FHI anbefaler seks nye røde land og flere områder i Sverige og Danmark

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold leverte mandag ettermiddag nye anbefalinger om «røde» land til regjeringen.
Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold leverte mandag ettermiddag nye anbefalinger om «røde» land til regjeringen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt smitte i Polen, Malta, Island, Kypros og Nederland gjør at FHI nå anbefaler at landene blir røde. Også flere områder i Sverige og Danmark risikerer å bli røde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har den siste tiden vært rapportert en betydelig økende insidens i flere land og regioner i EU/EØS. Per 10. august er dermed fem nye land i EU/EØS røde, samt Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark, heter det i en pressemelding fra FHI mandag kveld.

Samtidig sendte Helsedirektoratet ut tekstmeldinger til norske turister i de aktuelle regionene i Danmark og Sverige, ifølge VG.

– Det vil kunne gi 10 dagers reisekarantene f.o.m. kl. 00.00 natt til lørdag denne uken, for alle som har vært i disse regionene, står det i meldingen.

En rekke nye land

Fakta om FHIs anbefalte røde land og områder

Det anbefales å innføre karanteneplikt for følgende land og regioner (tall for antall positive tilfeller per 100.000 de siste to ukene i parentes):

Island (25,4)

Malta (58,6)

Nederland (32,5)

Polen (23,0)

Kypros (20,1)

Færøyene (205,4)

Regioner i Sverige:

Östergötland (28,1)

Blekinge (29,5)

Värmland (20,2)

Uppsala (23,9)

Dalarna (26,8)

Örebro (29,8)

Regioner i Danmark:

Sjælland (minus hovedstadsregionen) (26,5)

Midt-Jylland (42,3)

Kilde: Folkehelseinstituttet

Følgende land anbefales nå av FHI som «røde»: Island, Malta, Nederland, Polen, Kypros og Færøyene.

I Sverige anbefaler FHI at regionene Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna og Örebro blir «røde». I Danmark anbefales Midt-Jylland og Skjælland (minus hovedstadsregionen) som «røde».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– FHI vurderer situasjonen i disse land og områder per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverte til regjeringen mandag ettermiddag denne uken, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Behandles raskt

Rådene fra FHI skal behandles av regjeringen i løpet av kort tid, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

FHI leverer annenhver uke en vurdering av smittesituasjonen i Europa. Regjeringen tar den endelige beslutningen om hvilke land som skal omfattes av innreisekarantene, som i dag er på ti dager.