Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Det antas at Vilnius, på samme måte som så mange andre byer, har fått sitt navn etter elva hvis bredder byen er lagt ved, i dette tilfellet Vilnia. Foto: Roger Grosvold
Det antas at Vilnius, på samme måte som så mange andre byer, har fått sitt navn etter elva hvis bredder byen er lagt ved, i dette tilfellet Vilnia. Foto: Roger Grosvold

I løpet av et par tiår har Vilnius gått fra å være en grå og trist østblokkby med høy kriminalitet, til å bli en hovedstad med yrende folkeliv og korte gangavstander.

LITAUEN

Nasjonaldag: 16. februar

Styreform: Republikk

Valuta: Euro

Tidssone: +1 time

Offisielt språk: Litauisk

Nasjonal telefonkode: + 370

_________________________________________

VILNIUS

Turistkontor: Ligger i Vilniuas gatvé 22 og på venstre side av Rådhuset i Didzioji gatve 31. Sistnevnte er åpent daglig hele året.

Trådløst nettverk: Svært sterkt, som oftest gratis tilgang på de fleste kafeer, restauranter og hoteller

Åpningstider restauranter: Vanligvis daglig 11-24

Kredittkort: De fleste hoteller, restauranter og butikker aksepterer internasjonale kredittkort. Mange taxiselskaper tar kun kontanter.

Engelskkunnskaper: Generelt gode

VILNIUS, LITAUEN (ABC Nyheter): Litauens hovedstad har gjennomgått en enorm forvandling siden Sovjetunionen anerkjente landet som selvstendig stat i august 1991. Dagens Vilnius blir ofte sammenliknet med Europeiske hovedsteder som København og Paris, og stadig flere nordmenn velger å legge weekend-reisen til Oslos søsterby.

Like utenfor byen kan du blant annet besøke gamle slott, spa-sentere og nyte vakker natur. Mange reiser dessuten til Vilnius for å få tannpleie til langt lavere pris enn her hjemme. Vilnius i seg selv er like gjestmild uansett tid på året, men det kan være verdt å notere seg at årstidene er de samme som her hjemme.

Les også: Som et luftig sug i magen

Slik kommer du gratis inn

Vilnius City Card er et kort som er perfekt beregnet på turister som ønsker å bli godt kjent med byen. Kortet kommer i tre utgaver:

  • 24 timer med offentlig transport inkludert
  • 24 timer uten offentlig transport inkludert
  • 72 timer med transport inkludert

Samtlige kort gir deg gratis inngang til de fleste severdigheter, du kan delta på ekskursjoner og du får rabatter i en rekke utvalgte butikker. Men det er viktig at du alltid har med deg brosjyren som følger med kortet, uten den er det verdiløst.

I brosjyren finner du full oversikt over blant annet hvilke severdigheter du får gratis inngang til. Disse inkluderer alt fra museum for leketøy til imponerende kirkebygg, Gediminas-tårnet , Nasjonalkunstmuseet og den botaniske hage.

Les også: I «Englenes republikk» er grunnloven oversatt til norsk

(Saken fortsetter under)

Vilnius kan friste med en rekke kulturtilbud, blant annet Lithuanian Nathional Drama Theatre. Foto: Roger Grosvold

Sightseeing for enhver preferanse

Turistinformasjonen i Vilnius arrangerer selv daglige omvisninger, der de med engelskspråklig guide starter klokken 11.00 mandag, onsdag og fredag hver uke. Men det er flere måter å oppleve turen på i selskap med en kunnskapsrik guide som turleder.

Super Segway tilbyr omvisninger og utflukter med segway, Velotkas og Velo-City Vilnius både leier ut sykler og tilbyr omvisning via sykkelsetet, mens Vilnius City Tour stiller med den klassiske bussen. Du kan også oppleve hovedstaden via vannveien, enten ved hjelp av kano , gondol eller regulær båttur.

Dersom du har skaffet deg et Vilnius City Card, vil du enten få avslag eller slippe å betale helt og holdent hos nevnte selskaper. Men det er verdt å nevne at det finnes et gratis og meget anbefalt alternativ:

Vilnius Walking Tours har ulike tematurer som alle foregår utelukkende på engelsk og varer mellom to og tre timer. Selv om dette er et gratis tilbud, tilsier normal folkeskikk at du gir noen euro og applaus til den lokale guiden når omvisningen er avsluttet.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under)

Den massive St. Bernard (bak) og den strålende St. Anne (foran) er bare to av byens mange kirker. Det sies at Napoleon falt pladask for St. Annes skjønnhet og ønsket å ta den med seg hjem til Frankrike. Foto: Roger Grosvold

På UNESCOs kulturarvliste

Et besøk i Vilnius er utenkelig uten å bruke noe av tiden din i gamlebyen. Vilnius blir ofte kalt barokkbyen, men arkitektoniske stiler som gotisk, renessanse og nyklassisk er sterkt representert. Gatene og bygningene er særdeles godt bevart og byen rommer mer enn 40 kirker.

Gamlebyen i Vilnius er en av største bevarte middelalderske gamle byer i Europa og omfatter 74 kvartaler med 70 gater og smug med 1.487 nummererte bygninger. Samlet areal er på 1.497.000 kvadratmeter, og siden 1994 har den ligget trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste.

Overnattingsmulighetene i gamlebyen er mange og finnes i alle prisklasser. De fleste museer, severdigheter og høydepunkter ligger innenfor relativt kort gangavstand og utover kvelden kan du velge mellom et utall restauranter og utesteder der stemningen er upåklagelig.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

Tårnutsikt og jødisk ghetto

For deg som liker å besøke museum, severdigheter og historiske bygninger, er Vilnius nærmest som en gullgruve. Katedralplassen, med St. Stanislaus og St. Ladislas katedralbasilika, er et naturlig startpunkt der det meste er innenfor kort gåavstand.

Gediminas-tårnet kan tydelig ses der det står på toppen av bakketopp. Ved tårnet finner du en utstilling av ulike våpen, samt modeller av byen slik den så ut i tidligere tider. En kabelbane tar deg opp til tårnet der du kan få flott utsikt til byen.

(Saken fortsetter under)

Siden Litauens selvstendighet ble anerkjent av Sovjetunionen i august 1991 har Vilnius både blitt langt mer moderne og blitt en bedre by å bo i. Foto: Chad Kainz/Flickr

Gedimino prospektas er en av Vilnius’ hovedgater og binder sammen katedralplassen, gamlebyen og parlamentshuset. Rådhusplassen er et viktig møtested for innbyggerne og er omgitt av butikker, koselige kaféer og gallerier. På venstre side av Rådhuset finner du det ene kontoret til Turistinformasjonen.

Stikliu gate og de omkringliggende smale gatene utgjør en viktig bydel i Vilnius. Under Andre verdenskrig ble dette området omgjort til jødisk ghetto. Tar du turen til det tidligere KGB-hovedkvarteret, kan du få vite mer om ofrene for folkemordet og blant annet besøke et rom der dødsdommer ble gjennomført.

Les også: Kan endre vårt syn på Norge og 2. verdenskrig

Roterende TV-tårn med tragisk historie

Med sine 326, 5 meter er TV-tårnet i utkanten av bykjernen et av Øst-Europas høyeste bygninger. Men det var hendelsene i forbindelse med frigjøringskampen i 1991 som sikret det en plass i historiebøkene. Sovjetiske stridsvogner omringet tårnet, men tusenvis av litauere blokkerte veien og 14 ubevæpnede sivile ble drept.

(Saken fortsetter under)

I 1991 ble TV-tårnet omringet og angrep av sovjetiske stridsvogner. Tusenvis av litauere blokkerte veien for stridsvognene, hvilket resulterte i at 14 ubevæpnede sivile ble drept og hundrevis skadet. Foto: Roger Grosvold

Et halvt år senere anerkjente Sovjet Litauen som selvstendig stat, og i dag kan du besøke et lite museum i bunnen av tårnet der bilder fra de dramatiske dagene er utstilt. En heis frakter deg nitten etasjer opp til toppen av tårnet i løpet av knappe 45 sekunder.

Der oppe får du 360 graders panoramautsikt. Det roterende observasjonsdekket inneholder en restaurant der det kan lønne seg å booke bord på forhånd dersom du vil kombinere besøket med et måltid og en iskald lokalprodusert øl.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Lev livet - spis og drikk godt

Uten mat og drikker duger den reisende ikke, og Vilnius frister med en innholdsrik meny av restauranter, spisesteder og kaféer. Her finner du alt fra tradisjonell litauisk husmannskost, fransk og italiensk, spanske tapas og regionale klassikere. I tillegg legger Litauen sin ære i å brygge velsmakende øl for tørste struper.

Lauro Lapas er en trendy plass der internasjonale retter serveres med litauisk twist. Restorianas Neringa er sovjetisk-inspirert i stilen og skal visstnok servere byens beste potetlefser, mens fortauskafeen Tores kan friste med utsikt over gamlebyen.

Bistro 18 er en familieeid, irsk/litauisk restaurant og fast gjenganger på lister over anbefalte spisesteder. Stemningen er koselig og avslappet, og maten er virkelig manna for smaksløkene. Senoji Trobele serverer tradisjonelle litauiske retter og lokalprodusert øl, mens Vegafe kjører kjøttfritt. Klientellet er stort og lojalt, og det er påbudt for gjestene hos sistnevnte å ta av seg skoene.

Les Bjørns reisetips: Museet som er en reise verdt

(Saken fortsetter under)

Serveringsstedene ligger tett i gamlebyen, og du trenger ikke gå langt nær sagt uansett hvor i byen du befinner deg når sulten og/eller tørsten setter inn. Foto: Roger Grosvold

Shopping i Vilnius

Ikke overraskende er prisene generelt en del lavere i Vilnius enn de er i Norge, men utvalget i butikkene er ikke nødvendigvis så mye annerledes. I området rundt Rådhuset finner du designbutikker som fører merker som Dior, Armani og Stella McCarthy.

Ti minutter i taxi fra Vilnius sentrum ligger Akropolis, landets største kjøpesenter. Senterets 110.000 kvadratmeter er blant annet fordelt på over 100 butikker, åtte kinosaler og en ishockeybane.

Vilnius kan også lokke med en rekke butikker som spesialiserer seg på to av landets mest kjente eksportartikler – rav og lin. Og om du kunne kjørt røntgen på nordmenns kofferter etter endt hjemkomst fra Vilnius, er det stor sannsynlighet for å finne rav og lin, i tillegg til gjenstander og figurer i glass og keramikk.

Les også: Våryre kvinner om folk, mat, jazz og flamenco i Madrid

Personvernpolicy