Smaken av Skåne

– Livet mitt ble snudd helt på hodet

VINBONDE: En liten 50-årskrise førte til at Håkan Hansson startet med produksjonen av vin. Rondo-druen er spesielt godt egnet i nordlige områder, forteller han.
VINBONDE: En liten 50-årskrise førte til at Håkan Hansson startet med produksjonen av vin. Rondo-druen er spesielt godt egnet i nordlige områder, forteller han.

Den globale oppvarmingen er i ferd med å gjøre Skåne til det nye vinlandet. Det passer som hånd i hanske for Sveriges – og Skandinavias – «kjøkkenhage».

Turistinformasjon

Malmøfestivalen arrangeres hver sommer i august, i år mellom 15. og 22. Kortreist mat med innslag fra lokale matprodusenter – det såkalte Street Food Corner-delen – er et viktig element i festivalen. Her får du også servert mat fra andre verdensdeler.

www.malmofestivalen.se , www.familjenhelsingborg.se , www.malmocity.se , www.angavallen.se , www.hallakra.com

Slik kommer du dit

Du kan ta toget til Malmø, fly til København eller kjøre. Skal du reise rundt i området er bil det enkleste.

www.nsb.no , www.sas.no , www.norwegian.no

Sov godt

Vi bodde fint på Comfort Hotel Malmö. På den økologiske gården Ängavallen mellom Malmø og Trelleborg både spiser og sover du usedvanlig godt. I Helsingborg er Elite Hotel Marina Hotel midt i sentrum et utmerket alternativ. I Mølle noen mil fra Helsingborg ligger det elegante badehotellet Grand Hôtel Mölle, kjent for sin flotte beliggenhet, gode restaurant og afternoon tea på søndagene.

www.nordicchoicehotels.se , www.angavallen.se , www.elite.se , www.grand-molle.se

SKÅNE, SVERIGE (ABC NYHETER): Håkan Hansson går lett krumbøyd langs raden av drueranker. Timer på huk mellom vinstokkene har satt sine spor, men han klager ikke. Han er der han vil være, i et åkerlandskap som inntil nylig var ganske fremmed på skandinavisk jord.

– Jeg havnet i slags 50-årskrise, innrømmer 65-åringen.

Han dro hjem, som innebar å flytte fra et hektisk storbyliv som finansmann til en mer avslappet tilværelse på familiens gård i Skåne. Trodde han.

– Livet mitt ble snudd helt på hodet, sier han med et smil.

Tilværelsen skulle nemlig bli alt annet enn avslappet. Det har Håkan aldri angret på.

Les også: Vinlandet knapt en nordmann besøker

Klimaet avgjør

Ser du på kartet stikker Skåne så langt sør på den skandinaviske halvøya at fylket nesten berører det kontinentale Europa. Der har vinmarkene krøpet stadig lengre nordover.

– Og nå har de kommet hit, sier Håkan med et smil som forteller at han allerede har begynt dagen med litt smaking.

Hällåkre Vingård – som ligger midt inne i bondelandet mellom Malmö og Ystad – er del av en internasjonal trend. Med stadig høyere snittemperaturer har entusiastene avlet frem nye druetyper, spesielt tilpasset det nordiske klimaet.

– Jeg plantet de første rondo-stokkene i 2003, etter en modell fra Danmark, forklarer Håkan.

Rondo-druen ble i sin tid utviklet i Frankfurt, og er tilpasset nord-europeiske forhold. Håkan er nå blant fem-seks vinbønder i Skåne som satser kommersielt, men produksjonen er fortsatt beskjeden og lite regningssvarende. Men det kommer, forsikrer Håkan meg om.

– Yngre krefter er på vei inn, vinbøndene sør i Europa bør passe seg. Klimaendringene går vår vei.

Selv har han store vekstplaner. Etter litt mat (han tar imot stadig flere grupper som er nysgjerrige på hva han holder på med, og serveringen har blitt en fin, liten bigeskjeft) vandrer vi rundt på vinmarkene. I dag produserer de 10 000 liter, men det tallet skal minst fordobles. Systembolaget (det svenske Polet) har tatt inn flere av vinene hans. Det er stor etterspørsel etter lokalt dyrkete viner som står til det populære skånske kjøkken.

– Jeg lever av kurs og konferanser og maten vi tilbereder for våre gjester. Det er hektisk, men det gjør også at jeg kan drive med dette, sier Håkan og peker ut området der nye vinstokker skal plantes.

Det blir neppe rolige tider med det første.

FIKA I DET FRI: Det hersker en lavmælt idyll hos Flickorna Lundgren like sørvest for kystlandsbyen Arild.
FIKA I DET FRI: Det hersker en lavmælt idyll hos Flickorna Lundgren like sørvest for kystlandsbyen Arild.

Les også: Drakk halvannen liter rødvin om dagen – ble 107 år

Den gode smak

Skånsk vin har ennå et stykke igjen før den kan stå godt nok til maten som serveres på Ängavallen, som ligger noe mil vest for Håkan, mot Falsterbo. På den imponerende gården med de frittgående dyrene dyrker Rolf Axel Nordström (72) selv alt som trengs i restauranten, som det eneste stedet i sitt slag i Europa.

– Selvdyrking er ikke et mål i seg selv, det er prinsippene mine som styrer, forsikrer Rolf Axel meg om.

Bonden er godt kjent i Sverige, er utnevnt til matambassadør for Skåne, og har for øvrig mottatt en rekke priser for sitt lange arbeide med økologisk jordbruk. Alt kyrne og sauene spiser dyrkes på gården. De skal i tillegg ha et godt liv før de havner på min og din tallerken.

– Etter Andre verdenskrig forandret dyreholdet seg. Det ble industrielt og profittbasert, som ikke er bra verken for dyrene eller kjøttet de gir oss, sier Rolf Axel med stor overbevisning.

Hos ham lever dyrene ute hele året («de kan gå innendørs om de vil»). Helt siden guttedagene som privilegert gutt i Malmø har Rolf Axel vært interessert i dyrehold, og kom på kant med familien da han bestemte seg for å drive med landbruk i stedet for å satse på jus eller økonomi som faren ønsket.

Etter at han kjøpte Ängavallen snakket ikke faren med ham på flere år. Det snudde til slutt, muligens fordi han innså hvilken suksess sønnen hadde skapt på bondegården med de frittgående dyrene, den lekre restauranten og de fine boenhetene.

– Alt som vokser sakte smaker bedre, mener Rolf Axel, og etter en dag rundt på gården, og en kveld i restauranten med noen av herlighetene på tallerkenen, er vi skjønt enige: Grønnsakene er søtere, kjøttet saftigere og mørere, og den hjemmelagete iskremen har mer smak enn vi er vant med fra super’n.

Når en sau breker ved leggetid, og en gris like etter hviner på jordene der solen gikk ned, er det med et ønske om at all maten vår heretter skal fremstilles på Rolf Axels vis.

Dessverre når hverdagen oss raskt igjen noen dager senere.

Les også: Nei, det er feil å hevde at øl og vin blir fin, mens vin og øl blir krøll

Skattkisten Malmø

Det gjorde den også for Hanna Petterson (35) og mannen i hennes liv, Mathieu Williams (31), selv om det var mer til det gode. Sammen driver de et mobilt gatekjøkken i sentrum av Malmø. Køen av forventningsfulle kunder er lang, og ingen av dem haster langt før de med en lykkelig mine kaster seg over maten.

– Det handler om de gode råvarene. Selv om det er hurtigmat skal den være skikkelig tilberedt, smake godt og være sunn, sier Hanna mellom slagene.

Dagen er ung, og det er ennå mange timer før arbeidsøkten er over. Det er sol, sommer og gatematfest midt i skånehovedstaden.

Hanna og Mathieu er to unge entreprenører som med sitt konsept «This Must Be The Place» (etter filmen og Talking Heads' låt av samme navn) følger en relativt ny trend i og rundt Malmø: Sunn mat laget og servert på hjul. Fenomenet med kvalitetsmat tilberedt i bevegelige, små kjøkkener kommer opprinnelig fra USA, og appellerer til unge, uavhengige kokkeentreprenører som vil være kreative på egne premisser.

– Vi slipper unna store banklån, og vi liker å være på farten, sier Mathieu, som understreker at friheten koster.

– Vi er jo på jobb nesten hele tiden.

Paret ønsker først og fremst å lage sunn mat, uten for mye fiksfakserier. De møtte hverandre i England, nærmere bestemt Liverpool. Selvsagt over grytene, på en bistro der de samme ideene de nå anvender på gatematen var toneangivende.

Under matfestivalen er Malmø en sann svir for alle som elsker mat. Særlig populær er gatematfesten, som ikke bare synliggjør mangfoldet i Skandinavias mest multikulturelle by, men også lokalmatprodusentene i regionen. De er det mange av, og de blir stadig flere.

Skåne er som en skattkiste for den som jakter på den store matopplevelsen.

Les også: Lønner det seg å handle dagligvarer i Sverige?

3 andre fenomenale matopplevelser

1. Ostedamen i Höganäs

«Sweet dreams are made of cheese», siterer Monica Oldsberg og er ikke redd for å tråkke Eurythmics litt på tærne. Den noe muntre omskrivningen av bandets klassiker er typisk Monica – mest kjent for sine 17 år som eier av Eide Strand Hotell, og det tidligere ekteskapet med Sveriges profilerte sportskommentator Ingvar Oldsberg. I ostebutikken hennes i Höganäs får du mer enn 160 slags oster, i tillegg til annet godt. Samt en prat med herlige Monica, som startet butikken etter et besøk på en ostegård i Frankrike.

­– Jeg fylte bilen med oster, og leide kjøleskap inntil jeg kunne starte butikk. Jeg var frelst, sier damen, som også arrangerer osteturer nettopp til Frankrike.

www.oldsbergsost.se

2. Höganäs magiske saluhall

I Höganäs Saluhall er det blitt laget saltglasert keramikk siden 1835, og fortsatt selges det lekkert kunsthåndverk i det tidligere verkstedet. Den store attraksjonen er likevel mathallen, der det selges alskens kortreist mat, men også eksklusive artikler fra utlandet. I restauranten i andre etasje tilberedes det i tillegg rustikk mat basert på lokale råvarer.

www.hoganassaluhall.se

3. Fika hos flickorna

I hagene rundt det klassiske skånehuset med stråtak dekkes det hver dag til kaffe og kaker. Hvis været tillater det, riktignok, og det er ofte. Flickorna Lundgren er en institusjon, selve bildet på det svenskene kaller «fika», som vi ikke har noe godt norsk ord på – annet en kanskje kaffeslabberas?

Det er noe veldig svensk over Flickorna Lundgren – litt Astrid Lindgren, litt Carl Larsson (kjent svensk nasjonalromantisk maler), litt «Änglagård». En herlig liten oase midt på den svenske landsbygda.

www.fl-lundgren.se

4. Livlig hos familien Ivarsson

Det er fullt kjør hos familien Ivarsson på seks utenfor den lille landsbyen Arild, som i tillegg til viner tilbereder de herligste retter i sin hyggelige restaurant. Et besøk på Arild Vingård er som å komme

www.arildsvingard.se

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt
Siste nytt
09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus