Hver tiende nordmann har ikke pass

Hver tiende nordmann mangler pass.
Hver tiende nordmann mangler pass. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Om lag en halv million norske statsborgere har ikke gyldig pass og er dermed i utgangspunktet avskåret fra å reise utenlands. 

Selv om det er omtrent 4,8 millioner norske statsborgere, er det bare i underkant av 4,3 millioner gyldige norske pass per dags dato, skriver Dagsavisen, som har hentet inn tall fra Politidirektoratet og Statistisk sentralbyrå.

– Det er frivillig å skaffe seg pass i Norge. Vi anbefaler likevel at du tar med pass på alle utenlandsreiser. Det ble gjeninnført midlertidig grensekontroll på Indre Schengen-grense fra 26. august i år, og kontrollen forlenges fram til 1. november. Grensekontroll mellom land som er medlem av Schengen-samarbeidet kan innføres på kort varsel. I tillegg krever ofte fly- og fergeselskaper og hoteller gyldig ID-dokument ved innsjekking, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Aktuelt:

Dette bør du ha i håndbagasjen på flytur

Mange nordmenn glemmer å ta med pass på ferie

Folk som mister pass ofte kan nektes nytt pass