Haggis kan være norsk

Språkforskeren Walter William Skeat foreslo at ordet haggis kom fra det gammelnorske ordet haggw, som betyr å hakke i biter. Foto: Colourbox
Språkforskeren Walter William Skeat foreslo at ordet haggis kom fra det gammelnorske ordet haggw, som betyr å hakke i biter. Foto: Colourbox

Skotsk mesterkokk hevder nasjonalretten kom med vikingene.

I 1786 forfattet den skotske nasjonaldikteren Robert Burns «Address to a Haggis» som gjorde retten berømt og sikret dens status som skotsk nasjonalrett. I 2009 hevdet historiker Catherine Brown at retten var britisk, ettersom hun hadde funnet referanser til haggis i en engelsk bok fra 1616, 171 år før Burns kom på banen.

I skrivende stund mener en skotsk, prisbelønnet slakter, i likhet med Brown, at haggis ikke har sin opprinnelse i Skottland. Til gjengjeld mener Joe Callaghan at haggis opprinnelig kom til landet med norske vikinger.

Les også: Enorm pågang til Europas første undervannsrestaurant

Vikingenes avskjedsgave

Fra 2013-2016 forsket Callaghan på den smakfulle, om enn litt særegne, nasjonalretten. Han var, etter tre år forskning, ikke i tvil om dens opphav.

– Vi er sikre på at vikingene brakte sin haggis til Skottland, uttalte han den gang til The Telegraph. Ifølge Callaghan ble retten værende igjen etter at vikingene avla Skottland flere plyndringsbesøk i det niende århundre.

Skal du gjøre deg kjent med det skotske kjøkken så er haggis et must. Retten er laget av finhakket innmat av får eller kalv som så legges i dyrets magesekk sammen med fett, løk og havremel. Retten blir så kokt og serveres gjerne sammen med et glass skotsk whisky.

Det har kommet en rekke påstander om Haggisens opprinnelse opp gjennom årene. Den skotske slakteren er overbevist om at den autentiske oppskriften ble forlatt av norske vikinger og inneholder portvin, einer, balsamisk eddik, rips og krydder.

Les også: Skottland - Herre i høylandet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De skotske sauene får passet påskrevet av den skotske mesterslakteren Joe Callaghan. Han mener haggis skal bestå av hjort, ikke får. Foto: Colourbox
De skotske sauene får passet påskrevet av den skotske mesterslakteren Joe Callaghan. Han mener haggis skal bestå av hjort, ikke får. Foto: Colourbox

Staggis, ikke haggis

Ifølge Joe Callaghan er det opplagt at retten egentlig bør lages med hjort, ikke sau.

– Skottlands allment kjente nasjonalrett er en bedrager. Den virkelige nasjonalretten er, og har alltid vært, staggis, mener Callaghan.

Staggis er Callaghans egen erstatning som han mener er den korrekte.

Les også: Nye smaker – meksikansk bølge og nordisk trend

– Min oppskrift er basert på den originale vikingoppskriften, men laget av hjort, og med noen tilpasninger så den er unik, sier han.

Personvernpolicy