Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Mange nordmenn blir lurt når de bestiller feriebolig på Kanariøyene. Bildet er fra Arguineguin på Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Mange nordmenn blir lurt når de bestiller feriebolig på Kanariøyene. Bildet er fra Arguineguin på Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Før du bestiller feriebolig på Kanariøyene, eller andre steder, bør du ta noen enkle forhåndsregler. Ellers risikerer du å bli svindlet.

Én mann og to kvinner ble nylig pågrepet av spansk politi mistenkt for å ha svindlet over 30 turister med falsk utleie av ferieboliger i Playa del Inglés på Gran Canaria, skriver Canariajournalen.no.

Ifølge nettstedet ble politiet kontaktet da ett av ofrene ikke fikk tilgang på boligen vedkommende hadde leid.

Etterforskningen viste at utleierne verken eide boligen eller opptrådte på vegne av de virkelige eierne. De hadde rett og slett stjålet bilder av utvalgte boliger på nett og laget falske annonser.

Ikke nok med at ofrene fikk et overnattingsproblem i starten av ferien, men de risikerer også å tape forskuddsbetalinger og depositum på til sammen 9000 euro (rundt 83.000 kroner).

Les også: Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner

Mange har gått i fella

I fjor høst gikk spansk politi ut og advarte mot det de kalte en bekymringsfull økning av svindel med utleie av ferieboliger via internett, ifølge nettavisen Sur in English.

Advarselen fra politiet har tilsynelatende ikke hatt noen stor effekt, for svindelen har fortsatt i stor stil.

Selv om sommerferien er over, er det mange som begynner å planlegge neste utenlandstur. Bildet viser Puerto de Mogán på Gran Canaria. Foto: Pixabay
Selv om sommerferien er over, er det mange som begynner å planlegge neste utenlandstur. Bildet viser Puerto de Mogán på Gran Canaria. Foto: Pixabay

Her er noen andre eksempler fra Canariajournalen.no:

I desember 2016 ble 20 personer pågrepet mistenkt for å ta totalt 800.000 euro (7,4 millioner kroner) for turistleiligheter på Kanariøyene og Balearene som ikke eksisterer.

I januar 2017 forhåndsbetalte Petter Bratsberg fra Trondheim 2481 euro (22.950 kroner) for et tre uker langt opphold i en ferieleilighet på Gran Canaria. Utleier eide verken boligen eller opptrådte på vegne av eierne.

Februar 2017: Minst ti nordmenn hevdet at de har blitt svindlet av et utleiefirma som annonserte utleieboliger på Gran Canaria. Annonsene lå ute på både på Finn.no og Booking.com.

Les også: Stor test: Her serveres Norges beste veimat

Slik unngår du å bli lurt

Dersom du bestiller feriebolig før du reiser, kreves det ofte at du betaler en del av leiesummen eller et depositum på forhånd.

For å unngå store økonomiske tap, kan følgende forhåndsregler hjelpe:

Sjekk hvor lenge boligen har blitt annonsert. Vanligvis er datoen for annonsen angitt på nettstedet. Hvis annonsen har ligget ute en god stund, er det mer sannsynlig at den er ekte.

Foreta et Googlesøk og sjekk anmeldelser fra andre leietakere, enten på nettstedet du bestiller gjennom eller på Tripadvisor. Gode anmeldelser kan forfalskes, så se opp for altfor strålende anmeldelser. Det er lite sannsynlig at en seriøs utleier har mange, om noen, dårlige anmeldelser.

Bruk Google maps for å bekrefte plasseringen av boligen. Når du har funnet den, kan du bruke Street View for å sjekke at eiendommen passer med bildene som er lagt ut.

Få bekreftet at utleier faktisk er oppført som eier av boligen, eventuelt at han leier den ut på vegne av den virkelige eieren.

Sjekk ut mest mulig om utleier før kontraktsinngåelsen. Det er lett for svindlere å liste opp egenskaper boligen ikke har, motta bestillingen og deretter forsvinne med pengene. Snakk derfor med eierne på telefonen, og merk at en fasttelefon gir deg mer sikkerhet enn en mobil. Be om mer informasjon om eiendommen og området, og ta en vurdering av hvor troverdige opplysningene synes å være. Få utleiers kontaktinformasjon inkludert postadresse, og ikke signer kontrakt med noen som har en adresse du ikke kjenner. Spør også om eiernes bankforbindelse, da det har vist seg at svindlere opererer med bankkonti hvis innehaver ikke er mulig å spore i etterkant. Sjekk detaljene fra utleier på internett for å få mer informasjon om eierne og spore eventuelle klager på dem.

Leier du fra et utleieselskap, kan du sjekke hvem internettdomenet til selskapets nettside er registrert på. På Whois.com skal du finne navn, adresse og telefonnummer. Sjekk dette mot kontaktinformasjonen for utleieselskapet. Ring eventuelt det oppgitte telefonnummeret eller send epost. Gjør eventuelt et søk også på denne personens navn. Du vil også se hvor lenge det er siden internettdomenet ble opprettet. Hvis det ikke har eksistert særlig lenge, bør du være særlig oppmerksom. Svindlere som driver falske utleiesteder har en tendens til å forsøke å avvikle nettsidene før politiet kommer på sporet av dem, og eventuelt fortsette under nye firmanavn og andre domenenavn.

Bruk din dømmekraft og sunn fornuft. Hvis det er noe med nettsiden, eiendommens beskrivelse, eller eierne som du er usikker på, eller hvis prisen virker for god til å være sann, ikke bestill.

Bestiller du ferieboligen gjennom et firma innen EU, reguleres avtalen av EU-bestemmelsene om forbrukerrettigheter, og Forbruker Europa kan hjelpe deg. Men vær oppmerksom på at noen selskaper kun opptrer som formidler og ikke påtar seg noe ansvar for leieforholdet. Dersom du leier gjennom et slik nettsted, har du avtale direkte med utleier, som sannsynligvis er en privatperson. Forbruker Europa behandler forbrukersaker mellom forbrukere og næringsdrivende og har dessverre ikke mulighet til å gi råd når avtalen er mellom to privat personer.

Leiekontrakten er avgjørende for dine rettigheter. Les nøye gjennom denne, og ikke overfør penger til utleier uten å være trygg på den skriftlige avtalen. Leiekontrakten skal spesifisere nøyaktig pris og hva du betaler for.

Unngå store forskuddsbetalinger. Det er vanlig å betale noe depositum i forkant, så lenge det ikke er uforholdsmessig stort. 10 prosent av leieprisen kan være rimelig, mens mer enn 25 prosent helt klart er for mye. Du bør videre sikre at vilkårene for tilbakebetaling av depositumsbeløpet er klare.

Det anbefales ikke å betale med bankoverførsel, ettersom du da ikke har noen ekstra sikkerhet hvis du skulle bli svindlet. Betaling med kredittkort er alltid tryggest. Bruk av PayPal, også mellom privatpersoner, kan gi en viss beskyttelse hvis kontoen din er koblet til et kredittkort, men ikke dersom du har benyttet PayPal som en E-wallet og lastet opp penger på Paypal-kontoen før du betaler. Noen utleiesider har beskyttelsesordninger som refunderer kunder i tilfelle av svindel. Unngå alltid overførsel med selskap som ikke gir dokumentasjon for pengetransaksjonen.

Sjekk eiendommen nøye ved ankomst, helst sammen med eieren eller deres representanter. Klag til selger ved mangler, ta bilder av skader og lignende, og sikre bevis på beste måte.

Oppstår det problemer er det viktig at du klager på stedet og gir utleier en mulighet til å ordne opp. Gjør du ikke dette, kan du miste retten på kompensasjon eller prisavslag. Videre er det viktig at du dokumenterer bevis for manglene ved ferieboligen, ta bilder eller video. Det er fint hvis du kan følge opp klagen med en epost slik at du har bevis på at du har klaget da du var til stede. Hvis feil ikke blir utbedret eller du blir påført ekstra utgifter, skal du også klage skriftlig til utleier når du kommer hjem.

Sørg for å få depositumet tilbake når du forlater leiligheten. Hvis noen fradrag er gjort, be om bevis (kvitteringer) av kostnader som er fratrukket.

Kilder: Forbruker Europa, Canariajournalen og The Independent Travel.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Syk før eller i ferien? Da kan du ha krav på ny ferie

30 nye nettbutikker på Forbrukerombudets svindelliste

Forbrukerrådet: Kun åtte av 45 solkremer får godkjent

Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 Alvorlig frontkollisjon i Nannestad23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim
Siste nytt
00:05NorgeAlvorlig frontkollisjon i Nannestad23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim
Populært