Gardasjøens gleder - som et lite vindu inn til en annen tid

IDYLLISK: Grand Hotel Gardone ligger vakkert til helt i vannkanten på Gardasjøens vestbredd.
IDYLLISK: Grand Hotel Gardone ligger vakkert til helt i vannkanten på Gardasjøens vestbredd.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mer enn 2000 år har mennesker valfartet til attraksjonene rundt Gardasjøen i hjertet av Nord-Italia. Det er det fortsatt mange gode grunner til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistinformasjon

www.enit.it , www.visitgarda.com

Slik kommer du dit

Norwegian, SAS og Ryanair flyr alle til flyplasser i Gardasjøens nærhet (Verona, Venezia, Bergamo og Milano). I tillegg flyr Lufthansa til disse byene via München og Frankfurt.

På innsjøen kan du velge mellom transportselskapet Navigardas fire ulike skyssbåter – bil- og hydrofoil-ferger, katamaraner og dampbåter.

Sov godt

Hotel Olivi har et eget velværesenter og basseng med termisk vann. De ar god mat i hotellets restaurant. Hotel Sirmione ligger perfekt til midt i byen. Grand Hotel Gardone et av Gardasjøens mest kjente og flotteste hoteller (se over). I Lazise er Hotel Cangrande et hyggelig krypinn.

www.hotelolivi.com , www.termedisirmione.com , www.grandhotelgardone.it , www.cangrandehotel.it

Spis godt

Grand Hotel Gardone har et strålende kjøkken, der lokale retter ofte står på menyen. I Sirmione falt vi for Osteria al Torcol, samt pizzastedet La Bottega della Pizza sørøst i byen. I Salò anbefaler vi Trattoria alle Rose og Osteria dell’Orologio.

www.grandhotelgardone.it , www.trattoriaallerose.it

ITALIA (ABC Nyheter): – Jeg er ferdig med dress og slips, nå gjør jeg som jeg vil, sier Gian Andrea Tinazzi med et snev av trass i stemmen.

Vinmakeren er – som italienere flest i denne delen av landet – ulastelig antrukket. I sportsklær, riktignok, men av beste merke. De er som ny, i matchende farger. Selv den røde sportsbilen parkert foran inngangen – og den ditto fargete Vespaen han kokett ankom vingården Tenuta Valleselle på – matcher.

Sønnen og datteren har omsider overtatt driften av gården, som ligger lunt til under en ås ikke langt fra Gardasjøen. Disen fra Italias største innsjø kan skimtes over høydedraget i vest. Dagen er på hell, likevel er temperaturen såpass behagelig at vi søker oss inn i skyggen.

– Jeg tror det blir et godt år, sier Gian Andrea med et lurt smil.

Selv om barna styrer butikken er Gian Andrea fortsatt herren på haugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Historiske bilder: Den første cruiseturisten i Norge

Som en Fellini-film

Dagen før hadde vi krysset Gardasjøen fra vestbredden. Der hadde vi tilbragt et par dager i den lille landsbyen Gardone Riviera, som kryper oppover skråningen fra det kjente sommerhotellet Grand Hotel Gardone Riviera.

I tillegg til hotellet er Gardone Riviera berømt som hjembyen til en av Italias mest forunderlige, historiske skikkelser. Gabriele d’Annunzio var ikke bare lyriker, offiser og politiker. Han var i tillegg en levemann av rang, noe den gedigne eiendommen hans Il Vittoriale degli Italiani er som et gigantomant bevis på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet

POPULÆR: Den vakre solnedgangen sett fra Simione tiltrekker seg mange romantisk anlagte skuelystne hver kveld.
POPULÆR: Den vakre solnedgangen sett fra Simione tiltrekker seg mange romantisk anlagte skuelystne hver kveld.

D’Annunzio – som tok ærestittelen Il Duce (føreren) lenge før Mussolini – er som Hamsun et klassisk eksempel på hvor dårlig det kan gå når man blander poetisk kraft med politisk trangsyn. I tillegg til å være en glitrende og populær forfatter gikk nemlig D’Annunzio inn i rollen som politiker med all sin intellektuelle energi. Det var imidlertid ikke før etter Første verdenskrig – der han opparbeidet et betydelig ry som soldat og offiser – at hans brune holdninger nådde sitt høydepunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en del av fredsavtalen etter Første verdenskrig overtok Italia den kroatiske halvøya Istria. Havnebyen Fiume – nå Rijeka – ble holdt utenfor, noe den etter hvert meget selvbevisste og nasjonalistiske D’Anunzio var sterkt imot. Med 2000 nasjonalister bak seg inntok han byen og etablerte den uavhengige staten Reggenza Italiana del Carnaro – med en fascistisk grunnlov som senere skulle gå i arv til Mussolini.

I Fiume bygde D’Annunzio raskt opp en mini-stat – der han blant annet introduserte hilsenene med utstrakt arm, og samtidig innførte full stemmerett for kvinner. Mussolini både fryktet og beundret den ærgjerrige D’Anunzio, men skjønte etter hvert at han måtte ta affære. Til slutt ble D’Annunzio og hans kumpaner nedkjempet av italienske spesialtropper, men krigshelten fikk innvilget amnesti av Mussolini og trakk seg tilbake til sitt hjem i Gardone Riviera. Der slikket han sine sår med storslagne fester og et ellers utsvevende liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien om Gabriele d’Anunzios liv er overdådig som en Fellini-film, eller Monty Python på sitt mest absurde, og eiendommen du kan besøke var passende kulisser.

Les også: Her hater de turister

– Han var verken særlig pen eller fysisk tiltrekkende på annet vis, forklarte guiden meg da vi til slutt sto i det overdådig utstyrte lønnkammeret.

– Likevel – han hadde en dyrisk tiltrekningskraft store menn gjerne har, sa hun ikke uten beundring i stemmen – snart 80 år etter hans død.

På vannet

D’Annunzios fyrrige livsførsel og historiske bravader står i sterk kontrast til de ellers fredelige omgivelsene rundt eiendommen. Utsikten fra rommet vårt i Grand Hotel Gardone noen hundre meter lengre ned inviterte heller ikke til store armbevegelser, mer til stille ettertenksomhet.

Om morgenen da vi våknet lå det i tillegg en dis av vakkert sukkerspinn over vannet. Små, hissige motorbåter gikk allerede i skytteltrafikk over den rolige vannflaten. På andre siden skimtet vi såvidt de grønnskimrende åsene som ruller hele veien ned til Romeo og Julies Verona.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tok ikke lang tid før solen hadde trengt bort tåken. Etter frokosten i hotellets hage i sjøkanten var det kort vei til fergeleiet, der rutebåten ventet.

Det var ingen tid å miste.

* * *

Gardasjøen – ”der sitrontrærne blomstrer” som Goethe skrev en gang på begynnelsen av 1800-tallet – har vært et viktig reisemål siden den tyske dikteren utformet de kjente verselinjene. Hit kom Nord-Europas velbemidlede – ikke minst for å slippe unna et brutalt vinterklima.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For temperaturene rundt Gardasjøens er stort sett behagelige. Selv om gradestokken også her kan gå ned mot null midtvinters varer det sjelden lenge. Åsene og alpene rundt skjermer nemlig godt for de kaldeste vindene. Sitrusfrukter er sjeldne på disse breddegrader ellers i Europa, men ved Gardasjøen blomstrer de altså. Oliventreet klarer seg også fint her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et godt sted å være, som den kjente romerske poeten Catullus skrev allerede i det 1. århundre f.Kr.

De fleste som kom hit på 1800-tallet var først innom landsbyen Riva i nord. Togstasjonen der var endestasjonen. Fra Riva – lenge kjent for sine ikoniske trebåter med samme navn – gikk det skyssbåter til de mange landsbyene langs Garda. Kjerreveiene som fulgte strandkanten var lenge nesten ubrukelige. Mesteparten av trafikken til Limone, Gargnano, Magaso, Soian og alle de andre vakre landsbyene gikk derfor sjøveis.

Fergebåten ventet utålmodig da vi hastet til kaia. Alle slags mennesker – fra ryggsekkturister til lekkert antrukne fruer – gikk opp landgangen.

– Det er mye nostalgi i dette, som en yngre italiensk kvinne forklarte meg på gebrokkent engelsk da vi snudde oss mot den imponerende hotellfasaden da vi la fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reisen over vannet er som et lite vindu inn til en annen tid.

Les også: Nå stuper prisene på reiser

Saken fortsetter under bildet

LEVEMANNEN: Selv om Gian Andrea Tinazzi har trukket seg litt tilbake er han fortsatt daglig å se på vinmarkene i Lazise.
LEVEMANNEN: Selv om Gian Andrea Tinazzi har trukket seg litt tilbake er han fortsatt daglig å se på vinmarkene i Lazise.

Po-slettas grøde

Båtene er mange, men som regel ikke særlig raske. Det er fint, for mange krysser Gardasjøen like mye for turens som for å transportens skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før vi dro videre til familien Tinazzis vingård på østbredden tok vi skyssbåten sørover – til Gardasjøens kanskje mest populære stoppested.

Landsbyen Sirmione ligger som et smykke på en halvøy som stikker fire kilometer ut i innsjøen. Allerede i romertiden var det flere ferievillaer her. Den kjente poeten Catullus var en hyppig gjest i Sirmione, og den mest populære arkeologiske attraksjonen er da også oppkalt etter ham.

Det er imidlertid uklart om poeten faktisk bodde i Grotte di Catullo på nordspissen av halvøya, men folk valfarter til det som en gang var et gedigent villa- og spaanlegg likevel, mest fordi dette er et av de mest fremstående eksemplene på romersk arkitektur i førkristen tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste som kommer hit foretrekker likevel å bare vandre rundt i Sirmiones trange smug, bli nærmere kjent med den usedvanlig velholdte middelalder-arkitekturen, og ikke minst ta seg en matbit i noen av de mange og fine, rustikke spisestedene.

– Grøden rundt innsjøen, særlig her i sør, er jo formidabel. Du finner ikke bedre jordbruksland, understreket da også Gian Andrea Tinazzi – vinmannen som foretrekker egnens egen ost til vinen sin.

I tillegg ligger Garda i utkanten av Po-sletta – en av Europas mest fruktbare landbruksområder.

– Og litt fersk brød hører selvsagt med, sa han nesten unnskyldende og tok seg til livlinja. Den er kanskje ikke like stram som for 30 år siden, men 72-åringen holder formen vedlike. Litt ved å hjelpe til i arbeidet på markene, men mest ved å frekventere det lokale helsestudioet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noe må man jo ofre for å holde seg ung, bemerket han tørt.

Hangen til det søte liv er en italiensk egenskap som ikke stoppet ved D’Anunzios bortgang.

Les også: Nå kan du leie Trumps barndomshjem på AirBnb

I matfatet

Allerede som seks-åring måtte Gian Andrea ta sin del av støyten på vingården. Som barn i Nord-Norge skjærer torsketunger for å tjene opp litt lommepenger måtte lille Gian Andrea korke vinflasker, både sent og tidlig.

– Vi gjorde det manuelt, og jeg klarte rundt 2000 om dagen, forklarer han ivrig mens han nipper til en avkjølt ripasso – hans personlige favoritt. Solen er på vei ned over vinrankene. Dagene og timene har løpt av sted, og vi har så vidt begynt utforskingen av Gardasjøens attraksjoner.

Som ellers i Italia har det gode måltid lett for å trekke ut. Utsøkt mat og gode samtaler – i omgivelser som disse – gjør gjerne det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Garda har et mikroklima som gir oss noen fantastiske viner, sier Gian Andrea og vender blikket sørover. Nå om dagen foretrekker han heller å drikke enn produsere dem.

Bortenfor åsene mot sør ligger Po-sletta, som var matkammer allerede i det mektige Romerriket, og som fortsatt nærer store byer i dens omkrets – som Milano, Torino, Bergamo og Piacenza.

Men selv om maten og vinen er en viktig grunn for å besøke Gardasjøen og de rundt 20 landsbyene langs den buktende strandlinjen er det mange andre grunner for at italienerne selv kommer hit så ofte de kan. Det kan være det avkjølende vannet, den svalende vinden fra Dolomittene i nordøst – og båtene på sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan til og med være de varme kildene i Sirmione, som skal ha helbredende egenskaper. Men mest av alt er et besøk ved Gardasjøen knyttet til nostalgi. Til noe som var, til det bekymringsløse – til det oppløftende, livsbejaende like før katastrofen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følelsen av den aller første, store kjærligheten.


Visste du at…

…Gardasjøen er Italias største, og på størrelse med Mjøsa (51,6 km lang)?

Visste du at…

…Gardasjøen ble gravd ut i løpet av siste istid av isbreer i Alpene?

Visste du at…

…Benito Mussolino i 1943 etablerte Den italienske sosialrepublikken i byen Salò ved Gardasjøen? Salò-republikken ble et tysk lydrike under Mussolinis siste periode som diktator.