Byen som ikke finnes ble turistattraksjon

Agloe, byen som ble berømt fordi den ikke finnes. Illustrasjon fra Wikimedia Commons.
Agloe, byen som ble berømt fordi den ikke finnes. Illustrasjon fra Wikimedia Commons.

Kartmakere setter av og til falske byer og gater på kartet for å hindre plagiat. Men Agloe i delstaten New York fikk sitt eget liv. 

I 2008 dukket landsbyen Argleton village i det vestlige Lancashire opp på Google, komplett med værmelding, arbeidsformidling og en eiendomsmegler som averterte hus til salgs. Argleton forsvant to år senere. Der den skulle ha ligget var det bare, og er det fortsatt, en fuktig åker midt i ingensteds. Selv om Google aldri innrømmet å ha skapt byen var den en spøkelsesby, lagt ut som en felle.

Utsnitt av kartet fra 30-tallet der den fiktive byen først dukket opp. Bilde fra Wikimedia Commons.
Utsnitt av kartet fra 30-tallet der den fiktive byen først dukket opp. Bilde fra Wikimedia Commons.

Innen kartmaking legger man av og til ut åte for plagiatører i form av falske veier eller stedsnavn, kjent som «felleveier» eller «papirbyer». For enkelte, som Lye Close eller Noereal Road ligger det et hint i navnet. (En virkelig gate i Cardiff som fungerte som en slik «fellevei» i en episode av Dr Who fra 2014, kan på sin side være verdens eneste fiktive fiktive gate).

Kanskje den mest bemerkelsesverdige kartografiske kuriositeten er Agloe, udødeliggjort i John Greens roman Paper Towns fra 2008. Når hovedpersonen Margo forsvinner etterlater hun kryptiske spor. Sporene leder et sted og ingensteds; Agloe.

Skapt på 30-tallet

Agloe ble skapt av to menn: Otto Lindberg og Ernest Alpens fra General Drafting, en av de tre største amerikanske veikartprodusentene. De fikk i oppgave å lage kart over delstaten New York på 1930-tallet, og brukte initialene fra sine navn til å lage en papirby, Agloe, som de slapp ned på en kjerrevei i et kryss i Catskill-fjellene.

Les også: I 40 år bodde Harald alene på Svalbard

Prøvde å drive butikk

Da stedsnavnet flere år senere dukket opp på et kart laget av konkurrenten Rand McNally truet General Drafting med søksmål. Men McNally mente de ville tape søksmålet, da Agloes dagligvareforretning faktisk fantes i veikrysset. Eieren hadde sett Agloe på et kart, og syntes det virket som et greit sted å etablere butikken sin. Fraværet av hus, eller egentlig noen form for by burde ha tydet på noe annet, og den uheldige butikkeieren måtte stenge kort tid etter. Men det var tilstrekkelig bevis for at Agloe eksisterte. Dagens kart viser også Agloe. Dette, dens merkverdige historie og populariteten til boka Paper Towns sikrer et jevnt tilsig av turister.

Og dermed fortsetter Agloe å eksistere - som et sted som fortsatt finnes fordi det aldri fantes.

Les også: Dette kan ha vært historiens farligste sted

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært