Meny

Hit kan du søke ly for kulden uten å risikere jetlag

For mange kan jetlag være et slitsomt biprodukt av å reise langt. Men det finnes flere fjerntliggende himmelstrøk der du kan varme opp batteriene dine uten å bli døgnvill.

Tips mot jetlag:

  • Flyr du vestover, legg deg senere og stå opp senere. Motsatt østover.
  • Still klokka etter lokal tid idet du går inn på flyet.
  • Få deg en god natts søvn når du ankommer.
  • Drikk vann under reisen for å opprettholde væskebalansen.
  • Alkohol kan hjelpe deg til å sove på turen, men det er dumt i det lange løp.

Kilde: British Airways

De som har reist over ulike tidssoner for å komme til fjerne feriemål, kjenner til følelsen av å være døgnvill. Mange får de første feriedagene ødelagt av innsovningsvansker og urolig søvn, tretthet på dagtid, nedsatt prestasjonsnivå og mageproblemer.

Men du trenger ikke risikere å få kroppen satt ut av synk bare fordi du vil ha godt med varme i vinter. I vinterhalvåret stilles den norske klokka etter det som heter Sentraleuropeisk tid eller Central European Time (CMT), og du kan velge mellom en rekke varme reisemål med samme klokkeslett eller inntil to timer pluss eller minus.

Samme tid

Fra sin sentrale plassering midt i Middelhavet, kan Malta friste tilreisende med rik kultur, spennende historie og deilig sol. Engelsk er et av de offisielle språkene på øya, og du kan velge mellom et rikt utvalg av katedraler og ridderborger, katakomber og megalittiske templer, kirker og middelalderarkitektur.

Utenfor kysten ligger noen av Middelhavets beste dykkeplasser, fylt med vrak og vakre koraller. I desember og januar ligger grademåleren på rundt femten plussgrader, men selv om været kanskje ikke er like bakerovnsvarmt som det er andre deler av året, så er det likevel mer enn godt nok for oss nordmenn.

Les også: Verdens 10 beste strender er kåret

(Saken fortsetter under)

MALTA: Dykking ved vraket av MV Karwela utenfor øya Gozo. Kysten rundt Malta er rik på både vrak og dyreliv. Foto: Malcolm Browne

En time pluss

Når det er vinter i Norge er det sommer i Sør-Afrika, og til tross for den lange reisen er det kun en times forskjell vinterstid. Naturen her er i likhet med resten av landet svært variert. Her finner du grønne fjellområder, lange flate sletter og en lang kyststrekning. Nord i landet kan du besøke en rekke nasjonalparker og oppleve elefanter, neshorn, afrikanske bøfler, leoparder og løver på nært hold

Sør-Afrika kan ellers by på vingårder, fantastisk mat til hyggelige priser, du kan dra på hvalsafari og oppleve hvithai på nært hold fra innsiden av haibur. I Cape Town kan du besøke Robben Island, fengselsøya der blant annet Nelson Mandela satt fengslet i mange år.

Les også: Så lenge holder en åpnet vinflaske

(Saken fortsetter under)

SØR-AFRIKA: Handelsboikotten av landet under apartheidregimet, medførte at sørafrikansk vin kun ble solgt i mindre kvanta utenfor landet. Nå er sørafrikansk vin i ferd med å gjenerobre sin tidligere status. Foto: Colourbox.com

Botswana er alle safarireisendes drøm og det grønne og frodige Okavangodeltaet er hjem for et rikt dyre- og fugleliv. Okavangodeltaet fikk en velfortjent plass på UNESCOs naturarvliste i 2015, og Afrika-glade turoperatørene står nærmest i kø for å ta deg med til landet som i år feirer 50 års jubileum.
En spesiell og fin opplevelse er å reise til Kalahariørkenen når dyrene er på vandring mot bedre beite fra november til april. Nord i landet ligger Tsodilo Hills som rommer noen av verdens mest betydningsfulle hulemalerier – over 4.500 tegninger som er opptil 20.000 år gamle.

(Saken fortsetter under)

BOTSWANA: En reise til Botswana byr på store kontraster og gjør en safaritur til en ekstraordinær opplevelse. Foto: Sean Murphy/Flickr

Det solsikre været og de fine strendene gjør at mange reiser til Middelhavet for å nyte ferien, og Hellas har ry på seg for å ha Europas fineste strender . Blant de greske øyer som har høstet mang en nordmanns gunst, er Zakynthos , Rhodos, Skopelos , Skiathos , Lefkas, Paleochora og Korfu.

Tidligere i år anbefalte Lonely Planets reiseeksperter å ta turen til Peloponnes. Peloponnes har kommet litt i skyggen av andre fantastiske greske reisemål, men her kan man få med seg legendariske steder som Olympia, Mykene og Mystras.

Les også: Bahamas har rosa strender

(Saken fortsetter under)

HELLAS: Olympia er en helligdom i antikkens Hellas i Elis, vest på Peloponnes, kjent for å være lokaliseringen der de olympiske leker ble arrangert i klassisk tid. Foto: Ronny Siegel/Flickr

En time minus

Marokko blir av Magasinet Reiselyst omtalt som eksotisk og tilgjengelig, eksklusivt og rimelig.

– Monumentale fjell, gylne strender. Kaotiske marked, øde ørken. Marokko er enkelt forklart komplekst og innholdsrikt, spekket med historie, severdigheter og opplevelser fra nord til sør, skriver Runar Larsen.

Gamlebyen i Marrakech står på Unescos verdensarvsliste, og er kjent som et av kontinentets travleste torg. Gamlebyen byr ellers på severdigheter og skatter fra en helt annen tid som er vel verdt et besøk.

(Saken fortsetter under)

MAROKKO: Landet har middelhavsklima som blir mer ekstremt i de indre regionene hvor fjellene ligger. Marokko er det fjerde mest befolkede arabiske landet etter Egypt, Sudan og Algerie. Foto: Colourbox.com

Spanske Kanariøyene ligger utenfor Afrikas nordvestlige kyst og tiltrekker seg ferierende nordmenn i store flokker. Rundt 500.000 av oss reiser årlig til øygruppen som består av Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura og El Hierro, samt flere mindre øyer.

Kanariøyene har et mildt klima og begrenset nedbørsmengde. Svalest er det i vintermånedene desember, januar og februar, med en dagtemperatur på rundt 20 grader og nattemperatur som sjelden kryper under 15 grader. Temperaturen i vannet ligger på 18-23 grader hele året.

(Saken fortsetter under)

KANARIØYENE: Når det kommer til nordmenn og charterjul, er Kanariøyene det mest populære reisemålet. Foto: Johnér Bildbyrå / NTB scanpix

Gambia er den minste staten på det afrikanske kontinentet. Kysten i området rundt hovedstaden Banjul har en stabil temperatur på rundt 30 grader hele året. Vinteren er høysesong, da er gjerne lufttemperaturen litt lavere og det er nesten ikke nedbør.

Stadig flere turister, også fra Norge, lar seg lokke hit av flere kilometer lange strender med finkornet sand. På aktivitetssiden kan du blandt annet drive med sykling, dypvannsfiske og fuglekikking. Det finnes dessuten en 18-hulls golfbane i Fajara, og her kan du spille uten green card.

Les også: Afrikas ni flotteste strandparadis

(Saken fortsetter under)

GAMBIA: De lange gyllengule strendene kalles ofte for Gambias gull og strekker seg praktisk talt langs hele kysten. Foto: Tjeerd Wiersma/Flickr

To timer pluss

Dyrelivet og naturen er for mange hovedgrunnen til å besøke den afrikanske øyrepublikken Madagaskar. Flere safarioperatører tilbyr reise med utflukt til Andasibe nasjonalpark, der du blant annet kan opplev over 900 arter orkidé, fjorten lemurarter, 108 fuglearter og 51 reptiler, deriblant fargerike kameleoner og treboaslange.

Anakao er kjent for glimrende dykkeforhold, mens strandløvene kan sette kurs mot nordlige Ifaty. Parc National de l'Isalo kan by på spennende og utfordrende trekkingturer, med vakre fossefall og dype juv.

(Saken fortsetter under)

MADAGASKAR: Republikken Madagaskar er en afrikansk øyrepublikk i Det indiske hav og verdens fjerde største øy. Foto: Sandy Marie/Flickr

Kenya er nok et alternativ for den som ønsker seg til eksotisk reisemål med store mengder sol og varme. Selve flyreisen er omtrent like lang som til Thailand, likevel er det kun to timer forskjell på klokka mellom Kenya og Norge.

Mange forbinder landets natur med det rike dyrelivet , men Kenya kan også friste med flotte strender der mulighetene er overhengende gode for bading, fisking og surfing. Dagtemperaturen ligger på 25-30 grader året rundt; en sjelden gang iblant sniker den seg opp til 35.

(Saken fortsetter under)

KENYA: Titt-tei! Tett på naturen i Giraffe Manor, utenfor den kenyanske hovedstaden Nairobi.Foto: Giraffe Manor

Zanzibar er en tropisk paradisøy og en autonom del av Tanzania i Øst-Afrika, kjent for hvite sandstrender og fordums historie som sentrum for verdens krydderhandel. Zanzibar er en helårsdestinasjon med gjennomsnittlig syv til åtte soltimer om dagen. Temperaturer ligger på mellom 24–28 varmegrader hele året rundt.

Den gamle bydelen Steinbyen i hovedstaden Zanzibar Town byr på et sjarmerende virvar av trange smug, basarer og steinhus. Bydelen står på UNESCOs verdensarvliste og for Queen-fans kan det jo være verdt å notere seg at Freddie Mercury kom til verden her i 1946. Den gang het han Farrokh Bulsara.

Les også: Her kan du ankomme hotellet på ekte James Bond-vis

(Saken fortsetter under)

ZANZIBAR: De usedvanlig hvite strendene strekker seg kilometervis av gårde langs nord og østsiden av øya. Foto: Thinkstock

To timer minus

Med 350 soldager i året og uendelige strender, kan Kapp Verde være verdt å vurdere for din neste solskinnstur. Kapp Verde ligger utenfor Vest-Afrika og et par timer sør for Kanariøyene, og beskrives gjerne som en fargerik miks av Afrika, Brasil og Europa.

Her kan du ta deilige bad i havet og lange spaserturer langs strandkanten, og med gjennomsnittstemperatur på rundt 23 grader skulle det ikke være vanskelig å komme inn i feriestemning. Øygruppen er perfekt for deg som har bankende hjerte for friluftsliv, naturen varierer fra øy til øy og befolkningen er viden kjent for sin vennlighet og gjestfrihet.

KAPP VERDE: Boa Vista er en flat ørkenøy i øygruppen Barlavento i Kapp Verde, og er også den østligste. Foto: Neil/Flickr

Les også:

Hit vil vi reise i sommerferien 2018

Hvordan skal vi få nordmenn til å reise mer i Norge?

5 ting som gjør reisen mye bedre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren
Siste nytt
00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02NorgeKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren
Populært