Gammelt pass blir ugyldig med nødpass

Nødpass koster like mye som et vanlig pass og gjelder kun for den turen det blir utstedt til. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Nødpass koster like mye som et vanlig pass og gjelder kun for den turen det blir utstedt til. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange må ty til nødpass når de ikke finner sitt gamle pass før utenlandsferien, men ikke alle vet at det gamle passet da er ugyldig om man finner det igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det utstedt 29.685 nødpass i Norge. Det er en økning på rundt 3.000 nødpass fra 2016.

– Hvis noen sier til oss at de har forlagt passet sitt og de får et nødpass, gjør vi dem oppmerksomme på at det passet som fremdeles er gyldig blir ugyldiggjort i våre systemer, og ikke kan brukes. Hvis de finner det igjen, skal det levere det inn til passkontoret, sier Anne Marie Almaas, seksjonssjef hos politiets publikumssenter i Stokke, til NRK.

– Dårlig løsning

Det er også flere land som ikke godtar nødpass. Dermed kan man risikere å ikke komme inn i landet dersom det opprinnelige passet har løpt ut eller er borte når man skal ut og reise.

– Et nødpass er i utgangspunktet en litt dårlig løsning. Det er mye lettere å forfalske, og risikoen for id-tyveri øker. Et nødpass koster også like mye som et ordinært pass. Men hvis landet du skal reise til godtar nødpass, får du reist på turen du har bestilt. Det er en venn i nøden akkurat der og da, sier Almaas.