Meny

Bjørns reisetips:

Milanos kinderegg

GALLERIET: Milano er kjent for sitt imponerende galleria, som også huser andre hemmeligheter – som et hotell i luksusklassen. (Foto: Hotellet)
GALLERIET: Milano er kjent for sitt imponerende galleria, som også huser andre hemmeligheter – som et hotell i luksusklassen. (Foto: Hotellet)
Midt i Milano ligger det to perler, den ene inni den andre – som et stort kinderegg.

MILANO, ITALIA (ABC Nyheter): Etter samlingen av Italia i 1861 ble Milano et symbol på den andre industrielle revolusjon. Av den grunn satte byens gryende middelklasse i gang en voldsom byfornyelse, som blant annet endte med et av Italias flotteste byggverk – Galleria Vittorio Emanuele II. Inni denne juvelen ligger en annen perle – luksushotellet Town House Galleria.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Hemmelig

Diskresjon er en dyd blant de velhavende, og det er kanskje av den grunn at dette lille hotellet gjør så lite av seg i det enorme galleriet. Inngangen er nesten umulig å finne, hvis du ikke vet hvor du skal lete, men så er dette da også en liten hemmelighet blant de mer velformuende.

Dekoren er koselig, uten å være prangende. Man ønsker tydeligvis ikke å konkurrere med den dominerende arkaden som knytter sammen Milanos berømte Duomo og det verdenskjente operahuset La Scala. Allerede den gang, i 1863, var operahuset en kjent størrelse i italiensk og europeisk kulturliv, og på plassen utenfor den enorme gotiske katedralen yrte det av liv.

Fremdeles fremstår Galleria Vittorio Emanuele II som verdens vakreste kjøpesenter, under et gedigent hvelvet glasstak og håndmalte freskoer, og med en rekke kafeer, restauranter og butikker. Særlig på gråværsdager yrer det av liv her inne. Men vær oppmerksom på prisene – de er ganske stive.

Anleggsarbeidet tok til på vårparten 1865, og det var Kong Vittorio Emanuele II som selv la grunnsteinen til verket, tegnet av den velkjente arkitekten Giuseppe Mengoni.

Les også:  Ja vi elsker Oslo!

Saken fortsetter under bildeserien

VERDENSKJENT: Den verdenskjente Milano-domen ligger til høyre for inngangen til den nesten like kjente Vittorio Emanuele II-galleriaen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Fikser alt

Den første som etablerte seg her var Gaspare Campari med Café Campari, hvor datidens italienske stjerner som Giacosa, Puccini, Boito og Tallone frekventerte. Camparis sønn David var også det første barnet som ble født inne i senteret.
Dessverre ble store deler av det prektige bygget ødelagt under Andre verdenskrig, og det var ikke før i 1953 at gjenreisningsarbeidet ble påbegynt. Målet var å gjenskape Mengonis visjon, noe man langt på vei ser ut til å ha greid.

Gaten inne i den enorme arkaden forbinder Palazzo Marina og katedralen, og knytter på den måten det sakrale og verdslige sammen i en praktfull salutt til byen. Området har da også blitt Milanos ubestridte midtpunkt, hvor historiens sus er nesten hørbar.

Hotellet Town House Galleria prøver å leve opp til historien som omgir det. Med hvert rom følger for eksempel en egen butler, som er på vakt 24 timer i døgnet. Ønsker du billetter til en allerede utsolgt opera på La Scala? Pas problème. Mangler du de rette skoene dit du skal på middag? Butleren fikser det også.

Det er få ting som ikke lar seg ordne. I det hele tatt er det største problemet når du kommer hjem fra et opphold her, og du ikke har andre til å stryke skjorta eller fikse en liten matbit midt på natta. Men det største savnet er utvilsomt synet av det praktfulle galleriet utenfor, et mesterverk man aldri går lei av.

Les også:

– Denne antikke byen ble rasert av en tsunami

Ultraluksus i dorgefart

Bygger gigantisk undervannshotell i Dubai

Reise
Populært