Fem tiltak mot reisesyke

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Reisesyke i bil, båt og fly: Fokuser på pusten, hold deg i ro og fest blikket på horisonten.

Fly-, bil- og sjøsyke

Unngå småfly, som bruker å utløse mer kvalme enn store jetfly. Hvis du er i en båt, hold deg nærmere midten, der det er mindre bevegelse.

I en bil hjelper det å være sjåfør. Det verste stedet å sitte er baksetet, for der er det vanskeligere å se ut av vinduet. Dessverre er det vanligvis her barn sitter, og man er mest utsatt for bilsyke i alderen åtte til tolv, sier professor i anvendt psykologi John Golding ved Westminster-universitetet i London. Voksne som lider av migrene er også særlig utsatt.

Hold blikket på horisonten

Den beste forklaringen på bevegelsessyke er teorien om sansekonflikt, der man mener ubehaget skyldes forskjellen mellom det øynene dine ser og bevegelsesinformasjonen det indre øret mottar.

Hvis du har utsikt og et referansepunkt på horisonten er det nyttig, sier Golding.

– Jo færre hint du har fra utsiden, dess mindre evner du å løse sansekonflikten.

– Ikke les eller se på telefonen. Forsøk å holde hodet i ro, sier konsulent Louisa Murdin ved øreklinikken ved den britiske stiftelsen Guy’s and St. Thomas.

– Det er ikke alltid like intuitivt for folk, men samtaler hjelper ikke. Når vi fører samtaler beveger vi nesten alltid hodet. Å høre på musikk har vist seg nyttig i enkelte studier. Nikotin pleier å forverre reisesyke, samt det å spise et stort måltid eller drikke alkohol like før man reiser.

Vurder medisiner

Reseptfri medisin som inneholder skopolamin kan være effektivt. Også antihistaminer kan fungere, men de kan også forårsake sløret blikk og tretther, sier Golding. Det er ikke til stor hjelp hvis du skal være sjåfør.

Antihistaminet cinnarizin, som brukes i andre medisiner mot bevegelsessyke, «har færre bivirkninger», sier den britiske professoren. Det inntas omkring to timer før man reiser.

Når du først har begynt å føle deg dårlig hjelper ikke tabletter.

– Selv om du egentlig ikke er syk får du det som kalles «gastrisk stasis», sier Golding. Kroppen vil hindre mageinnholdet fra å bevege seg lenger ned i abdomen. Dermed vil ikke medisiner bli tatt opp ordentlig.

Plaster er et alternativ til tabletter, men behøver vanligvis resept.

«Enkelte anbefaler ingefær, men det finnes lite data som støtter dette», sier Murdin. Studier har heller ikke bevist at armbånd som hevdes å forebygge bevegelsessyke ved akupressur er effektive.

Pust

Kontrollert pust er omkring halvparten så virksomt som noen medisin, sier Golding.

En refleks mellom innpust og oppkast hindrer oss i å puste inn oppkasten. «Refleksen slår av impulsen til å trekke været. Hvis du konsentrerer på pust kan det hindre oppkast». Man kan øve på å holde pusten jevn i forkant av reiser, legger han til.

Les også: Thailand vurderer å innføre ny turistavgift

Tilvenning

Den mest effektive strategien på lengre sikt er en som brukes av militæret, sier Murdin: tilvenning.

– De øker gradvis eksponering for situasjoner som utløser bevegelsessyke, og tar noen med på en reise som vil gjøre dem litt syk. Siden stanser de, og gjør det igjen. Intensiteten øker gradvis. Det hjelper hjernen til å bli vant til signalene og jevne dem ut.

Men for gjennomsnittlige personer er dette vanskelig å få til, og du ønsker ikke å overeksponere deg, sier Murdin.

– Det er trolig en god idé å få hjelp av en fysioterapeut som er vant til å bruke slike metoder, sier hun. Golding advarer om at slik tilvenning kan være situasjonsbestemt: «Om du er vant til å sitte i baksetet så du ikke lenger blir bilsyk, er det ikke sikkert det vil beskytte deg mot sjøsyke».

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver/ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Personvernpolicy