Kåring:De 100 mest interessante bygningene i verden

Noen av de mest interessante byggene i verden. Legg merke til operaen til høyre. Ser den kjent ut?
Noen av de mest interessante byggene i verden. Legg merke til operaen til høyre. Ser den kjent ut? Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og Operaen i Oslo kom på 66. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst har den belgiske avisen De Tjid lett verden over etter de mest interessante bygningene. De lot hele 18 ulike redaktører velge sine favoritter og lagde en imponerende liste over de 100 mest interessante bygninger i verden.

Utforsk det interaktive kartet i fullskjerm. (OBS! Teksten om bygningene er da på belgisk.)

Er du arkitektur-interessert vil dette være det perfekte utgangspunktet for en reiseliste. Selv om det kanskje er litt flere belgiske bygninger enn det vanligvis ville vært på en slik liste. Men vi lar oss sjarmere av at de har satt opp Operaen i Oslo på en 66. plass!

Her er i hvert fall topp ti:

(Lenkene går til den belgiske siden.)

Pantheon, Roma, Italia.
Pantheon, Roma, Italia.

1. Pantheon

Roma, Italia

En rundbygning med søylebåret forhall kronet av en gavl. Sylinderen, hvis diameter er lik høyden (43 meter), er av tegl og støpemasse. Dens indre er artikulert med halvrunde og rektangulære nisjer og rikt utsmykket med farget marmor. Les mer om bygget på snl.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen sommer i Roma uten grattachecca

Og er du usikker på om du bør ta deg en tur til Roma, så kanskje denne videoen kan hjelpe deg?

2. Flatiron

New York, USA

Flatiron-bygningen i New York. Foto: Colourbox
Flatiron-bygningen i New York. Foto: Colourbox

Tegnet av Daniel H. Burnham i 1910 og en av de mest kjente bygningene i New York.

3. Guggenheim New York

New York, USA

Den berømte museumsbygningen ble oppført 1956–59 etter tegninger av Frank Lloyd Wright. Selve utstillingsdelen danner en sammenhengende spiralformet rampe omkring den åpne vestibylen og fremstår i eksteriøret som en konisk sylinder formet av brede bånd av betong, i skarp kontrast til de omkringstående bygningene. Les mer om bygget på snl.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En skikkelig søppelferie i New York

Guggenheim museet i New York. Foto: Colourbox
Guggenheim museet i New York. Foto: Colourbox

Dersom du tar turen til New York, er det definitivt ikke mangel på bygninger å få med seg. Se for eksempel dette hotellet:

4. Fallingwater

Pennsylvania, USA

Edgar J. Kaufmann House, villa i Bear Run, Pennsylvania, USA, den mest kjente av arkitekten Frank Lloyd Wrights villaer. Oppført 1936–37. Med balkonger og takskiver som skyter ut i landskapet, en bjørkeskog med et lite vannfall i Bear Run Creek (delvis under villaen), ble det skapt en organisk arkitektur der betegnelsen organisk ikke henspiller på bruken av naturlike former, men på sammenvevingen av naturen og det menneskekontrollerte. Les mer om bygget på snl.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
La Alhambra i Spania. Foto: Colourbox
La Alhambra i Spania. Foto: Colourbox

5. La Alhambra

Granada, Spania

Det tredje mest besøkte severdigheten i Spania. Det ligger på en høy klippe over byen. Alhambra er maurernes prektigste arkitektoniske minnesmerke, var i sin tid kongeslott. Les mer om bygget og Granada på snl.no.

Les også: Rekordmange døde under spanske okseløp

Hagia Sophia, Istanbul, Tyrkia Foto: Colourbox
Hagia Sophia, Istanbul, Tyrkia Foto: Colourbox

6. Aya Sophia

Istanbul, Tyrkia

Istanbuls mest kjente byggverk, som vi på norsk kaller Hagia Sofia. Den tidligere kirken og moskeen er regnet som den bysantinske arkitekturens hovedverk. Bygget er nå et museum og står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Les om da norske vikinger var der og satte spor etter seg.

7. Flagey

Brussel, Belgia

Plassen, som ligger i Ixelles i Brussel, er kanskje mest kjent for bygget med samme navn. Og det er nettopp bygget som har kommet på listen. Art deco-bygningen utgjør hele sørsiden av plassen og konserthallen, «Studio 4», skal ha den beste akustikken i verden. Se bilder og video på hjemmesiden (engelsk).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og drar du til Brussel, vil det absolutt være andre ting å få med seg også...

8. Piazza del Campo

Siena, Italia

Mellom de tre høydene i Siena ligger den vifteformede plassen. Det har siden 1200-tallet vært åsted for årlige hesteveddeløp med flotte parader i middelalderdrakter. Og det er omkranset av flere flotte bygg. Les mer om Siena på snl.no.

Les også: Snøhetta vant pris – skal designe taubane i Italia

9. Casa Battló

Barcelona, Spania

Når man først drar til Barcelona er det virkelig mye å få med seg. Men Antoni Gaudís mesterverk er definitivt verdt besøket. Som alle de andre bygningene til Gaudí skiller Casa Batlló seg totalt fra tradisjonelle bygninger, og er blikkfangende med sine originale former og tallrike detaljer. Les mer om Gaudí på snl.no.

Kirken, Sagrada Familia, har først kommet på 31. plass i kåringen og La Pedrera er på 49. plass. I tillegg er også Barcelona-paviljongen på 60. plass.
Her kan du lese mer om kirken - som skal bli helt ferdig i 2026!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barcelona er er tyveriverstingen

10. Atomium

Brussel, Belgia

Opprinnelig konstruert for Expo 58 og nå er det et museum. Bygget forestiller enhetscellen til krystallisk jern, forstørret 165 milliarder ganger. Hvis det ikke gir noen mening, så les mer om bygget på wikipedia (engelsk).

Og selvsagt:

Operaen i Bjørvika i Oslo.
Operaen i Bjørvika i Oslo.

66. Operahuset

Oslo, Norge

Operahuset i Bjørvika er det første norske operahus noensinne. Det ble oppført av arkitektkontoret Snøhetta etter stortingsvedtak i 1999, grunnarbeidene i havnebassenget i Bjørvika begynte 2003 og bygget stod ferdig ved årsskiftet 2007/08 og har siden vunnet flere priser.

Operahuset ligger innerst i Bjørvika. Taket av marmor fra Carrara er åpent for ferdsel og ser ut som et isfjell som stiger opp fra fjorden. Også over det store glassvinduet ved lobbyen er det mulig å gå for å se på utsikten mot byen.

Les også: Se bysyklenes morgenrush i Oslo