Alternativ ferie for katteelskere

Store mengder katter møter deg når du ankommer havnen på den japanske øya Aoshima, en av mange japanske «katteøyer». Foto: NITRONAT/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan kan friste med en rekke «katteøyer» der det er kattene som regjerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før 2007 var de mer enn 500 kaninene på Gressholmen i Oslofjorden et enormt trekkplaster for mange barnefamilier som valfartet til øya om sommeren med gulrøtter og salatblader i tursekken. Etter at Oslo kommune avlivet gnagerne av hensyn til den vernede floraen, er det mange som føler det ble en annerledes stemning på øya.

Japan har riktignok ingen kanin-øy slik som Gressholmen, til gjengjeld kan de by på flere øyer der katter utgjør den suverene majoritet og som i mange tilfeller er blitt rene mekka for tilreisende katteelskere fra hele verden. Her er noen av øyene som kan være verdt et besøk dersom hjertet ditt banker litt ekstra for katter.

Les også: Katt fikk stemmerett på New Zealand

Kadarashima

Mens hundene er gatas herskere i store deler av verden, har Japan en rekke øyer som de kaller «Nekojima», eller «Katteøy» på godt norsk. En av disse øyene er Kadarashima i Saga-prefekturet, der nærmeste havn for overfart til øya ligger i Yobuko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legenden forteller at for lenge siden vekket en hund vrede hos øyas guddom og arten ble fordrevet fra øya. Hvorvidt dette stemmer kan man jo alltids diskutere, men i dag finnes det ikke en eneste hund på hele øya og i deres fravær lever kattene det glade liv.

Les også: Det finnes en svensk landsby i Japan

Aoshima

Aoshima er i dag den mest kjente av Japans kattadominerte øyer. Kattene ble opprinnelig hentet til øya for å ta seg av museproblemene i fiskebåtene. Siden er de blitt flere og flere, og i fjor telte dyrene over 120 individer mens det til sammenlikning levde rundt 20 personer på øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aoshima ligger 30 minutter med ferge fra fastlandet. Nærmeste havn er Nagahama og det går ferge ut til øya kun to ganger om dagen. Det finnes verken hoteller eller butikker på øya, så tilreisende må nøye seg med en dagstur. Kun 34 turister får besøke øye hver dag ettersom fergen ikke har kapasitet til å frakte flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jente med én arm adopterte katt med tre bein

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se video fra Aoshima, der det bor mange flere katter enn mennesker

Genkaishima

Japanerne er kjent for å være glade i dyr, og katter virker å stå i en særstilling hos den gjengse japaner. Å gi mat til katter er forbundet med å skulle bringe rikdom og lykke, og de øy-boende kattene overlever i stor grad på maten som de mange tilreisende bringer med seg.

I Fukuoka-prefekturet, nærmere bestemt Fukuoka by, ligger Hakata havn der du kan ta ferge ut til Genkaishima. Tidligere var dette hjemmet til Japans største øy-baserte kattebestand, men et jordskjelv i 2005 sørget for at et stort antall katter mistet samtlige av sine ni liv. Nå meldes det om at det pelskledde samfunnet er på vei opp igjen.

Les også: På opplevelsetur i Tokyo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enoshima

Dersom du skulle befinne deg i Tokyo, er det kortest avstand til Enoshima i Katase-prefekturet, sør for landets hovedstad. Fra togstasjonen Katase Enoshima kan du gå via en bro over til øya som er et populært reisemål for japanere som ønsker å slappe av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1980 har antallet katter økt som følge av at mange etterlot kattene sine der. Hvis du vil ta pus i nærmere øyensyn så kan du finne en stor del av dem i området rundt Okutsu Miya-helligdommen som ligger nordvest på øya.

Les også: Sleip katt stakk av med naboens cannabis

(Saken fortsetter under)

Enoshima. Foto: yoshiaki tani/Flickr
Enoshima. Foto: yoshiaki tani/Flickr

Okishima

Lake Biwa i Shiga-prefekturet er ansett som verdens tredje eldste sjø i verden, og midt ute på sjøen flyter Okishima der lokalbefolkningen på 350 foretrekker å reise til fots eller på sykkel.

Ettersom biltrafikken er laber, lever øyas katter et trygt liv og har over tid formert seg i stort antall. Det er også antatt at kattene her er unike sammenliknet med andre katter rundt om i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reisebyråer dropper elefantridning

Muzukijima

Mens de fleste av Japans «katteøyer» er fiskerisamfunn, skiller Muzukijima seg ut ved å være dekket med sitruslunder som blant annet er kjent for å produsere de beste appelsinene i landet.

For å ta en sightseeing rundt øya, er det anbefalt å følge veien som kalles «Mizuki Skyline». Et stort antall av kattene du finner her er oransje i pelsen, noe som jo forsåvidt matcher godt med øyas mange appelsinlunder.

Les også: Japan vil bygge verdens høyeste bygning

(Saken fortsetter under)

Muzukijima. Foto: Yellow Team/Flickr
Muzukijima. Foto: Yellow Team/Flickr

Tashirojima

Den lille øya Tashirojima med rundt 100 fastboende i Stillehavet vest for Ajishima tiltrekker seg reisende fra hele Japan som ønsker å se de store flokkene med villkatter. I likhet med deres frender på Aoshima, ankom de øya for å ta rotta på mus, og i dag er det flere katter her enn det er mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her finnes det et eget Shinto-alter for kattene, og øya er også kjent for den lokale kunstneren Shotaro Ishimori som har designet katteformede hytter som tilreisende turister kan overnatte i mens de besøker Tashirojima. Heller ikke her finnes det hunder, og det er strengt forbudt å ta med seg hund til øya.

Tashirojima. Foto: Neko/Flickr
Tashirojima. Foto: Neko/Flickr

Les også:

Afrikas ni flotteste strandparadis

Hevder Jesus ble begravet i Japan

Richard Løvehjerte til salgs