Iskunst på Grønland

Med speedbåt kommer man så nært på isfjellene som det er forsvarlig å kjøre. Foto: Rune Pedersen

Grønland byr på naturlige kunstverk langs hele kysten. En øy med villskap, råskap og islandskap. Grønland er en reise i magiske øyeblikk.

(ABC Nyheter/GRØNLAND): Er du på jakt etter autentiske naturopplevelser i særklasse, og en overlevelseskultur i omgivelser preget av rå og usminket hverdag, er du på rett sted.

Natur

Fakta om Grønland

Navn : Kalaallit Nunaat (Grønlendernes land), verdens største øy

Areal: 2166086 kvadratmeter (nesten 6 ganger så stort som Norge)

Befolkning: ca 57000

Hovedstad: Nuuk

Tidssone: Spenner over fire tidssoner men praktisk talt hele Grønland benytter GMT-3 dvs fire timer etter Danmark.

FAKTA OM IS

Is: ca 85 prosent av Grønland er dekket med is, og dette tilsvarer ca 12 prosent av all is i verden.

Det grønlandske språk har ord for over 30 forskjellige typer is. Her kommer de fem viktigste:

Innlandsis, kan ha en tykkelse på opp mot 3000 meter

Breis, dannes av nedbøren som faller som snø.

Storisen, er 6-7 år gammel is som dannes i polhavet nord for Grønland og føres ned langs østkysten av polarstrømmen

Fjordisen, også kalt havisen er den isen som ligger i havet

Isfjellene, høye, skjøre og skjeve isformasjoner som flyter rundt.

SLIK KOMMER DU DIT

Organisert

Hurtigruten sitt skip MS Fram drar på ulike ekspedisjoner til Grønland i juni og juli hvert år. Mer informasjon finner du på www.hurtigruten.no

· Hvitserk Eventyrreiser arrangerer turer for de sprekeste av oss som ønsker å krysse isbreer med ski og pulk www.hvitserk.no

·Andre cruiseselskap

På egenhånd:

· Air Greenland flyr fra København til Grønland, og mellom de ulike byene på Grønland. Noen av stedene har ikke flyplass, kun heliport. Dersom en ønsker å besøke steder med helikopter er prisen høyere enn med fly. www.airgreenland.com Også Iceland Air har enkelte flyvninger til Grønland

Turbåten Sarfaq Ittuk seiler langs kysten om sommeren www.aul.gl

www.greenland.com finner du også mange tips dersom du reiser på egen hånd.

Isfjellene som omringer MS Fram er så overveldende, mektige og vakre at to spanske damer tar til tårene ved siden av oss.


– Det er som å være i et utendørs atelier med uendelige kunstverk i ulike former og fasonger. Så langt vi kan feste blikket, ser vi krystallklart vann, blå is og fjell formet som de flotteste statuer, sier damene og smiler nesten rundt.


På Grønland er naturen den viktigste opplevelsen. Å padle i kajakk mellom isfjell og kjenne på sjølukta iblandet duften av tang og tare, gjør noe med deg.


I fjæra ligger skjelettet etter en hval. Den har sørget for kjærkommen inntekt til en fisker eller fangstmann.

Britt Øygarden fra Kongsberg i Norge er på ekspedisjonsskipet Fram. Sammen med ektemannen Thorleif Nøkleby er hun begeistret.

– Dette er unikt og annerledes. For de som kan tenke litt utenfor boksen og tør å bevege seg utenfor komfortsonen, er dette en suveren ferie. Jeg synes absolutt Grønland har gitt mersmak og reiser gjerne tilbake. Da kunne jeg tenkt meg en annen årstid. Her er det autentiske eventyr for de som tør og vil. Å reise med Hurtigruteskipet Fram er en flott måte å se mange steder på. Her er det null problem å reise alene. Om bord vil du alltid finne selskap, sier Britt Øygarden mens hun speider etter hval.

Opplevelser i særklasse

Uansett årstid byr Grønland på opplevelser i særklasse. På vinteren kan du fly over isen i hundeslede. Du kan kjenne hvordan vinden river i kinnene.

Lyden av hundene som driver sleden fremover får hjertet til å pulsere litt ekstra.

Sol og majestetiske isfjell er en vinnende kombinasjon for dokumentasjon av minner. Foto: Rune Pedersen
Sol og majestetiske isfjell er en vinnende kombinasjon for dokumentasjon av minner. Foto: Rune Pedersen

På sommeren kan du kjøre båt mellom isfjellene, og lytte til knakende lyder som tyder på at fjellet snart ”kalver”.

I det isen treffer vannet sprer de stjernespekkede vanndråper over begeistrede turister. Horisonten er kun brutt av et fargespekter i hvitt, grått og blått. Fjell i ulike former og fasonger snor seg inn i uendeligheten. Det eneste som bryter stillheten er innpåslitne mygg i uante mengder. Da er det bare å tre på seg myggnettingen og bruke sprayen flittig.

Gåturer

På Grønland finnes flotte turer for alle. I Uummannaq nordvest på Grønland finner du for eksempel den «ekte» julenissens feriebolig en flott to timers tur fra sentrum. En tur som passer for de fleste.

Floraen skifter mellom lilla kryplyng på steingrunn, mose og myr, geiterams og sibirsk valmue. Grønland er fargerikt i all sin hvithet og gråhet. Dette er rekreasjon på høyt nivå.

Hval i sikte

Denne jenta er en av ca 190 innbyggere i bygda Ukkusissat. Foto: Rune Pedersen
Denne jenta er en av ca 190 innbyggere i bygda Ukkusissat. Foto: Rune Pedersen

Grønland kan by på et spennende dyreliv, hvor hval og isbjørn er av høydepunktene for ivrige turister. Det er disse øyeblikkene de jakter på, alle turistene på dekk med kikkerten godt plassert foran øynene. Er det en bevegelse i det fjerne? Tankene undrer, hver lille bevegelse i vannet følges med argusøyne. Skal vi endelig få se hvalen? Mange får oppfylt drømmen om å se verdens største pattedyr oppfylt. Andre må nøye seg med bilder og foredrag.

Ilulissat

Grønlands tredje største by er et av de fremste turistmålene på Grønland. Her kan du få kjøpt med deg suvenirer hjem. Lokale kunstnere lager de flotteste figurer av stein, ben, skinn og perler. Men husk på at en del suvenirer fra dyreelementer krever en tillatelse for å kunne ta det med hjem.

Med Jakobshavn isbre og isfjorden som i 2004 kom på UNESCO`s verdensarvliste er det sanselige inntrykk av verdensklasse å oppleve i Ilulissat.

Fra Ilulissat kan du ta en tur til Eqip Sermia-isen hvor det er satt opp små hytter med overnattingsplass til fire personer i hver hytte.

Et ekte Grønland

Ismassene på Grønland er et skue i seg selv. Foto: Rune Pedersen
Ismassene på Grønland er et skue i seg selv. Foto: Rune Pedersen

For å kjenne på det autentiske Grønland går det båtturer til den lille bygden Oqaatsut, også kalt den røde bukt, med 35 innbyggere. Her er restauranten H8, og mulighet for overnatting på feriesenteret.

Innbyggerne driver fremdeles med jakt og fiske. Er du heldig kan du se den erfarne fangsmannen flå og partere selen som ble fanget kvelden før. Tradisjonelle grønlandske retter tar nettopp utgangspunkt i at Grønland er en jakt, og fangst nasjon. På H8 er fiskesuppen førstevalget blant mange av gjestene. Hval, sel og fisk er populære råvarer i Grønland, sammen med fugl og vilt. Grønlandsrekene er verdenskjente for sin smak og kvalitet.

En reise til Grønland er som en eventyrfremstilling av is og natur. Her opplever du en kultur og et levesett fjernt fra vår tid. Kanskje mister vi en ekstra dimensjon hvis vi ikke tar vare på naturen, jakten og fisket. Grønland gir deg lyst til å leve mer i pakt med naturen. Dette er et sted som setter spor i hjertet for alltid. Dette er ekte vare.

Følg oss på Instagram for flere spennende nyheter:

Personvernpolicy