Meny

Tilbake til fortiden i Minneapolis

PÅ FLODEN: Robert ”Bob” Schmitz har gjort Mississippi-elven til sitt levebrød. – En helt annerledes måte å oppleve elva på, sier han.
Minneapolis er en av USA mest moderne byer. I hjertet av det norske av Amerika har likevel nostalgien gode kår, til stor glede for alle besøkende.

MINNEAPOLIS, USA (ABC Nyheter): Mississippi-elven har i flere dager flommet over sine bredder. Den velter ned Minneapolis’ berømte St. Anthony-foss i hjertet av storbyen som en bibelsk flodbølge. Alle fartøy har landligge. Det stopper likevel ikke Bob.

– Elva er rolig nå, sier den energiske karen, som en gang var i Norge og fortsatt snakker om hvor vakre kvinnene der er.

Bob Schmitz føler litt på alderen, han har passert 60, men jobber rundt oss som en tenåring. Vi skal på elven i kajakk noen kilometer nord for fossefallene, selv om drivved flyter nedover som små og store torpedoer og holder de større båtene unna.

Nyttig om Minneapolis:

Turistinformasjon

www.minneapolis.org

Slik kommer du dit

KLM som vi fløy med har gode forbindelser til Minneapolis/St. Paul via Amsterdam. Icelandair har også flyvninger via Reykjavik.

Sov godt

Radisson Blu Mall of America holder høy klasse. Det ligger litt utenfor sentrum, men har god forbindelse med trikk til downtown. Best Western Plus Bloomington at Mall of America like bortenfor er også et fint bosted. Det samme er Holiday Inn Bloomington Airport South.

Spis godt

FireLake Grill-restauranten på Radisson Blu Mall of America er takket være sjefskokken Paul Lynch en av byens beste. Verdt å nevne er avdøde Mitch Omers Hell’s Kitchen. Stedatteren Katie har en herlig Angel Food kaffebar og bakeri i etasjen over.

Få også med deg Matt’s Bar et steinkast unna flyplassen. Stedet er imidlertid mest kjent for sine juicy lucy-hamburgere, som president Obama måtte smake på da han var innom der i sommer.

– Bare styr unna elvebredden, så går det fint, sier han entusiastisk, og dytter oss av gårde mens skravla går.

Alene på elven er vi som 200 år tilbake i tid, til den gangen Lewis og Clarke undersøkte det gedigne territoriet vest for Mississippi. Til den gang den amerikanske regjeringen kjøpte det enorme Louisiana-territoriet fra Frankrike og doblet USAs landmasse.

Et par tiår før tusenvis av nordmenn flommet over prærien og skapte seg hver sin lille versjon av landet de kom fra.

De gode tider

En halvtime i bil vest for downtown Minneapolis er det nesten som å komme til havet. Her breier den 60 kvadratkilometer store innsjøen Minnetonka seg utover i ulike retninger. Fra oven ser det ut som om flere små vann er slått sammen til én stor innsjø. Den er som et lappeteppe av små øyer, halvøyer og viker, et lite eldorado for båtfolk og sportsfiskere.

Regnværet de siste ukene har imidlertid satt en stopper for all fart på innsjøen. Det er såkalt «no wake», som gjør at oppmøtet på Minnetonka Drive Inn i Spring Park denne torsdagen er større en vanlig.

– Skulle nesten ikke fått parkert bilen,

sier Kenneth Lancaster fra campingstolen under takskjegget på hurtigmatstedet. Han er ofte på det ukentlige veteranbiltreffet, som hundrevis av andre entusiaster fra området.

Minnetonka Drive In minner om en kulisse fra en 50-tallsfilm, men er like autentisk som veteranbilene som hver torsdag stimer inn på parkeringen. De fleste er så nypolerte og fine i lakken at det der som om de akkurat har rullet ut fra fabrikken.

PÅ STRANDA: Det er flere flotte innsjøer rundt sentrum av Minneapolis. Flere av dem har strender der man kan bade og sole seg. Som Lake Calhoun.

50-tallsglis

Kenneth fra Buffalo noen mil nordvest for Spring Park elsker disse treffene. Pensjonisten reiser land og strand rundt med sin Cadillac – ja helt nede i Florida har han vært i bilen sin fra 1950-tallet.

– De sier at Elvis ga den i gave til sekretæren sin, men jeg vet ikke – har ikke noe bevis for det, sier Kenneth, likevel tydelig stolt over den svulmende doningen.

– Det spiller i grunnen ikke så store rolle, fortsetter han, – men ikke si det til noen. La folka her få tro det de vil, avslutter han en et lurt glis.

MIDTPUNKT: Selv når det det ikke er flom strømmer det enorme vannmengder gjennom St. Anthony-fallene midt i sentrum av Minneapolis.

Rundt et femtitall veteranbiler av alle slag paraderer rundt på parkeringsplassen. Det er nesten som en audition for en film. En Mustang som minner om den Steve McQueen suste rundt med i Bullit rygger brummende inn til sin oppstillingsplass, mens Bobcat Rich setter seg inn i sin røde Thunderbird stylet tidsriktig helt ned til den blå sigarettpakken med Lucky Strikes på dashbordet.

– Dette er ikke bare en gutteting, forsikrer Bobcat meg om, og inviterer en tilfeldig besøkende inn i forsetet ved siden av seg. Hun nøler ikke, åler seg inn og gir meg sitt beste 50-tallsglis.

– The good times are back, man, gliser Bobcat tydelig stolt.

De gode tidene er i sannhet tilbake i Spring Park, Minneapolis. Hver eneste torsdag.

Les også:

Øya hvor Napoléon døde i eksil åpner seg for turisme

Spania, Hellas og Kroatia på ferierende nordmenns skadetopp

TREFFSTED: Bobcat Rich viser frem sin Thunderbird til Minnie, en av mange besøkende som hver torsdag kommer til veteranbiltreffene i Spring Park.
Reise
Populært