Høytsvevende varmlufteventyr

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenner du lysten på å oppleve fantastiske byer og landskap i fugleperspektiv og samtidig bytte ut duren fra motorer og propeller med stillhet? Da er dette reisemiddelet for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kun et par tiår har Litauens hovedstad Vilnius gått fra grå østblokkby til blomstrende turistyndling som ofte sammenliknes med København og Paris. Og det finnes ingen bedre måte å oppleve arkitekturen, parkene, gatene og den historiske gamlebyen på enn den spektakulære utsikten du får fra en varmluftballong, mer enn 650 meter over bakken.

Vilnius er en av få europeiske hovedsteder som tillater varmluftballonger å sveve høyt hevet over gater og bygninger, folk og biler. God geografisk beliggenhet, moderat flytrafikk og ikke minst en vennlig innstilt flysikringstjeneste ved Vilnius Airport, gjør det mulig å fly over Vilnius så ofte som været tillater det.

Se klipp fra ballongtur over Vilnius øverst i saken.

Men Vilnius er ikke alene om å tilby utsikt fra en varmluftballong. Her har vi samlet et knippe av ballongferdene som går igjen på listene over verdens beste, og vi starter den ultimate naturopplevelsen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Serengeti nasjonalpark i Tanzania

Vest for Meru og Kilimanjaro, på grensen til Kenya, ligger Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Reservatet er kjent for sine årlige gnuvandringer der millioner av dyr tilbakelegger enorme avstander i jakten på vann og grønt gress. Gnuene får selskap i parken av 250.000 sebraer og 500.000 gaseller, i tillegg til bøfler, sjiraffer og løver – og dette er bare toppen av isfjellet.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Det moderate klimaet gjør at du kan fly med ballong nærmest året rundt. Men for å oppleve verdens største dyrevandring fra oven, må du ta turn hit mellom mars og mai, eller mellom oktober og desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Albuquerque i New Mexico, USA

Fra flokker av dyr til flokker av varmluftballonger – Albuquerque er hjem for den største samling varmluftballonger og ballongentusiaster i verden. Hvert år i oktober er nemlig New Mexicos største by vertskap for Albuquerque International Balloon Fiesta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Foto: Greg Goebel/Flickr
Foto: Greg Goebel/Flickr

Tar du deg turen til festivalen, kan du oppleve fyrverkeri, konserter og talløse ballongavganger nærmest uansett tid på døgnet. Den krystallblå Midtvesten-himmelen fylles med hundrevis av fargerike ballonger, og autoriserte førere tar deg mer enn gjerne med på en timelang ferd.

Les også: Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

Napa Valley i California, USA

Det er en lang rekke reisemål på det nordamerikanske kontinentet som frister tilreisende med ballongferd, blant annet Moab i Utah, Nevadaørkenen utenfor Las Vegas og Lake Champlain i Vermont. Reiser du til California så anbefales det å sette av tid til en luftetur over Napa Valley, kjent for sine mange vingårder i verdensklasse.

(Saken fortsetter under)

Foto: Ali Hamdany/Flickr
Foto: Ali Hamdany/Flickr

Det milde været gjør Napa Valley til et ideelt sted for ballongferd uansett tid på året du skulle befinne deg der. Dalens vingårdeierne jobber for å bevare naturen og miljøet, hvilket styrker naturopplevelsen man får flere hundre meter over bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

Teotihuacan i Mexico

På den andre siden av den amerikanske muren mot Mexico, rundt 45 kilometer nordøst for Mexico City, ligger det som var den største byen i Amerika før de europeiske erobrerne gjorde sin entré. I sin storhetstid var Teotihuacán en multietnisk by med egne bydeler for blant annet zapotekere, mixtekere og mayaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Her kan du sveve som en fugl på himmelen mens du nyter utsikten til Solpyramiden, som er Amerikas nest største, Månepyramiden og byens brede hovedgate med det velklingende navnet «De dødes aveny», i tillegg til en rekke templer og palasser.

Les også: Reisemålene som gir frykt og mareritt

Bagan i Myanmar

Opplevelsen av å kunne sveve høyt over minner etter eldgamle høykulturer er noe som virkelig gjør inntrykk for resten av livet. Et av disse oldtidsminnene befinner seg i Myanmar, på en slette ved elven Ayeyarwady, der det ligger flere tusen gamle buddhistiske templer, stupaer og pagoder som en gang i tiden utgjorde kongedømmet Bagan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Til forskjell fra blant annet Luxor i Egypt, er mange av bygningene i meget god stand og flere er faktisk fremdeles i aktiv bruk. Det faktum at enkelte bygninger er restaurert i en annen stil enn originalen og med moderne byggematerialer, gjør at byen ikke befinner seg på UNESCO’s verdensarvliste. Men den ærverdige gamle byen er like fult blitt et av landets største turistattraksjoner.

Les også: Dette må du få med deg på din første reise til Myanmar

Loiredalen i Frankrike

Frankrike kan kanskje ikke friste med så mange pyramider, templer eller stupaer. Tar du deg derimot en tur med ballong over Loiredalen mellom april og oktober, som ligger cirka 200 mil sørvest for Paris, kan du nyte en utsikt hentet fra eventyrene; Loiredalen er nemlig hjem for mer enn 300 slott og borger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Roger W/Flickr
Foto: Roger W/Flickr

De eldste borgene skriver seg tilbake til 900-tallet, men flesteparten av de prektige byggverkene stammer fra 1500-tallet til 1700-tallet. I 2000 ble strekningen mellom Chalonnes-sur-Loire og Sully-sur-Loire oppført av UNESCO som verdensarvområde. En ballongferd over Loiredalen kan eller gi utsikt til vingårder og historiske byer som Angers, Blois og Orléans.

Les også: Verdens minste flystripe er kåret til verdens vakreste

Cappadocia i Tyrkia

Av alle utenomjordiske landskap som er å finne på jordkloden vår, må Cappadocia i Tyrkia sies å være et av de mest særegne og samtidig vakreste. Området, som ligger mellom Svartehavskysten og Taurus-fjellene, er dessuten berømt for sine ballongturer og ikke rent sjelden kan man se svermer av ballonger på himmelen.

(Saken fortsetter under video)

En reise med varmluftballong over Cappadocia i Tyrkia er blitt beskrevet som en orgie i geologi og naturkrefter. Men som med andre ballongferder skjer det på værgudenes og elementenes premisser. Hvis du vil styre unna de verste turistkøene og drepende varme, anbefales det å bestille seg tur mellom april og mai, eventuelt september og oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

Dubai Dessert Conservation Reserve i De forente arabiske emirater

Hvis du kunne tenke deg å snuse på din indre Lawrence of Arabia uten nødvendigvis sette foten din i for mye sand, kan en ballongtur over den mektige, solsvidde ørkenen like utenfor storbyen Dubai være et sted å begynne.

(Saken fortsetter under)

Foto: Tom Olliver/Flickr
Foto: Tom Olliver/Flickr

Ballongene svever 1.200 meter over bakken med god utsikt til kameler og gaseller, og er du ekstra heldig få du kanskje øye på den flotte men sjelden arabiske oryxantilopen. Det er plass til så mange som 24 passasjerer i kurvene, men betaler du litt ekstra kan du for eksempel sikre deg en kurv kun for deg og din bedre halvdel.

Kilder: Tou ropia , LuxeAdventurer , Frommer’s Travel Guides,

Les også:

Artisanopolis blir verdens første flytende by

Barcelona kommer fortsatt til å være et populært reisemål for nordmenn

Rivieraen på tvers

Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer