På opplevelsetur i Tokyo

STIL: Unge japanske kvinner kler seg gjerne ut som sine idoler. Foto: Rune Pedersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorme blinkende roboter titter ned på deg. I informasjonen er robotdamen virklighetstro og informasjonsrik. Her har du kopi av Eiffeltårnet og Frihetsgudinnen. Moderne skyskrapere konkurrerer med tradisjonsrike japanske badeanlegg om turistenes oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TOKYO, JAPAN (ABC NYHETER): Tokyo er en behagelig og spennende storby å oppleve. Det er rent. Det er trygt. Det er toaletter på hver eneste t-banestasjon. Mange av toalettene har til og med oppvarmede seter med ulike spylemuligheter, slik at «enden blir god» etter besøket.

Ingen går på rødt

Den største utfordringen er språket og alle mennesker. Men selv det går fint. For her er det orden og struktur. Ingen går på rødt lys. Ingen sniker i køen, i så fall er det en turist.

Tokyo er på mange måter en undervurdert turistperle.

Byen syder av høyteknologi, men har samtidig Asias sjarm i form av et yrende kulturliv, matopplevelser i gourmetklassen og hjelpsomme innbyggere.

Det anbefales å leie en portabel wifi på flyplassen. Den kostet 1.500 kroner for 14 dager, og bidro til at det meste av planleggingen gikk som en lek. Opptil ti telefoner/nettbrett kan koble seg til, og vips så er nettilgangen sikret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Få med deg kirsebærblomstringen i Japan

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I Tokyo går ingen på rødt lys, i så fall er det en turist. Foto: Colourbox.com
I Tokyo går ingen på rødt lys, i så fall er det en turist. Foto: Colourbox.com

Dermed kunne vi bare sjekke med googlemaps hvilken trikk eller T-bane som gikk til de ulike severdighetene. Alle kunne holde seg oppdatert på ulike sosiale medier, for ikke å snakke om å kunne poste de siste hendelsene.

Japan har en kultur og et kulturtilbud som er ulikt alt vi kan oppleve i Norge. Karaoke er favorittsysselen til mange japanere.

Her samles de på eget rom for å la rockestjernen i seg få fritt utløp. Det er full tilgang til øl og annen drikke som løsner tungebåndet for de mest sjenerte. Litt uvant for oss som kun har prøvd ut PlayStation sin versjon et par ganger, men skikkelig moro. Samoraikrigere og geishaer er andre institusjoner som er typisk for Japan, og absolutt verdt å oppleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse byene gir deg mest for pengene i 2016

Artikkelen fortsetter under annonsen

Student i Japan

Jonas Engesvik fra Verdal (21) studerer japansk ved Josai International University, like utenfor Tokyo. Han ble oppslukt av japanske tegneserier allerede som 13-åring. Åtte år senere er lidenskapen for japanske tegneserier og japansk kultur minst like sterk.

– Her kan jeg lære et språk som ikke mange kan. Det er ikke så spennende å reise til et engelskspråklig land. Alle kan jo engelsk. Studiene er gjennom universitetet i Bergen. Her lærer jeg kulturen, språket, historien og selve samfunnet, forteller han og legger til at det kreves mer her enn han er vant til. -Det er veldig annerledes med studier her. Hver dag jobber jeg med å forstå kinesiske symboler for å skape meg en større forståelse for språket. Japansk bruker tre alfabet. To av de med 46 tegn hver, mens det kinesiske alfabetet er på ca 2200 tegn. Det er nødvendig med god forståelse av språket for å komme inn på masterstudiet i «global communication». Det krever timesvis med hardt arbeid, forteller Engesvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reisereklame beskyldes for seksuell trakassering

Japansk helt

En av Jonas Engesvik store japanske helter er Yukio Mishima. Han levde fra 1925 til 1970 og var en av japansk fremste forfattere etter andre verdenskrig. Han har utgitt flere romaner og noveller. Mishima var politisk aktivist med ulike kampsaker. Han døde i 1970 som resultat av såkalt «seppuku», rituelt selvmord, som en protesthandling. Den amerikanske regissøren Paul Schrader lagde en spillefilm om Mishimas liv i 1985.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mishima er en av mine helter i Japan. Hans historie har gjort stort inntrykk på meg. Særlig ble jeg berørt av novellen fra Det Gylne Tempel, som ligger i Kyoto, et par timers togtur fra Tokyo. Novellen handlet om en ung munk som setter fyr på tempelet, basert på en sann historie, sier Engesvik, som snart snakker japansk flytende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verdens verste flyselskaper

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det kan bli trangt på T-banen i Tokyo. Foto: Colourbox.com
Det kan bli trangt på T-banen i Tokyo. Foto: Colourbox.com

Reise og transport

Til Tokyo flyr du via København med blant annet SAS. Flere andre flyselskaper som KLM og Finnair tar deg også dit. Foreløpig er det ingen direkteruter fra Norge.

Ønsker du å reise på utflukt ut av Tokyo mens du er der, anbefaler vi å kjøpe Japan Railway pass. Dette må gjøres hjemmefra. Japanspesialisten kan blant annet bistå med dette. Dette gjelder også på «Yamanote-line» i Tokyo. Linjen tar deg til de fleste severdigheter.

I Tokyo kan du komme deg akkurat dit du vil med undergrunnen. Den er lett og oversiktlig. Prisene er absolutt overkommelige. Et anbefalt transportmiddel fremfor buss eller taxi, selv om taxi er litt billigere enn hjemme i Norge.

Les også: Ble nektet plass på første klasse – da gikk flypassasjeren amok

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sove

Tokyo er ingen rimelig by å bo i. Rommene er generelt små, og sengene smale. Er det, mulig anbefales det å bestille «queen-size» dersom dere er to som skal dele sengen.

Sjekk tigjengeligheten til metro eller tog. Det gjør det enkelt å komme seg rundt. Sentrale og gode områder for å komme seg rundt er blant annet Shibya, Shinjuku, Ueno og Ginza. Det viktigste er likevel tilgjengeligheten til metro og tog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrt:

  • Alle de store luksuriøse kjedene er representert i Tokyo. Her kan du bo på Hyatt, Ritz-Carlton og Shangri-La og Comfort. Stil er garantert, sammen med en pris i øvre klasse. Her må du fort regne med 4.000–5.000 kroner per natt.

Middels:

  • Hotellkjeden Villa Fontaine har mange hoteller sentralt plassert i Tokyo. De tar fra rundt 1.000 til 2.000 kroner per rom per natt. Greie hoteller. Pluss at de har inkludert en enkel frokost med croissanter, syltetøy og egg.

Rimelig:

  • Det er mange tilbud om bolig på Airbnb til gode priser dersom dere er flere som skal bo sammen. Sjekk tilgjengeligheten til metro eller tog, det gjør det enkelt å komme seg rundt.

Les også: Slik får du sove på flyet

Spise

Er du i Japan, må du spise sushi. Det beste stedet er på fiskemarkedet en tidlig morgen. Der er fisken så fersk at du nesten kan se den sprelle. Men Tokyo har også så mye annet å by på.

Tokyo har flere Michelin-restauranter enn noe annet sted i verden. Drømmen måtte være å spise på Sykiyabashi Jiro, som drives av mesterkokken fra filmen «Jiro Dreams of Sushi». Men for å få bord der trengs både kontakter og japanske språkkunnskaper. Både telefon og hjemmeside forholder seg kun til japansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fortvil ikke, det er nok av andre restuauranter å velge i, La Bombance har en stjerne i Michelin og serverer mat i en akseptabel prisklasse. Du kan også gå innom en Yakito-restaurant. Her er det trangt om plassen, sjarm og matglede. Du finner de gjerne rundt trafikknutepunkter hvor de serverer kylling med nydelige sauser som har aner mange tiår tilbake.

Les også: – Turister bør slå alarm

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et besøk på en ekte sushi-restaurant i Japan er både en eksotisk og sunn opplevelse. Foto: Colourbox.com
Et besøk på en ekte sushi-restaurant i Japan er både en eksotisk og sunn opplevelse. Foto: Colourbox.com

Oppleve

Fiskemarkedet en tidlig morgen.

Stå tidlig opp og opplev en hektisk tilværelse på Fiskemarkedet i Tokyo. Her kommer gaffeltrucken i full fart rundt svingen, og varer skifter eiere i et sydende tempo. Er du riktig tidlig ute, kan du være en av få som får lov å overvære fiskeauksjonen.

Vil du sove litt lenger kan du komme ned i halv ni–tiden og nyte superfersk sushi til frokost. Her kutter de sashimien av dagens fisk mens du ser på.

Tokyo Sky Tree

  • Fra toppen av Tokyo Sky Tree (634 meter) har du flott utsikt over hele Tokyo. Vær oppmerksom på at de har egne muligheter for turister til å unngå kø ved å betale litt ekstra. Når du har kommet deg med heisen til første utsiktsplatå, kan du kjøpe billett til neste platå. Utsikten er formidabel uansett. Du har mulighet for å bestille bord på restauranten 345 meter over bakken. Der kan du nyte et bedre måltid mens du skuer utover Tokyo.

Japansk Onsen

  • I Japan er badeanlegg en vel etablert kultur med røtter langt tilbake i historien. Langt ut på den kunstige øya Odaiba ligger et av japansk største såkalte Onsen-anlegg. Her kan du nyte den gamle kulturen i Japan. Det er fellesområder hvor du kan kjøpe mat og drikke, eller litt snaks. Selve badeanlegget er delt for kvinner og menn. Du får en kimono med deg inn som du går rundt i. Inne på anlegget er alle nakne. Så vandrer du rundt som Eva i paradis, og tester ut forskjellige kulper, badstuer og bassenger. Dette er velvære og skaper ro sjelen.

Les også: Stadig flere svindler Nav på ferie

Hvorfor ikke besøke et fiskemarket når du først er i Tokyo? Foto: Colourbox.com
Hvorfor ikke besøke et fiskemarket når du først er i Tokyo? Foto: Colourbox.com