Smaken av Skåne– Livet mitt ble snudd helt på hodet

VINBONDE: En liten 50-årskrise førte til at Håkan Hansson startet med produksjonen av vin. Rondo-druen er spesielt godt egnet i nordlige områder, forteller han.
VINBONDE: En liten 50-årskrise førte til at Håkan Hansson startet med produksjonen av vin. Rondo-druen er spesielt godt egnet i nordlige områder, forteller han.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den globale oppvarmingen er i ferd med å gjøre Skåne til det nye vinlandet. Det passer som hånd i hanske for Sveriges – og Skandinavias – «kjøkkenhage».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistinformasjon

Malmøfestivalen arrangeres hver sommer i august, i år mellom 15. og 22. Kortreist mat med innslag fra lokale matprodusenter – det såkalte Street Food Corner-delen – er et viktig element i festivalen. Her får du også servert mat fra andre verdensdeler.

www.malmofestivalen.se , www.familjenhelsingborg.se , www.malmocity.se , www.angavallen.se , www.hallakra.com

Slik kommer du dit

Du kan ta toget til Malmø, fly til København eller kjøre. Skal du reise rundt i området er bil det enkleste.

www.nsb.no , www.sas.no , www.norwegian.no

Sov godt

Vi bodde fint på Comfort Hotel Malmö. På den økologiske gården Ängavallen mellom Malmø og Trelleborg både spiser og sover du usedvanlig godt. I Helsingborg er Elite Hotel Marina Hotel midt i sentrum et utmerket alternativ. I Mølle noen mil fra Helsingborg ligger det elegante badehotellet Grand Hôtel Mölle, kjent for sin flotte beliggenhet, gode restaurant og afternoon tea på søndagene.

www.nordicchoicehotels.se , www.angavallen.se , www.elite.se , www.grand-molle.se

SKÅNE, SVERIGE (ABC NYHETER): Håkan Hansson går lett krumbøyd langs raden av drueranker. Timer på huk mellom vinstokkene har satt sine spor, men han klager ikke. Han er der han vil være, i et åkerlandskap som inntil nylig var ganske fremmed på skandinavisk jord.

– Jeg havnet i slags 50-årskrise, innrømmer 65-åringen.

Han dro hjem, som innebar å flytte fra et hektisk storbyliv som finansmann til en mer avslappet tilværelse på familiens gård i Skåne. Trodde han.

– Livet mitt ble snudd helt på hodet, sier han med et smil.

Tilværelsen skulle nemlig bli alt annet enn avslappet. Det har Håkan aldri angret på.

Les også: Vinlandet knapt en nordmann besøker

Klimaet avgjør

Ser du på kartet stikker Skåne så langt sør på den skandinaviske halvøya at fylket nesten berører det kontinentale Europa. Der har vinmarkene krøpet stadig lengre nordover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og nå har de kommet hit, sier Håkan med et smil som forteller at han allerede har begynt dagen med litt smaking.

Hällåkre Vingård – som ligger midt inne i bondelandet mellom Malmö og Ystad – er del av en internasjonal trend. Med stadig høyere snittemperaturer har entusiastene avlet frem nye druetyper, spesielt tilpasset det nordiske klimaet.

– Jeg plantet de første rondo-stokkene i 2003, etter en modell fra Danmark, forklarer Håkan.

Rondo-druen ble i sin tid utviklet i Frankfurt, og er tilpasset nord-europeiske forhold. Håkan er nå blant fem-seks vinbønder i Skåne som satser kommersielt, men produksjonen er fortsatt beskjeden og lite regningssvarende. Men det kommer, forsikrer Håkan meg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Yngre krefter er på vei inn, vinbøndene sør i Europa bør passe seg. Klimaendringene går vår vei.

Selv har han store vekstplaner. Etter litt mat (han tar imot stadig flere grupper som er nysgjerrige på hva han holder på med, og serveringen har blitt en fin, liten bigeskjeft) vandrer vi rundt på vinmarkene. I dag produserer de 10 000 liter, men det tallet skal minst fordobles. Systembolaget (det svenske Polet) har tatt inn flere av vinene hans. Det er stor etterspørsel etter lokalt dyrkete viner som står til det populære skånske kjøkken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg lever av kurs og konferanser og maten vi tilbereder for våre gjester. Det er hektisk, men det gjør også at jeg kan drive med dette, sier Håkan og peker ut området der nye vinstokker skal plantes.

Det blir neppe rolige tider med det første.

FIKA I DET FRI: Det hersker en lavmælt idyll hos Flickorna Lundgren like sørvest for kystlandsbyen Arild.
FIKA I DET FRI: Det hersker en lavmælt idyll hos Flickorna Lundgren like sørvest for kystlandsbyen Arild.

Les også: Drakk halvannen liter rødvin om dagen – ble 107 år

Den gode smak

Skånsk vin har ennå et stykke igjen før den kan stå godt nok til maten som serveres på Ängavallen, som ligger noe mil vest for Håkan, mot Falsterbo. På den imponerende gården med de frittgående dyrene dyrker Rolf Axel Nordström (72) selv alt som trengs i restauranten, som det eneste stedet i sitt slag i Europa.

– Selvdyrking er ikke et mål i seg selv, det er prinsippene mine som styrer, forsikrer Rolf Axel meg om.

Bonden er godt kjent i Sverige, er utnevnt til matambassadør for Skåne, og har for øvrig mottatt en rekke priser for sitt lange arbeide med økologisk jordbruk. Alt kyrne og sauene spiser dyrkes på gården. De skal i tillegg ha et godt liv før de havner på min og din tallerken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter Andre verdenskrig forandret dyreholdet seg. Det ble industrielt og profittbasert, som ikke er bra verken for dyrene eller kjøttet de gir oss, sier Rolf Axel med stor overbevisning.

Hos ham lever dyrene ute hele året («de kan gå innendørs om de vil»). Helt siden guttedagene som privilegert gutt i Malmø har Rolf Axel vært interessert i dyrehold, og kom på kant med familien da han bestemte seg for å drive med landbruk i stedet for å satse på jus eller økonomi som faren ønsket.

Etter at han kjøpte Ängavallen snakket ikke faren med ham på flere år. Det snudde til slutt, muligens fordi han innså hvilken suksess sønnen hadde skapt på bondegården med de frittgående dyrene, den lekre restauranten og de fine boenhetene.

– Alt som vokser sakte smaker bedre, mener Rolf Axel, og etter en dag rundt på gården, og en kveld i restauranten med noen av herlighetene på tallerkenen, er vi skjønt enige: Grønnsakene er søtere, kjøttet saftigere og mørere, og den hjemmelagete iskremen har mer smak enn vi er vant med fra super’n.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en sau breker ved leggetid, og en gris like etter hviner på jordene der solen gikk ned, er det med et ønske om at all maten vår heretter skal fremstilles på Rolf Axels vis.

Dessverre når hverdagen oss raskt igjen noen dager senere.

Les også: Nei, det er feil å hevde at øl og vin blir fin, mens vin og øl blir krøll

Skattkisten Malmø

Det gjorde den også for Hanna Petterson (35) og mannen i hennes liv, Mathieu Williams (31), selv om det var mer til det gode. Sammen driver de et mobilt gatekjøkken i sentrum av Malmø. Køen av forventningsfulle kunder er lang, og ingen av dem haster langt før de med en lykkelig mine kaster seg over maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om de gode råvarene. Selv om det er hurtigmat skal den være skikkelig tilberedt, smake godt og være sunn, sier Hanna mellom slagene.

Dagen er ung, og det er ennå mange timer før arbeidsøkten er over. Det er sol, sommer og gatematfest midt i skånehovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanna og Mathieu er to unge entreprenører som med sitt konsept «This Must Be The Place» (etter filmen og Talking Heads' låt av samme navn) følger en relativt ny trend i og rundt Malmø: Sunn mat laget og servert på hjul. Fenomenet med kvalitetsmat tilberedt i bevegelige, små kjøkkener kommer opprinnelig fra USA, og appellerer til unge, uavhengige kokkeentreprenører som vil være kreative på egne premisser.

– Vi slipper unna store banklån, og vi liker å være på farten, sier Mathieu, som understreker at friheten koster.

– Vi er jo på jobb nesten hele tiden.

Paret ønsker først og fremst å lage sunn mat, uten for mye fiksfakserier. De møtte hverandre i England, nærmere bestemt Liverpool. Selvsagt over grytene, på en bistro der de samme ideene de nå anvender på gatematen var toneangivende.

Under matfestivalen er Malmø en sann svir for alle som elsker mat. Særlig populær er gatematfesten, som ikke bare synliggjør mangfoldet i Skandinavias mest multikulturelle by, men også lokalmatprodusentene i regionen. De er det mange av, og de blir stadig flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skåne er som en skattkiste for den som jakter på den store matopplevelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lønner det seg å handle dagligvarer i Sverige?

3 andre fenomenale matopplevelser

1. Ostedamen i Höganäs

«Sweet dreams are made of cheese», siterer Monica Oldsberg og er ikke redd for å tråkke Eurythmics litt på tærne. Den noe muntre omskrivningen av bandets klassiker er typisk Monica – mest kjent for sine 17 år som eier av Eide Strand Hotell, og det tidligere ekteskapet med Sveriges profilerte sportskommentator Ingvar Oldsberg. I ostebutikken hennes i Höganäs får du mer enn 160 slags oster, i tillegg til annet godt. Samt en prat med herlige Monica, som startet butikken etter et besøk på en ostegård i Frankrike.

­– Jeg fylte bilen med oster, og leide kjøleskap inntil jeg kunne starte butikk. Jeg var frelst, sier damen, som også arrangerer osteturer nettopp til Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

www.oldsbergsost.se

2. Höganäs magiske saluhall

I Höganäs Saluhall er det blitt laget saltglasert keramikk siden 1835, og fortsatt selges det lekkert kunsthåndverk i det tidligere verkstedet. Den store attraksjonen er likevel mathallen, der det selges alskens kortreist mat, men også eksklusive artikler fra utlandet. I restauranten i andre etasje tilberedes det i tillegg rustikk mat basert på lokale råvarer.

www.hoganassaluhall.se

3. Fika hos flickorna

I hagene rundt det klassiske skånehuset med stråtak dekkes det hver dag til kaffe og kaker. Hvis været tillater det, riktignok, og det er ofte. Flickorna Lundgren er en institusjon, selve bildet på det svenskene kaller «fika», som vi ikke har noe godt norsk ord på – annet en kanskje kaffeslabberas?

Det er noe veldig svensk over Flickorna Lundgren – litt Astrid Lindgren, litt Carl Larsson (kjent svensk nasjonalromantisk maler), litt «Änglagård». En herlig liten oase midt på den svenske landsbygda.

www.fl-lundgren.se

4. Livlig hos familien Ivarsson

Det er fullt kjør hos familien Ivarsson på seks utenfor den lille landsbyen Arild, som i tillegg til viner tilbereder de herligste retter i sin hyggelige restaurant. Et besøk på Arild Vingård er som å komme

www.arildsvingard.se