Raser mot milliardærer i giga-yachter

Flere milliardærer og olje-magnater har begynt å bruke vannet rundt Frihetsgudinnen som en parkeringsplass for sine yachter. Foto: NTB scanpix.
Flere milliardærer og olje-magnater har begynt å bruke vannet rundt Frihetsgudinnen som en parkeringsplass for sine yachter. Foto: NTB scanpix.

En amerikansk senator er opprørt over at flere milliardærer har parkert yachtene sine foran Frihetsgudinnen i New York.

Hvorfor ikke bare kaste anker, fylle glasset med champagne og nyte synet av Frihetsgudinnen helt gratis fra din egen yacht?

Nettopp det gjorde den russisk-amerikanske oje-magnaten Eugene Shvidler i sommer da han ankret sin 112 meter lange yacht "Le Grand Bleu" helt opptil New Yorks største turistattraksjon. Deretter ble båten liggende i hele fire uker, skriver scmp.com.

Etter han reiste, ankret businessmannen Ernesto Bertarelli sin 96 meter lange «Vava II» samme sted, etterfulgt av den tyske milliardæren Reinhold Würth med sin 85 meter lange "Vibrant Curiosity".

Les også: Fjord1-sjefen: Vi ser ingen diesel-ferger i Norge innen fem år

Turister i New York har ikke satt pris på rikingenes oppførsel, ettersom båtene deres har dekket for utsikten til den berømte statuen. Nå vil en senator fra New Jersey forby parkering av megayachter foran Frihetsgudinnen for godt.

– Da Emma Lazarus skrev «Gi meg dine trette, dine fattige, dine forhutlede folkemasser som lengter etter å puste fritt», så var ikke det en invitasjon til milliardærer og olje-magnater om å bruke vannet rundt Frihetsgudinnen som en parkeringsplass for sine yachter, skriver senator Richard Codey.

– Det er utrygt å navigere der, det er urettferdig overfor andre og strider med budskapet bak en av verdens sterkeste symboler for frihet og likeverdighet, fortsetter han.

Men selv om senatoren ønsker en raskest mulig løsning på "problemet", er det ikke sikkert at et forbud vil tre i kraft med det første.

– Vi kan ikke bare få på plass et "ingen parkering"-skilt over natten, sier en talsmann for kystvakten.

Les også:
Vil bedre trafikkforholdene i Geiranger Venezia kan havne på liste over truede verdensarv-steder

Denne saken ble først publisert i Hegnar

Personvernpolicy