august ville Widar Jensen reist til Texas og igjen tatt leiebilen fatt.

– Texas’ motto som stat er «It's like a whole other country», og Texas har alt: Kjempestore byer, Dallas Fort Worth og de store bysentrene og bykjernene, forteller Jensen.

– Samtidig kan du reise til San Antonio og gå elvevandring og besøke The Alamo. Du kan dra ned til kysten til South Padre-stranden der du kan bade, kjøre på stranda og nyte dagene. Deretter vil jeg anbefale å dra ned til grensen mot Mexico og for den saks skyld kjøre over grensen for å se en helt annen kultur.

Foreløpig er det ingen ting som tyder på at Donald Trump faktisk tenker å sette opp en mur mot Mexico. Det er riktignok enklere å kjøre inn i Mexico enn å komme tilbake igjen. Men så lenge du har alle papirer i orden, er det ikke noe problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her får du USAs beste burger

(Saken fortsetter under)

September: Minnesota

6. oktober ble eiendommen til den avdøde artisten Prince, Paisley Park i Chanhassen, åpnet for offentligheten. Her tilbys det omvisninger for fans fra hele verden. Foto: Paisley Park/NPG Records via AP)

I den amerikanske Midtvesten finner vi delstaten Minnesota der det tidvis kan være tett mellom amerikanere med norske røtter.

– Her elsker de nordmenn for alt vi er verdt og det er mye norsk både i nord og sør. De har universitet som er norsk, norsk kirke, institusjoner og norske butikker, forteller Stai.

Minnesota er mye flatere enn mange andre delstater, og jordbruket står svært sentralt. Delstaten strekker seg inn i horisonten i sør, mens den i nord er mer variert med fjell og sjøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan gjerne kombinere med statene som ligger rundt for å få en solid Midtvesten-opplevelse. Du merker ikke når du krysser grensene og du klarer deg fint med en uke hvis du bare vil reise rundt og se. Men det avhenger naturligvis av hva du vil se, understreker Stai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Graceland kan bli langt mer kommersielt

(Saken fortsetter under)

Oktober: Massachusetts

Boston er en av de eldste byene i USA, og ligger i regionen New England hvor de første pilgrimmene fra Europa slo seg ned. Foto: Massachusetts Office of Travel & Tourism

Boston omtales ofte som et mini-New York som altfor få nordmenn vet om og/eller benytter seg av.

– Den er en av mine favorittbyer når det kommer til USA og et reisemål som fortjener mye mer oppmerksomhet, forteller Widar Jensen i Discover America.

Ettersom den er en av byene med rikest og høyest utdannede innbyggere, er Boston en sofistikert by for den som vil spise, lese, drikke eller snakke med lokalbefolkningen. Eller shoppe for den saks skyld.

– Som by er Boston utrolig- Du kan gå over alt, den har fantastiske restauranter, spennende historier fra revolusjonen, Boston Tea Party og mye mer. Boston er en av de eldste byene i USA og er utrolig godt tatt vare på. Det er rett og slett en veldig kul by som flere burde oppleve, lyder oppfordringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har bygget Noahs Ark i bibelske proposjoner i USA

(Saken fortsetter under)

November: Florida

Fort Lauderdale er med sine sandstrender og cruiseskiphavner et populært turistmål. Gjennomsnittlig temperatur gjennom året er 24,2 °C og byen har ca. 3 000 soltimer i gjennomsnitt per år. Foto: Daniel Dudek/Flickr

I årets nest siste måned ville Widar Jensen reist til Miami i Florida - ruslet litt på South Beach eller inn i den kubanske bydelen, drukket en kaffe og sett på livet.

– Du har også kort vei til South Lauderdale og to av Floridas største shoppingsentre ligger mellom Miami og Fort Lauderdale, blant annet Sawgrass Mills som er verdens største outlet. Hvis du skal gå gjennom alle butikkene så tror jeg du må være der i tre dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kysten av byen Crystal River finnes den største bestanden av amerikamanater , også kjent som sjøkuer. Sjøkuene er kjent som havets snille giganter og utgjør ingen fare for folk, selv om de kan veie over 500 kilo. Det finnes en rekke guidede turer som gir deg muligheten til å svømme med dyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stadig flere tilbringer juleferien i utlandet

(Saken fortsetter under)

Desember: Louisiana

New Orleans er kjent for sin løsslupne atmosfære, rike kulturliv og særegne mattradisjoner. Her fra Bourbon Street. Foto: Lars Plougmann/Flickr

Det gamle året er på vei ut, og mens mange reiser til storbyer som New York, vil June Arlen Eggesbø Lundeby i USA Spesialisten anbefale deg Louisiana.

– Louisiana er perfekt for juleaktiviteter. For eksempel kan du bli med på julecruise på Mississippi-elven. Det arrangeres julearrangementer og tilstelninger av ulike slag på plantasjene, og delstaten er fantastisk når det kommer til bedre måltider. Sentralt står blant annet sjømat og sterkt krydrede retter.

Historisk sett har Louisiana vært det mest multikulturelle området i USA, og har både vært fransk og spansk før den ble amerikansk.

New Orleans er en populær turistdestinasjon, mye takket være dens løsslupne atmosfære, rike kulturliv og særegne mattradisjoner. Så hvorfor ikke ønske det nye året velkommen til livlige toner fra byens utallige jazz-scener, oppfordrer Eggesbø Lundeby.

Les også:

Toronto for livsnytere

Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

Her synger veien for deg mens du kjører

Dette er ekte reiselyst – solgte ALT for å se verden