Spa i særklasse:– Få, om noen har gjort meg så godt som Yasuragi

STILLE NYTELSE Det store bassenget er et sted for stille nytelse, og så langt unna barnebassenget i Frognerparken som det er mulig å komme.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1970 kjøpte svenske LO et landområde på Hasseludden utenfor Stockholm. Den japanske arkitekten Yoji Kasijama fikk i oppdrag å tegne anlegget. I dag, 45 år senere, er LO forlengst ute av bygningen. Petter Stordalen har overtatt Yasuragi, og gjort det til en japansk spa-suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC Nyheter): Det har vært en lang arbeidsuke. Vel, for å være helt ærlig: Det har vært et par hektiske måneder på jobben. Jeg er på tampen av en lengre reise – føttene verker, ryggen krangler og tankene henger noen hundre meter etter kroppen. Men det er lys i enden av tunnellen: Jeg har booket inn et døgn på Yasuragi.

Les også: Kreftsyke Norma (90) takket nei til behandling for å nyte sitt livs siste reise


Foto: Yasuragi
Foto: Yasuragi

Onsen på Hasseludden

Ikke alle hoteller har vært like heldige med sin ofte rådyre satsing på spa. Et lysende unntak er målet i enden av min reise: Yasuragi, som ligger landlig og fredelig til på en odde utenfor Stockholm. Stedet begynte som en utdannelsesinstitusjon for den svensle landsorganisasjonen, men ble på 90-tallet drevet som et konferansested.

Den daværende administrerende direktøren, Lena Tryggstad, så imidlertid at noe måtte gjøres for å få fart på virksomheten. Tryggsrad var svært inspirert av Japan, og i 1997 ble Yasuragi innviet som et japanske bad med inspirasjon fra Ryokan og Onsen, som er et japansk badeanlegg bygget rundt naturlige kilder. Japanske feng shui-mestere var også involvert i tegningene av det nye anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2006 ble Yasuragi kjøpt opp av Petter Stordalen, og er i dag innlemmet i Nordic Choice Hotels sammen med Copperhill Lodge i Åre og Farris Bad i Larvik. Det er de ansatte mer enn fornøyde med:

– De legger stor vekt på bærekraft, hvilket passer som hånd i hanske for oss, sier salgs- og markedssjef Florence Cardell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På Yasuragi skal du ta det helt med ro, reflektere og nyte. Når vi har det bra, er vi også bra for andre mennesker. Vi har faktisk en egen ansatt som kun jobber med konseptet bærekraftig drift.

Les også: Richard Løvehjerte til salgs

SUKSESS Florence Cardell er salgs- og markedssjef ved det veldrevne Yasuragi.
SUKSESS Florence Cardell er salgs- og markedssjef ved det veldrevne Yasuragi.

Et døgn i badekåpe

Den avslappede stemningen møter meg allerede ved ankomst; som gjest får du utdelt badetøy og en blå badekåpe i japansk stil, som du har på deg helt til du sjekker ut av spahotellet – også når du spiser teppanyaki om kvelden, eller bare slapper av i en av de mange loungene. På badekåpene er det trykket en japansk tekst, som oversatt betyr "lykke og glede".

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At alle våre gjester har på seg det samme, innebærer også at alle forskjeller hviskes ut, forteller Florence Cardell.

Jeg ligger ved det store bassenget og kjenner skuldrene senke seg i takt med en økende følelse av velvære. Rundt meg lunter folk i bedagelig tempo; kvinner og menn, unge og gamle – alle iført de samme blå badekåpene som forteller om lykke og glede. Hvem er direktør i et større selskap? Hvem er lagermedarbeider, jordmor eller hjemmeværende husfar? Det er ikke mulig å skille. Florence Cardell har rett: Forskjellene er hvisket ut. På Yasuragi er vi alle like.

Les også: Fra teplantasje til ansvarlig turisme

Rekordresultat

Yasuragi henvender seg både til privatpersoner og firmamarkedet. De fleste velger å overnatte på hotellet, der rommene er innredet på japansk vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En stor andel av våre kunder er firmaer fra Stockholmsområdet, som gjerne legger konferanser hit. Vi har hatt et svært godt resultat av å fortelle firmaene at de heller bør begynne med å bade – og ikke avslutte med det, som de gjerne ville gjort på et annet hotell. Dermed er alle de ansatte behagelig avslappet når de starter på konferansen, der alle er likt kledd i badekåpene. Dette gjør definitivt også noe med relasjonene i firmaet, forteller Cardell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på et spa-opphold i den absolutte toppklassen bør ikke avskrekke noen – fra 1.750 kroner døgnet, inkludert hotellrom, full teppanyaki-middag, bad og aktiviterer som blant annet yoga og meditasjon. Alt i alt en pakke som gjør Yasuragi til en spa-suksess i et segment der slett ikke alle tjener penger.

Og jeg? Etter et døgns uforfalsket velvære sjekker jeg ut som et nytt menneske, klar for nye utfordringer. I embeds medfør har jeg besøkt utallige spahoteller, verden over. Få, om noen har gjort meg så godt som Yasuragi.

Les også: – Selvfølgelig skal vi ha høy haleføring